Dumitru Popa sau iluzia exorcismului post-comunist al bisericii

Mitologia adventistă îl prezintă pe Dumitru Popa ca pe un pimp care vândut o fecioară curată la bordelul roșu, unde a fost violată repetat în ciuda „rezistenței” eroice. Cu ocazia decesului fostului președinte, puțină demitologizare nu strică.

În primul rând, biserica, orice biserică, nu a fost niciodată fecioară. Este ceea ce descoperă oricine studiază istoria bisericii(lor) independent de preconcepții. Doi: biserica a fost/este de vânzare în orice sistem politic. Trei: spre deosebire de bisericile „mari”, AZȘ se vinde la preț redus. Last but not least: Popa a fost și el vândut de diverși pimpi și diverse prostituate, dintre care mulți au prosperat în religia corporativ-globală după 1990.

Istoria relației între religie și putere în România comunistă este definită de două momente istorice: faza marxismului ortodox și faza ceaușistă. Narațiunea oficială ignoră deosebirea dintre cele două.

În faza marxismului ortodox, originea de clasă a credinciosului era mai importantă decât religia. Lupta de clasă trecea prin mijlocul bisericii. Se considera că credinciosul de origine sănătoasă (de ex. nu este chiabur sau negustor) are instincte politice sănătoase chiar dacă nu a studiat materialismul dialectic. Religia era ceva ce va dispare de la sine, în jargon marxist, o contradicție ne-antagonistă. Însă relația între omul vechi și omul nou era o contradicție antagonistă care traversa toate sferele societății, inclusiv biserica.

Această ideologie a fost instrumentalizată în lupta pentru putere în biserică, după 1950. Notele informative în care colegi sunt acuzați de mentalități „vechi” și se cere înlocuirea lor în structurile de conducere cu „oameni noi” abundă. „Omul nou” putea fi un fost prizonier reeducat în URSS sau cineva care studiază documentele de partid și știe când să le citeze. Ascensiunea lui Dumitru Popa începe în această perioadă. Pentru noua putere, Popa era omul nou

Un aspect care nu trebuie uitat este că Popa nu a fost un lingău. Cunoștea regulile jocului din relația lui cu Casa Scânteii, știa unde să se oprească și mergea la distanțe care i-ar fi îngrozit pe colegii lui mai fricoși. Comuniștii au preferat pe cineva care înțelege jocul mai degrabă decât unul care distruge credibilitatea lui cedând orice punct.

Un aspect foarte important este că în această perioadă are loc revoluția culturală stalinistă. Proletcultismul se manifestă în biserică în primul rând prin bădărănizarea corpului pastoral. Majoritatea pastorilor interbelici nu erau niște intelectuali, dar modelul lor social era intelectualul burghez. Acum este activistul de partid. Cocul imens purtat de soțiile panslaviste ale liderilor comuniști ajunge pe capetele soțiilor de pastor și este canonizat. Predicatorii explică texte biblice citând definiții din Dicționarul Limbii Române. Lupta de clasă se încheie cu victoria clasei muncitoare în alianță cu țărănimea revoluționară și pătura socială (subțire) a intelectualității noi.

Perioada ceușistă începe cu criza de legitimitate a regimului în blocul sovietic. Ceaușescu apelează la protocronism și cultul personalității. Socialismul lui Ceaușescu este național-socialism.

Marxismul este cosmopolit si euro-centric. Ceaușismul este naționalist si anti-occidental. Legitimitatea regimului decurge acum din voința istorică a națiunii, începând de la Burebista dacă nu de la Cucuteni, și culminând cu unitatea de nezdruncinat în jurul conducătorului iubit. Filmele străine dispar împreună cu serialele americane de sâmbătă seară. Viața intelectuală îngheață. Corupția, nepotismul, slugărnicia, cinismul, ating proporții fanariote.

Cel mai fraudelent mit cu privire la epoca Ceaușescu este că ar fi urmărit desființarea religiei. Pentru a menține această unitate precară și legitimitate fictivă, Ceaușescu avea nevoie de religie. România are acum legi pro-life și 8 Martie devine ziua mamei din ziua femeii. Toate cultele fac parte din Frontul Unității Socialiste. Conducătorii bisericilor au stele, deși nu în coroană.

Liderii se întorc din vizite „de lucru” (în dublu sens) în Apus cu avertismente despre apostazia bisericii și vaiurile imigrației române. Românii țin credința neîntinată „așa cum ne-au învățat bătrânii noștrii”. Biserica funcționează după un manual românesc. Informatorii (majoritatea pastori) raportează pe cei care vor să plece în Apus în timp ce preoții  trag de limbă la spovedanie femeile care au făcut avort.

Modelul „conducătorului” este copiat la toate nivelele în biserică, de la Uniune la ultimul prezbiter de țară. Corupția financiară este la vârf și este tolerată de putere. De fapt, biserica este o vacă de muls pentru puterea locală, la fel ca și economiile de umbră, care generează șpăgi în afară și zecime colectată în buzunarele șefilor în interior. Puterea face concesii pentru „lucrare” în timp ce biserica devine tot mai intolerantă față de autonomia individuală.

Aceasta este biserica ceaușistă pe care Popa a condus-o în stil ceaușist. A fost omul timpului. La fel ca Ceaușescu, a fost executat (la figurat) de ai lui. La fel ca el, este regretat de mulți. Însă atât cei care îl regretă cât și cei care îl acuză, manifestă punctul orb al oricărei religii: forțele seculare care modelează biserica.

46 Responses to Dumitru Popa sau iluzia exorcismului post-comunist al bisericii

 1. Savitchi Mircea says:

  Dacă e să spui ceva,ar fi trebuit să-i spui lui în față și de față cu cei care știau asta,acum cred că nu are rost să mai dezgropi morții, fii un creștin bun,care să ne apropie de Dumnezeu nu să ne împrăștie. Ar trebui să privești la greșelile tale și să te pocăiești,și cu toții la fel!

 2. polihronu says:

  Apropo de „iluzia exorcismului post-comunist”, BAZS functiona dupa un „manual romanesc” si in 2010, cind m-am retras eu. Din perspectiva asta, Hutanu n-a fost cu nimic mai bun decit Popa.

 3. „Ar trebui să privești la greșelile tale și să te pocăiești,și cu toții la fel!”

  Amin, fie ca cristoselu sa ne’a jute sa ne pocăim și să nu ne lăsăm de limba de lemn.
  Doamne ajută

 4. Bogdan Vodita says:

  Dileme morale inerente managementului organizational pe timp de dictatura. Liderii jonglau adesea jucand la doua capete, spre binele (sic) organizatiei lor. Apoi, fara aceste jonglerii compromitatoare, era in pericol insasi fiintarea organizatiei. Comunistii putea oricand inchide mustaria unor lideri necooperanti, cum au facut cu Martortii lui iehova …

 5. Bogdan Dumitru Toader says:

  astazi este ” libertate ” si iata ca AZS si nu numai scade la numaratoare , an de an ! cel putin asa arata statisticile ! ne indreptam spre o societate ” progresista” de tip ” ia-ma Doamne stinge-mi neamu ‘ ”

 6. Mircea,

  Citește mai atent.

  Poli,

  Ca fellow-sibian, dintr-o o famile cu dosar cat toata colectia EGW, intelegi bine si de ce scoala de la Paltinis e fishi. Ceausismul a supravietuit in AZȘ ca și in credința neamului.

  Bogdan V,

  Comuniștii puteau alege alți colaboratori (lac să fie, braoște sunt…) dar nu puteau închide mustăria. Vezi prima întrebare a lui Stalin când Dej & Groza i-au arătat proeictul de constituție RPR: Unde este garanția libertății religioase, Gheorghiță? Măi băieți, libertatea religiei este esențială în socialsim. Regimul nu ar fi închis niciodată musteria, măcar că aveau acțiuni și luau șpagă de la cârciumar.

  Bogdan D,

  Care neam? Cel de la Burebista, de la Caragea? Treci la pașopt. Read some Hegel, Man. Dialectica naționalismului pașoptist din sec XIX duce la globalismul sec XXI. Eminescu e primul român european nu cadavrul din debara sau icoana din colț a legionarilor.

 7. ge2oana says:

  Imi aduc aminte, sau poate mi s-a parut, da´ nu cumva ai lui Popa i-au facut un cult al personalitatii la care se inchinau, ba inca TREBUIAU sa se inchine toti !?

  Si, cum dracu sa uit, caciulile de astrahan, gulerele de vulpe polara (la madame…), costumele negre, camasile albe, cravatele de doliu si tunsorile „perdut la spate si perciuni” !?

  Insa, chiar si asa, Popa a avut viata lunga si buna, adica L-a pacalit pe Dumnezeu de zile si pe comunisti de bani.

  Ce, ori n-a fost asa !?

 8. Este adevărat, șeful era votat în unanimitate, prin ridicare în picioare. Termenul biblic este unitatea duhului. Cum am spus, cultul ceaușist al șefului se reproducea la toate nivelele, la fel ca și astrahanul sau vulpile jupuite. Dacă nu era Popa, altul făcea la fel. Însă este ceva ce ține de psihologie că șeful temut este iubit iar cel „bun” este disprețuit.

  Problema mea este mitul care înparte biserica în „rezistența” și balaurul roșu. Așa zisa rezistență era reprezentată de unii ca Fereșteanu, bibliciști fanatici cu schelete în debara. Sau tipul care dădea o gaură în economia de cooperativă socialistă și apoi refuza să mănânce carne în pușcărie.

  Emanel Ungureanu a făcut câteva comentarii la articolul meu pe FB în care arată că Popa era agent de intelligence care a îndeplinit cu succes câteva misiuni internaționale. Sunt sigur că alți căței mai mici l-au invidiat pentru asta dar nu aveau calitățile lui. Secul avea preocupări mai importante decât faptul că cineva face comerț cu literatură copiată la xeroxul din biroul lor sau că predică o doctrină religioasă, dar țineau lucrurile sub control. Altfel, Popa a fript pești mai mari decât looserii care se considerau buricul unui conflict cosmic și care au dovedit mai târziu că nu prețuiesc mai mult decât pielea lor tăbăcită.

  Să nu uit, uneori își folosea creditele confruntând un prim secretar de județ.

 9. Bisericile neo-protestante își privesc istoria în comunism prin prin narativa de propagandă americană a războiului rece, parodiată în Comrade Dedective, în care poliția română fuge cu psitolul după vânzătorii de biblii sau blugi. Sovieții s-au folosit la rândul lor de această narațiune, infiltrând bisericile americane cu agenți care se dădeau martiri, ca Richard Wurmbrand, agent NKVD în perioada interbelică. Cum poate cineva să creadă că cineva putea ieșii din NKDV altfel decât cu picoarele înainte, ba să mai primească și un pașaport de emigrant. Însa povestea ne flatează, pentru că ne face să ne simțim băgați în seamă.

 10. Încă ceva și am terminat. La alegerile „libere” din 1990 alți agenți (am scris agenți, nu informatori) s-au grăbit să denunțe vânzarea lui Popa pentru a se da pe ei înșiși rezistența. Totul era doar luptă pentru putere. Au urmat alte pașapoarte de lucru, $$$$, birouri luxoase, case de vis, mașini de import, pantofi de la Paris în picioare de țață, directori media. Biserica a trecut din pustia roșie, unde a curs mană și fetițe madianite, în paradisul religiei de piață globale.

 11. polihronu says:

  „directori media”

  Mai ales.

 12. polihronu says:

  Si ca sa fie clar pentru orice tantalau: editorialul asta tocmai ca nu dezgroapa niciun mort, ci incearca sa-i aseze portretul in contextul binemeritat – acela al unei biserici compromise. Chiar si eu, cind spun ca Hutanu n-a fost cu nimic mai bun decit Popa, ii fac celui din urma un compliment – Hutanu chiar n-avea nicio scuza pentru mentinerea BAZS din Romania sub papucul tatucului.

 13. Bogdan Vodita says:

  Considerati ca lucrarea lui Modoran (recent a aparut si volumul 2), Biserica in pustiul rosu, face lumina sau perpetueaza mitologia adv-ista oficiala printr-o exorcizare partiala si partinica ??

 14. ge2oana says:

  Nici una, nici alta.

  Unii dintre noi stim mai bine ca Modoran ce si cum. Le-am trait, impreuna cu parintii nostri.
  Doar ca noi n-am pupat poala lui Popa,nea Nelu,directori media hope sau altor samsari de vize USA.

  In rest, bagat in seama cu sila, scos din dosarele securitatii informatii(stiam si noi de prim-secretari ce mancau carne si salam boieresc cu adventistii….) cu iz de mare scoatere la lumina.

  Sigur, pt. publicul larg, surprize-surprize, pt. aia cu curul tocit de suli&SDA, ce dracului de cat o confirmare !!??

  E , totusi , o problema.
  Mare.

  Anume ca ,aia care stiu,se duc….
  Iar aia care habar nu au, futu-i in cutia limbii, is vocali , chiar daca pe vremea aia nici ma-sa mare nu se gandea la ei…..

  Concluzie !?

  Un fas, cu aere de doctora(N)t.

  https://necenzuratmm.ro/cultura/42304-pamfletul-mitocanilor.html

 15. ge2oana says:

  Eu stiu ca nu-i frumos sa vorbesc urat (uuuupssss….) , dar nu cred ca limba de lemn, pupatul in cur, salariul la SDA, activismul de kkt, fraierii gen Gica/contra, meta-naratiunea made in SDA cum ca asa a fost cand Dumnezeu a facut lumea, duhoarea pastorala, lipsa de logica, abuzurile emotionale ( alea fizice….), toata goalania asta la un loc, ar avea (macar un pic…..) ceva de-a face cu cel Dumnezeu , adica cu Isus. Nooo, mi se intorc neuronii(lipsa….) in cap daca as crede asa ceva.

  Also….

  Dumnezeu cu mila !

 16. Bogdan Lorin Tudose says:

  Problema e ca unii dintre noi vedeau lucrurile acestea inca de la o varsta foarte frageda! In timp ce voi astia de pe aici serveati amvoanelor cu zel,noi copiii trebuia sa spunem poezii fratelui nostru mai mare!
  Pana la urma care este diferenta in ai canta conducatorului iubit sau lui D/zeu? Care este diferenta intre cravata pionierului pacii si cravata „exploratorului” pulii mele?
  Comunistii il aveau pe Ceausescu,adventistii pe Hristos!Comunistii Isi legitimau naratiunea socialist nationalista cu Burebista si Decebal iar adventistii cu Avraam si Moise(macar americani daca ar fi fost) ceausistii cautau omul nou iar adventistii nasterea din nou,acelasi rahat,unul de mancatori de sorici iar altul de mancatori de ovaz!
  Membrii,comitete,secretari,imnuri,serviete-diplomat,adunare,adunarii………Ce a fost mai intai,oul sau gaina? Adica adventistii din America nu aveau aceiasi structura si organizare ca cei din Romania? In America nu se faceau serbari de lauda si inchinare liderului(Hristos)?Adventistii din America anilor 80 nu aveau comitete,adunari,secretari sau cultul personalitatii lui Hristos?
  Cat despre toti liderii bisericii,cu Popa,Hutanu,Bocaneanu sau Doca ,nu por sa spun decat un singur lucru,niste impostori,escroci,morti de foame! Am spus trei!Nu merita nici un fel de respect !

 17. Daniel Cucuteanu says:

  Singurul „pacat” pe care il face Edi Constantinescu este ca strica fericirea iluzorie a celor oricum deprivati in duh si trezeste somnul celor leganati de fabule. Adevarul doare, dar ar trebui sa il preferam in schimbul comfortului fals al minciunii. Faptul ca unii citati mai sus se ocupa cu lectura acestor postari arata ca sunt oarecum preocupati de evadare, doar ca formele vechi rezista cu tenacitate iesirii din matrice. Ca om venit din „lume” initial la Hristos, am fost si eu transformat de sistemul adventist in omul nou facut dupa chipul si asemanarea liderilor. Mi-au trebuit 20 de ani si psihoterapie ca sa scap de efectele lucrarii lor. Ma scutur la gandul ca umbrele lor au influentat si viata mea, indirect, prin ceea ce au instituit in aceasta biserica.

 18. Ianis says:

  Daniel
  Cand scapi si de astea?

 19. dysangeliumm says:

  o altfel de analiza a fotografiei de mai sus:

  „Organized religion has used dress in two related ways: to maintain the customs and traditions of the organization, thereby establishing a visual identity for the religion; and to simultaneously control the individual identities of its members by symbolically denoting dress as inneed of control. Religions create dress codes to overtly define morality and modesty while covertly controlling sexuality. Fundamentally, dress codes are less about clothing than about the control of the body by the more powerful church members who enforce their groups’ ideologies. Religious dress codes express group identity and simultaneously function as a means of reinforcing male patriarchal control.

  When a religion uses dress to reinforce tradition, it will usually be seen in opposition to fashion, which by its very nature is dynamic. Religious dress will change slowly as organized religions often reject fashion as an attempt to focus on individuality rather than salvation.”

  https://fashion-history.lovetoknow.com/fashion-history-eras/religion-dress

 20. dysangeliumm says:

  Chiar daca fotografia imi trezeste amintiri neplacute, trebuie sa recunosc ca, fara ea, scriitura lui Edi nu ar fi avut acelasi efect.

 21. dys,

  Nu este un miracol divin ca doi agenti, la capete opuse ale razboiului rece, se iubesc ca frati?

 22. Cea mai buna explicatie pentru dress reform. Mi-a starnit amintiri amare.

 23. daimonel says:

  Iluzia exorcizarii bisericii…a fost una din iluziile noastre ,ale celor care simteam ca i lipseste ceva,dar nu stiam exact ce anume !
  La aproape 30 de ani distanta incepe sa se contureze tot mai clar ca mireasa fara pata ,fara zbarcitura,etc, era de fapt invers!…Iar oricine indrazneste sa sugereze macar ca preacurata nu e nascuta din spuma marilor profetice ci din tumultul istoriei americane si din refuzul modernitatii ,este etichetat ca agent al complotului mondial .
  Eu spre exemplu ,nutream iluzia ca fratii nostri din America ,avand ei universitati si institute de cercetare ,produc o stiinta crestina purificata de ratacirile stiintei pe nedrept numite astfel.Cand colo ce sa vezi?!…Ei ne livreaza naratiuni halucinante despre minuni si exorcisme mai ceva ca cele din lumea a treia.
  Deci nu comunismul, nici liderii colaborationisti ai bisericii din Ro au
  Impiedicat o sa si aduca la zi crezul incremenit in spaimele sec 19 ,ci temeliile apocaliptice rigide pe care nu vrea sa le paraseasca nici in ruptul capului.
  Iar TP nu a fost decat un produs al timpului ,caruia i am face o cinste prea mare judecandu l post mortem.Uitarea ,ar fi ptr el ,o dreapta masura!

 24. Ianis says:

  daimonel
  Ghinionul romanilor a fost sa aiba parte de doua ideologii socialiste in acelasi timp, caci asta este, printre altele, si adventismul.
  Si sa aiba lideri religiosi croiti dupa modelul sovietic. Nu e de mirare ca majoritatea pastorilor de atunci si din generatiile de dupa aveau comportament de propagandisti manipulatori si fara scrupule. Vorbesc din cunoscute nu din auzite.

  Daca te uiti la organizarea comunismului, o sa vezi foarte multe elemente comune cu adventismul:
  – a generat secte radicale cu obiective „apocaliptice”, vezi linkul despre Comintern
  – avea congrese, unele recunoscute de toate sectele, altele doar de unele secte („sinoade”)
  – pentru ca o organizatie locala sa apartina de Comintern, trebuia sa adere la un set de doctrine: „Cele douazeci si una de conditii

  Si lista poate continua

 25. Ianis,
  Întrebarea ta către mine nu se justifică. În primul rînd, e treaba mea de ce anume vreau să scap și în ce aleg să cred. În al doilea rând, hidroterapia se predă la facultatea de kinesiologie în Canada, iar acest seminar este organizat de prietenii mei la o clinică de fizioterapie. În al treilea rând, aplic personal hidroterapia și mă ajută. De ce să vreau să scap de asta?

 26. Ianis says:

  Din partea mea n-ai decat sa te tratezi mai departe cu hidroterapie, cataplasme cu varza si restul leacurilor din afis. Mi-e indiferent.
  Trebuia sa povestesc despre ele chirurgului si anestezistului care m-au „aranjat” acum cateva ore 🙂

  Din declaratia ta am avut senzatia ca te-ai „lepadat” si de medicina alternativa (pseudostiinta). Citez: „de efectele lucrarii lor”.

  Totusi, este interesant ca psihoterapia te-a ajutat.

  Esti sigur ca ai iesit din matrix? (intrebare retorica)

 27. daimonel says:

  Ianis,
  Interesanta analogia adventism /socialism in Romania!
  Cautarile spirituale si cultural-religioase ale romanilor in interbelic si dupa, se pot explica prin lipsa de perspectiva generata permanent de linia sociala majoritara.
  Bunicii nostri au identificat adventismul cu modernitatea,cu civilizatia occidentala -si poate nu se inselau intru totul. Problema e ca ecartul dintre adventism si modernitate s a largit enorm in ultimii 30 de ani, prin ghettoizarea continua a bisericii.

 28. daimonel says:

  D Cucuteanu,
  Daca te ocupi cu hidroterapia e clar ca nu esti inca vindecat .Recomandarea mea amicala: biblioteca,lecturi si Edi !

 29. dysangeliumm says:

  din nou E. Hoffer este sclipitor:

  The undercurrent of admiration in hatred manifests itself in the inclination to imitate those we hate. Thus every mass movement shapes itself after its specific devil. Christianity at its height realized the image of the antichrist. The Jacobins practiced all the evils of the tyranny they had risen against. Soviet Russia is realizing the purest and most colossal example of monopolistic capitalism. Hitler took the Protocols of the Wise Men of Zion for his guide and textbook; he followed them “down to the veriest detail.”

 30. Ianis si daimonel:
  Geytenbeek, J. (2002). Evidence for effective hydrotherapy. Physiotherapy, 88(9), 514-529.
  Mooventhan, A., & Nivethitha, L. (2014). Scientific evidence-based effects of hydrotherapy on various systems of the body. North American journal of medical sciences, 6(5), 199-209.
  Ellapen, T. J., Hammill, H. V, Swanepoel, M., & Strydom, G. L. (2018). The benefits of hydrotherapy to patients with spinal cord injuries. African Journal of Disability, 7(0), 450. http://doi.org/10.4102/ajod.v7i0.450
  Kesiktas, N., Paker, N., Erdogan, N., Gulsen, G., Bicki, D., & Yilmaz, H. (2004). The use of hydrotherapy for the management of spasticity. Neurorehabilitation and Neural Repair, 18(4), 268–273. http://doi.org/10.1177/1545968304270002
  Mortimer, R., Privopoulos, M., & Kumar, S. (2014). The effectiveness of hydrotherapy in the treatment of social and behavioral aspects of children with autism spectrum disorders: a systematic review. Journal of Multidisciplinary Healthcare, 7, 93–104. http://doi.org/10.2147/JMDH.S55345
  and many more scientific studies available on Google Scholar.
  Conclusion: Hydrotherapy is evidence-based practice.
  Nu am spus ca ma ocup cu ea, ci ca o aplic cu rezultate bune. Daca in anumite cazuri ai nevoie de operatie si anestezist, asta nu inseamna ca nu poti folosi hidroterapia pt o incheietura umflata de la fotbal. Nu e nici o legatura intre ce au facut „liderii lumintati” si treaba asta. Incep sa cred ca vorbiti grabit despre ce nu cunoasteti.

 31. dysangeliumm says:

  Barcelona a marcat unul dupa altul si nu am postat complet:

  There are also other factors which favor the growth of hatred in an atmosphere of unity and selflessness. The act of self-denial seems to confer on us the right to be harsh and merciless toward others. The impression somehow prevails that the true believer, particularly the religious individual, is a humble person. The truth is that the surrendering and humbling of the self breed pride and arrogance. The true believer is apt to see himself as one of the chosen, the salt of the earth, the light of the world, a prince disguised in meekness, who is destined to inherit this earth and the kingdom of heaven, too. He who is not of his faith is evil; he who will not listen shall perish.

 32. polihronu says:

  Veste-rea, sper ca-l recunosti in portretul schitat de Hoffer, macar partial, pe Isus din evanghelii.

 33. dysangeliumm says:

  Matei 5

 34. dysangeliumm says:

  Poli,.Isus nu a fost crestin asa cum nici Marx nu a fost marxist.

 35. polihronu says:

  Nu cunosc alt Isus decit cel din gura evanghelistilor. Iar acesta e, prin punctele esentiale, un fanatic.

 36. Ianis says:

  And how many colors does Jesus come in? Why, you got your White Jesuit-style Jesus. You got your Black African Jesus. You got your Brown Mexican Jesus. You got your swarthy Greek Jesus. You’ve got… Well, that’s a– That’s a lotta Jesus. There’s a lotta need for Jesus, so there’s a lotta Jesus. American Gods

 37. polihronu says:

  It’s a feature, not a bug. Isus e usor altul de la Matei la Marcu, Luca, Ioan, Pavel.

 38. dysangeliumm says:

  „Poli,.Isus nu a fost crestin asa cum nici Marx nu a fost marxist”

  m-am lepadat de mult de zeii mei dar recunosc ca de multe ori, inconstient, le iau apararea. Am ramas cu defect.

 39. Amaranthine Sophia says:

  Ce raspunzi daca cineva zice ca e felul lor subiectiv de a-l vedea pe Isus cel obiectiv?

 40. dysangeliumm says:

  Ce te faci daca fiecare emisfera are propria credinta despre Isus? Stanga crede ca e fiul lui Dumnezeu, dreapta ca e un impostor. Na belea. Creierul mic e prea mic ptr o problema asa de mare.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Dual_consciousness

 41. Marcel Castan says:

  Total de acord cu tine Edy.

 42. Incep sa cred ca vorbiti grabit despre ce nu cunoasteti.

  danielcucuteanu, nu este practica noastra sa dezvaluim identiditatea celui care posteaza dar atat eu cat si Ianis te putem asigura ca inca nu ai invatat ce a uitat daimonel in stiinta medicala si ca scepticismul lui e bazat pe o experienta clinica foarte larga.

  Chestia cu piciorul umflat de la fotbal o stim de la bunica.

  O sa arunc si eu doi bani de dilettante cu privire la studiile de ameliorare in spinal cord injuries, spasticity, Neurorehabilitation and Neural Repair, social and behavioral aspects of children with autism.

  Nu am nevoie de studiile citate sa cred ca hidroterapia amelioreaza simptomele in cazurile de mai sus sau ca poate duce chiar la compensare in cazuri de afectiuni minore. Insa cand e vorba de afectiuni serioase ale creierului sau ale nervului spinal, tot de la bunica am invatat sa fiu sceptic fata de pretentiile lui sora-X-sucuri-si-baile-lui-Kuhne sau ale fratelui-y-presopunctura-vindeca-paralizia. Unde nu ajuta chirurgia, speranta este stem-cell-repair si CRISPR-Cas-9 si optimismul este intemeiat.

  Am avut o ruda – fosta campioana la inot – care s-a batut eroic cu Parkinson’s pana la 70 ani, inotand zilnic, pana a fost gasita inecata intr-un lac. O admir, si in locul ei asi face la fel, dar fara sperante desarte (cum nici ea nu a avut).

  Entuziasmul pentru hidroterapie a aparut acum 200 ani intr-o lume in care majoritatea se spala in lighean si tocmai iesea din prohibitiile medievale impotriva baii ca placere carnala. Ce nu era acceptabil ca placere era acceptabil ca terapie.

  In tineretea mea, crestini conservatori mergeau la bai, pentru ca omul serios nu se bucura in concediu de apa si aer (obiceiuri lumesti) dar se trata si facea baia rituala saptamanala pentru sabat. Imi amintesc si acum sotiile de pastor, in copilaria mea, la Sovata, stand pe marginea lacului Ursu cu picioarele in apa ca hidroterapie. Toate spuneau ca le face bine si 99% nu stiau sa inoate.

  Trage 20-30 de ture in bazinul de inot si ai maximum de beneficii terapeutice pe care nu le poti avea intr-o clinica de hidroterapie.

 43. Eu spre exemplu ,nutream iluzia ca fratii nostri din America ,avand ei universitati si institute de cercetare ,produc o stiinta crestina purificata de ratacirile stiintei pe nedrept numite astfel.Cand colo ce sa vezi?!…Ei ne livreaza naratiuni halucinante despre minuni si exorcisme mai ceva ca cele din lumea a treia.

  Ditto. Stiu ca sunt reduntant, dar repet avertismentul profetic din apartamentul modest al lui Constantin Maximilian in timpul campaniei Thorp la Polivalenta. „Pastore, o sa vezi America si o sa afli cine sunt savantii astia care au rasturnat teoria evolutiei, despre care ne-a spus domnul Thorp”. Am vazut.

 44. La aproape 30 de ani distanta incepe sa se contureze tot mai clar ca mireasa fara pata ,fara zbarcitura,etc, era de fapt invers!…

  This city is a prostitute
  She has red spots on her forehead
  Her teeth are made of gold
  She’s fat and yet so lovely
  Her mouth falls to my valley
  when I pay her for it
  She takes off her clothes but only for money
  The city that keeps me in suspense

  Moscow
  One, two, three!
  Moscow
  Look!
  Pioneers are walking around there,
  singing songs to Lenin.

 45. Bogdan V,

  „Considerati ca lucrarea lui Modoran (recent a aparut si volumul 2), Biserica in pustiul rosu, face lumina sau perpetueaza mitologia adv-ista oficiala printr-o exorcizare partiala si partinica ??”

  I-am comunicat lui George opinia mea in e-mail.

  Punctul cel mai tare mi se pare ca reproduce exact note informative si comentariile ofetirlilor de securitate pe marginea lor. Multi au fost deranjati, dar pana la urma asta e treaba istoricului, sa ne ofere surse primare.

  Aspectul in care nu sunt de acord este dihotomia maniheica colaborare-rezistenta. Problema bisericii a fost un modus operanti, mai intai proletcultist, apoi ceuasist, la nivelul intregii biseric. o alta dihotomie securitate-biserica, este falsa. Conflictul principal in biserica a fost lupta pentru putere, si aici securitatea a fost doar un accesoriu. In sfarsit, relatia intre comunism si religie a fost mai complexa decat naratiunea american a razboiului rece si ca romani am putea sti mai bine. Comunismul a fost totalitar si totalitarianismul s-a manifestat in biserica. Insa Stalin a avut o alianta semi-secreta cu biserica, spre deosebire de Lenin sau Hrusciov, si Ceausescu a mers pe linia lui Stalin.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: