Originile creștine ale mișcării transgen

66 Responses to Originile creștine ale mișcării transgen

  1. Ca sa fac lucrurile scurte, cimpanzeul african a stiut de ce cade nuca de cocos inaintea lui Newton. „The rest is silence”.

  2. Paul Csavdari says:

    @Edi,

    Poti sa iei orice cuvant ori sintaxa vrei ca tot acolo ajungi. Cand ai de-a face cu containere goale, nu poti face matematica. Cifrele nu-si schimba continutu’ indiferent cine le foloseste ori pe ce limba le spune. Cuvintele insa e vai de mama lor. Noi vorbim aici despre cuvantul „logica” si fiecare baga in el ce vor muschii lui. De-asta la finalul discutiei fiecare ramane cu ce are el in cap. La fel ca si cu vegetarianismul. Si cu orice subiect vrei tu. Cata vreme cuvintele „nu este” cifre, nici n-o sa faci vreodata „operatii” cu ele oricat ti-ai bate capul.

    Ai dat o definitie pompoasa logicii ca sa justifici folosirea cuvantului „logica” chiar si acolo unde e vorba de matematica, chimie, fizica etc, adica stiinte care chiar opereaza cu cifre si formule abstracte, pe cand biata logica a lu’ sfantu’ face galgara cu cuvinte folosind o „sintaxa” de-aia foarte „precisa” si „exclusivista” dar nu reuseste sa produca decat clabuci. Poti zice „fa Paule” fara probleme, ca eu inteleg altceva decat intelege Maria cand ii spui „fa Marie”. Cel putin in unele cazuri. Si asta nu pe baza la „logica” ci pe baza la rationalitate. Si tot pe baza la rationalitate Marie ii poate spune lui Vasile de ce in cos sunt doar 5 mere cand el dupa „logica” stia ca sunt 6. Daca chiar vrei sa folosesti corect limbajul si sintaxa, atunci renunta la logica si foloseste rationalitatea. Fiindca doar rationalitatea aseaza lucrurile la locul lor. Fie mere, fie pere, fie pisu’ contra vantului… 🙂

  3. Deci cuvantul „rationalitate” este un conteiner gol, in care fiecare baga ce vrea.

  4. Paul Csavdari says:

    @Edi,

    Exact. Daca nu-ti place „rationalitate” poti sa-i spui cum vrei tu, important este sa pricepi ca e vorba de o capacitate a omului de a procesa ideile si prin care detecteaza inconsecventel ideilor oricum le-ai exprima si oricat te-ai stradui sa le camuflezi prin jocul de cuvinte.

    Sau ca sa ma exprim in limbajul Duhului (sic!):
    „La inceput a fost Ideea. Apoi a aparut Cuvantul. Nimeni nu poate pricepe Cuvantul decat dupa ce a priceput Ideea”… 🙂

  5. polihronu says:

    Nu, profete, e fix pe dos: numerele sint „containere goale” in care poti pune absolut orice vrei – de la dumnezei la pisuri contra vintului. Iar poezia ta e neterminata si, pentru asta, mincinoasa: „La inceput… Si nimic din ceea ce a fost vreodata ideat n-a fost ideat fara cuvint. Caci prin Cuvint coboara la noi ideea. Si fara Cuvint n-avem nicio idee.”

  6. polihronu says:

    „in stringul lui Chokhmah”

    Pai, nu-ti tot spune profetul ca sensul dolarului e-n chilotii Intelepciunii? 🙂

  7. polihronu says:

    De altfel, legile fundamentale ale universului nici nu opereaza cu numere, ci fix cu cuvinte – incepind de la e=mc^2. Cifrele care exprima pentru orice punct al universului aceasta lege sint irelevante. Importanta e logica propozitiei.

  8. Paul Csavdari says:

    @poli,

    Prin chipu’ cazut din cer coboara la noi idea, fara sa fie nevoie de cuvant… 🙂

    Da’ ce mi-a placut e faza cu legile care opereaza cu cuvinte… fara cuvinte legile fundamentale ale universului sunt inoperante si inexistente… hehe!… 🙂

    Nu draga, cifrele nu-ti permit sa bagi ce vrei in ele. Cifrele sunt containere pline si au sigiliu pus. Nu poti umbla la continutu’ lor. Poti baga orice vrei tu da’ nu in ele ci numa’ „langa ele…” … 🙂

  9. polihronu says:

    Vezi, d-aia esti idiot, ca inca n-ai notiuni elementare. Si, fii pe pace, n-o sa-mi pierd nici acum timpul sa te invat ceva. Imi place spectacolul ignorantei tale fudule si doamne-fereste sa vreau eu sa-l uzurp pe Bunul Dumnezeu.

    Nu, n-a spus nimeni ca „fara cuvinte legile fundamentale ale universului sunt inoperante si inexistente”. Deh, patratu’ citeste-n dodii.

  10. Paul Csavdari says:

    @poli,

    Patratu’ pricepe tampeniile pe care le spui si ti le arata si tie. Cu oglina n-o sa le vezi in veci… 🙂

  11. Paul,

    „A mai fost unu, Plato, care cica a vazut idei, si de la grecu asta ni se trag toate nenorocirile.” Camil Petrescu.

  12. Paul,

    Cuvintele sunt imagini mentale si ideile abstracte sunt cuvinte distilate. De aia spui la votca bautura spir(i)toasa ca ce e distilat e spirit, adica idee.

  13. Da’ ce mi-a placut e faza cu legile care opereaza cu cuvinte… fara cuvinte legile fundamentale ale universului sunt inoperante si inexistente… hehe!…

    Paul, legile naturii nu sunt decrete divine ci descrieri in cuvinte ale felului cum opereaza universul.

  14. Paul Csavdari says:

    @Edi,

    Deci cuvintele distilate sunt idei abstracte, cuvintele (pure?…) sunt imagini mentale, iar vodca este idee (spritus distilatus…) … Si toate astea se pricep numa’ cu ajutoru’ la logica care-i structura Universului si de-asta opereaza cu cuvinte nu cu cifre… Ei, acuma da, e clara chestiunea si o poate pricepe oricine!… 🙂

    PS. Da’ o intrebare tot am: cuvintele cu care opereaza Universul sunt distilate sau pure?… 🙂

  15. Paul Csavdari says:

    @Edi,

    Lasand gluma de-oparte, opinia mea este ca ideile nu pot fi exprimate 100% in cuvinte, mereu ramane ceva „neexplicat” ori „nerostit”. Insa ideile pot fi intelese 100% prin rationalizarea informatiilor primite, atatea cate au fost transmise, fiindca mintea noastra si mintea transmitatorului proceseaza informatiile dupa aceeasi „lege”.

    Ori aici e necazul meu cu „logica”, ca te invata sa invarti cuvintele da’ efectul este ca pleaca oamenii la corturile lor asa cum au venit. Cand stii ca ai in fata oameni capabili sa inteleaga ideile pe care vrei sa le spui fiindca mintea lor functioneaza la fel ca a ta si deci tot ce trebuie sa faci este sa le dai informatiile cu care apoi ei isi recreeaza idea din capul tau, atunci ai satisfactia nu doar ca ai vorbit unor oameni inteligenti dar ai si satisfactia ca n-ai vorbit degeaba.

    Faptul ca se discuta diferite subiecte dar la sfarsit fiecare ramane la ideile lui, e dovada ca discutiile au ajuns sa fie considerate simple „monologuri” in care fiecare isi spune „cuvintele” si cam atat. Ca ideile nu ajung la mintea celuilalt si invers se datoreaza lipsei unui sistem practic si eficient de transmitere-receptare a ideilor. Ori fix asta trebuia sa rezolve „logica” si iata unde s-a ajuns. De-asta ti-am spus sa „gusti” macar cum opereaza rationalitatea. Si daca n-o sa-mi dai dreptate, sunt dispus sa te despagubesc pentru timpul pierdut. Iar daca o sa-mi dai dreptate, ma multumesc cu „multumesc”… 🙂

  16. Paul,

    Universul nu opereaza cu cuvinte ci cu forte fundamentale, pe care le descriem in cuvinte distilate in jurnale stiintifice si mai putin distilate pentru publicul larg. Matematica are o istorie de la daca intinzi o funie in jurul baii de arama este de trei ori cat daca masori de la un capat la altul la expresia si analiza in simboluri numerice a lui PI.

    Ma bucur ca suntem de acord cu privire la cuvantul = pictura mentala. Deci conteinerul nu e gol. Grupul de foneme sau litere „mar” sau „para”, „5 mere” sau „6 mere”, „ba Vasile” sau „fa Marie” este eticheta pusa pe conteiner. Poti schimba eticheta prin conventie, dar imaginea mentala din conteiner va corespunde celei din realitate. Continutul din conteiner nu este arbitrar.

    Insa cand spui ca 5 si 6 sunt numere intregi si fac parte din setul numerelor naturale, nu mai ai imaginea mentala a merelor ci cel mult a tablei cu creta si a profului din liceu. Notiunea setului de la 0 la + infinit este abstractie si operezi cu el prin logica pura.

    La fel, relatia intre simbolurile imaginilor mentale (logica) reflecta relatia intre fortele fundamentale a caror interactiune determina universul. Cand spun „cal” am in minte un cal, cand spun „cal putere” am in minte un motor si operez deja cu cai abstracti, si cand spun G = M X M / R^2, operez in simboluri logico-matematice care se aplica in mod egal la marul care cade si orbitele planetelor.

    Explicatia lui Aristotel cu privire la caderera marului, fiecare obiect tinde spre stare de repaus in centrul universului, este rationala dar nu reflecta logica comuna a caderii oricarui obiect cu 9,8 m/s^2, traiectoria ghiulelei, si orbitele planetelor, dupa o singura logica comuna. Teoria gravitatiei universale explica logica celor trei si o exprima matematic, adica in limbajul simbolurilor logice pure.

    P.S. De la Galileo, Kepler, si Newton incoace nu mai ramane fiecare cu explicatia lui rationala cand vorbim despre mere care cad.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: