Cine va duce corabia în port?

60 Responses to Cine va duce corabia în port?

 1. Edi,

  Așa cum ți-am spus și pe FB, virusul corona NU este un retrovirus. Faptul că ai repetat eroarea de cel puțin trei ori până acum arată că tu rămâi confuz/superficial în chestiuni de biologie. Wake up!

 2. dysangeliumm says:

  shi cei care vor muri de pneumonie din cauza virusului corona, probabil ca ar fi murit oricum in urmatorii catziva ani

  in „cei care probabil ar fi murit oricum” unii vad bunicii, parintzii, cei care le-au dat viatza shi dragoste, vad oamenii care au facut ceva pentru omenire, care au impins stiintza, arta si au adus prin ei insisi ceva numit de noi „progres”.
  ai fost super dur sau inconstient de situatzia de aici din EU

 3. polihronu says:

  Intr-adevar, ribovirus, nu retrovirus (care sint doar o subclasa a virusurilor ARN). Discutia despre rata de mutatii corecta insa.

 4. polihronu says:

  Apropo, dys. E vorba si de felul despartirii – in vremea holerei, experienta mortii e ea insasi radical diferita.

 5. Sunt persoane care intreaba de ce e atata isterie legat de aceasta pandemie cand numarul de morti provocat de gripa sezoniera anual e si el foarte mare si nimeni nu se panicheaza. Raspunsul este acesta: sunt doua mari diferente intre boala covid 19 si gripa sezoniera. Prima este aceea ca pentru gripa sezoniera exista vaccin. E adevarat ca mor destul de multi de ea, insa marea majoritate a celor care mor sunt nevaccinati, desi ar fi putut sa se vaccineze. Exista solutie, cu alte cuvinte. Pe cand in cazul acestei pandemii, solutia nu exista. Nu exista vaccin si nu ai cum sa te protejezi. E vorba de un virus nou care a suferit mutatii. A doua mare diferenta sta in faptul ca atat letalitatea cat si gravitatea bolii sunt mai mari decat in cazul gripei sezoniere iar sistemul medical poate sa intre in colaps iar frecventa si gravitatea imbolnavirilor sa nu permita medicilor sa trateze toate cazurile pe cat de bine ar fi fost posibil. Daca se imbolnavesc multi deodata asa cum s-a intamplat in Italia si chiar in Spania, sistemul de sanatate nu va face fata in a trata cum trebuie toti bolnavii si medicii vor fi nevoiti sa selecteze pacientii pe criteriul varstei si al sanselor de supravietuire. Din aceste motive si pe buna dreptate lumea este ingrijorata. Iar ingrijorarea va persista pana cand se va pune la punct un vaccin capabil sa asigure, macar in parte, preventia bolii.

 6. Cauti nod in papura. E virus RNA. Ribo vine de la RNA. Asta e idea. M-am referit la frcventa mutatiilor. RNA este mai instabil decat DNA. Restul e taxonomie si nu ma pretind biolog.

  Unde e confuzia? Idea este mecanismul de reproducere si cred ca am fost corect. Confuzia este la cineva care nu crede in evolutie prin selectia naturala. Daca citezi publicatii stiintifice pentru taxonomie de ce nu accepti ce spun despre evolutia virusului Corona? Ataci substanta cu umbra.

 7. Edi,

  Dacă doar Poli ți-ar fi atras atenția, ai fi spus “mulțumesc”, dar fiindcă a venit de la mine te impacientezi și faci gafe după gafe.

  “ E virus RNA. Ribo vine de la RNA. Asta e idea.” Și ce-i cu asta? Am spus eu că nu este virus RNA?

  “ M-am referit la frcventa mutatiilor. RNA este mai instabil decat DNA.” Te-ai fi referit tu, dar ai făcut o gafă. Măcar dacă ai fi citit articolul la care am dat link. În primul rând, este prea devreme pentru a specula pe seama ratei mutațiilor, care nici măcar nu este mare. Apoi, pentru că e virus RNA, mutațiile sunt în defavoarea lui, nu spre supraviețuirea lui.

  “ Unde e confuzia? Idea este mecanismul de reproducere si cred ca am fost corect. “ Ba tocmai aici se vede cât ești de incorect! Retrovirusul mai întâi produce o secvență de ADN, și abia apoi această secvență produce proteinele necesare reproducerii.

  “ Confuzia este la cineva care nu crede in evolutie prin selectia naturala. Daca citezi publicatii stiintifice pentru taxonomie de ce nu accepti ce spun despre evolutia virusului Corona?” În primul rând, “evoluție prin selecție naturală” este doar o mantră obosită, fără nici o confirmare empirică. Apoi, nu pentru taxonomie citez publicații științifice. Le citez pentru a-ți deschide ochii și pentru a te ajuta să gândești în afara cutiei negre a Neo-Darwinismului, în care te-ai încuiat.

  “ Ataci substanta cu umbra.” Ți se pare, pentru că tu confuzi umbra cu substanța.

 8. Adrian,

  Am citit studiul original publicat in China la care se refera articolul din Livescience. L-am si discutat. Artcolul oferrit de tine este jurnalism „stiintific” de mana a doua. L-am citit si nu aduce nici un argument valid. Chinezii au gasit 4% distanta moleculara supusa selectiei naturale si 17 % in zona neutra. Articolul din Livescience ofera doar vorbe.

  Diferenta intre retro si ribo este ca retro foloseste DNA intermediar. Multumesc pentru informatie dar nu are nici o legatura cu argumentul meu. Important este ca e RNA virus deci are rata mutatiilor mai mare.

  Cu privire la chestia cu „mantra obosita fara confirmare empirica” cine spune asta? Doug Bachelor si Adrian Ghita.

  Natural selection is a cornerstone of modern biology.

 9. „Confuzia” la care se refera Adrian nu este taxonomia. Nici nu pretind ca vreau sa cunosc denumirea latineasca pentru fiecare virus. Pentru mine este suficienta diferenta intre virus ADN si virus ARN. „Confuzia” este faptul ca nu accept argumentul de Amazing Facts cu privire la evolutie.

 10. Iar ingrijorarea va persista pana cand se va pune la punct un vaccin capabil sa asigure, macar in parte, preventia bolii.

  Si acest vaccin, ca si cel de gripa, va fi bazat pe evoutia virusului in laborator. Din cauza asta este nevoie de un an si jumatate. Dar aici vin cei care stiu mai bine, solutia e Leviticul 11, sau alimentatia vegan, sau argint coloidal, etc.

  Ai dreptate ca problema este colapsul logistic in cazul pandemiei.

 11. ai fost super dur sau inconstient de situatzia de aici din EU

  Posibil. Problema mea este panica care goleste rafturile in magazine si, mai ales, pseudostiinta la care sunt vulnerabili mai ales oamenii religiosi (care de altfel panicheaza cand ar trebuii sa dea exemplu de credinta). Faptul ca in contextul unei pandemii, cand evolutia este baza vaccinelor si a epidemiologiei, ei continua razboiul sfant impotriva evolutiei, este din aceiasi clasa cu urina de vaca sau recomandarile lui Doug la AF. Mai nou, Walter Veith spune ca virusul a fost facut de papa pt. ca campionul la concursul de care in Roma era virusul (adica barbatul) incununat, adica corona, deci Roma pagana planuia virusul corona si cea papala l-a executat. Idea cu mutatiile si selectia vine tot de la papa. Astia sunt oamenii pe care sunt suparat.

 12. Cea mai buna confirmare empirica a evolutiei o reprezinta chiar vaccinul pentru gripa. Vaccinul este facut pe baza evolutiei virusului prin mutatii, in laborator. Este probabilistic dar da rezultate. Vaccinul pentru Corona la care se lucreaza este bazat pe același principiu. Nu este o mantra ci o metoda bazata pe stiinta evolutionara empirica.

  Agenda creationista este de partea virusului.

 13. Amaranthine Sophia says:

  Statul la domiciliu în masă ajuta la raspandirea virușilor mentali.

 14. Nu doar mentali. Aerul curat e desinfectant natural si soarele omoara virusii. Daca stai in casa mori.

 15. polihronu says:

  „Aerul curat e desinfectant natural si soarele omoara virusii.”

  Nu sintem la ora muzicala.

  Uite aici o poveste de adormit copiii.

 16. polihronu says:

  Io stiu ca repetitia e mama invataturii, da’ unii sint orfani 🙂

 17. ge2oana says:

  Nu va place !?

 18. polihronu says:

  Am certitudinea ca poti fi magician cind vrei – 15000 de injuraturi adunate intr-un singur comment par o singura injuratura 😉

 19. ge2oana says:

  Ehhhhh
  Daca zici tu……

 20. ge2oana says:

  Da´ tot aia e …
  auzi, Poli, tu esti ginchas….

  realitatea bate …

 21. ge2oana says:

  tu uiti in jur !!??

 22. polihronu says:

  Mi-a scapat ceva?

 23. ge2oana says:

  pai.. ca si toti, in casa

 24. ge2oana says:

  ceva nou!?

 25. In timpul gripei spaniole – 1918 – rata motalitatii a fost redusa de la 40% la 14% prin expunerea soldatilor infectati la soare si aer. Ce nu stiau ei atunci era ca soarele stimuleaza productia de vitamina D. Oricum, mai eficient decat mastile.

  Apoi, daca traiesti in US sau Romania trebuie sa stai pe picioarele tale sau sa pupi moaste/manuiesti serpi. Contrar fatalismului din articolul din Intelligencer, organismul nu este neputincios.

 26. ge2,

  Mi-ai lipsit ieri la primarele din Illinois. Dar m-am gandit ca nu are rost sa injur DNC-ul asa cum nu are rost sa injur virusul.

 27. Amaranthine Sophia says:

  Din cauza vânzătorilor de ulei de șarpe, am ajuns sa respingem în bloc orice remediu natural. Atitudinea nu e una rațională ci ideologică, fie de respingere cu dispreț, fie de promovare în neștiință de cauză, de către amatori și gospodine, amestecată cu religie și alte asemenea.
  Toți avem în viață întâmplări care trec de obișnuit, nu zic de natural. Dacă suntem deschiși la minte nu le ignoram. Aș vrea ca știința sa nu ignore nimic din ce există, altfel lasă un vid pe care se va găsi repede cineva sa l ocupe. Tendinta oamenilor e de a avea repede o explicație și cineva le-o va oferi. Omul simplu nu va ignora visul de ex și e normal, a ignora orice aspect a condiției umane e ideologie și idee preconceputa. Dar în lipsa psihanalizei o sa găsească destule superstiții și credințe populare legate de vis. Apoi va respinge știința, pe lângă faptul ca e grea și omul e comod, din cauza că aceasta nu i răspunde la întrebări, rupând comunicarea prin anularea unei părți a vieții și experientei lui. Nu atitudinea de „nu știm încă dar cercetam” îl face pe cineva sa nu aibă încredere în știință ci cea de „hai ma, lasă-mă cu prostiile astea, noi ne ocupam de chestii serioase”. Totul e serios. O prostie se analizează serios ca să fim siguri ca e o prostie, altfel e prejudecată. Prin asta nu susțin medicina tradițională în favoarea celei moderne ci ca cea tradițională trebuie verificată, sortata și să devină o parte mai mica sau mai mare din medicina științifică. Altfel, unii o sa vadă în respingerea fără discriminare a medicinii naturale, o conspirație a big Pharma. Medicina ar trebui sa fie științifică iar nu moderna vs. tradițională.

 28. polihronu says:

  „In timpul gripei spaniole – 1918 – rata mortalitatii a fost redusa de la 40% la 14% prin expunerea soldatilor infectati la soare si aer.”

  O semnificativa majoritate a mortilor de acum un secol sint cel mai probabil de atribuit coinfectiilor bacteriene. Sigur ca soarele si aeru-s vitale. Dar n-au omorit inca virusuri.

  „Contrar fatalismului din articolul din Intelligencer, organismul nu este neputincios.”

  Salut statul pe propriile picioare. Povestea din articol descrie clar scenariul minoritar din pandemia asta.

 29. Predicted Inactivation of Viruses of Relevance to Biodefense by Solar Radiation

  Journal of Virology

  Publicat in 2005 de Research and Technology Directorate, Edgewood Chemical Biological Center, U.S. Army, Aberdeen Proving Ground, Maryland 21010-5424

  Abstract

  UV radiation from the sun is the primary germicide in the environment. The goal of this study was to estimate inactivation of viruses by solar exposure. We reviewed published reports on 254-nm UV inactivation and tabulated the sensitivities of a wide variety of viruses, including those with double-stranded DNA, single-stranded DNA, double-stranded RNA, or single-stranded RNA genomes. We calculated D37 values (fluence producing on average one lethal hit per virion and reducing viable virus to 37%) from all available data. We defined “size-normalized sensitivity” (SnS) by multiplying UV254 sensitivities (D37 values) by the genome size, and SnS values were relatively constant for viruses with similar genetic composition. In addition, SnS values were similar for complete virions and their defective particles, even when the corresponding D37 values were significantly different. We used SnS to estimate the UV254 sensitivities of viruses for which the genome composition and size were known but no UV inactivation data were available, including smallpox virus, Ebola, Marburg, Crimean-Congo, Junin, and other hemorrhagic viruses, and Venezuelan equine encephalitis and other encephalitis viruses. We compiled available data on virus inactivation as a function of wavelength and calculated a composite action spectrum that allowed extrapolation from the 254-nm data to solar UV. We combined our estimates of virus sensitivity with solar measurements at different geographical locations to predict virus inactivation. Our predictions agreed with the available experimental data. This work should be a useful step to understanding and eventually predicting the survival of viruses after their release in the environment.

 30. In context COVID-19, daca Trump a spus ca venirea verii va ameliora situatia nu trebuie sa spun ca nu este asa numai din cauza ca a spus-o Trump.

 31. polihronu says:

  In contextu’ asta, mai ales pentru mintea infectata de zinc si alte naturisme, „aerul curat e desinfectant natural si soarele omoara virusii” inseamna hai afara, ca ne tratam de COVID-19 cu plaja. E important sa fii si sa te mentii sanatos. Si poate ca vara va ajuta – dar e vara deja pe glob si nu stim, cel putin deocamdata, sa faca vreo diferenta. Iar temperaturile nu sint deloc cert factorul decisiv (multe studii vorbesc de umiditate ca factor sezonier). Deocamdata, nu poti scoate toti oamenii in parc la soare – nu va ajuta cu nimic in limitarea epidemiei.

 32. polihronu says:

  Si da, National Trust in Anglia a decis sa deschida gratuit publicului parcurile si gradinile in perioada asta. Iar eu i-am sfatuit pe sibienii mei sa se urce din cind in cind in masina si sa iasa, pastrind izolarea sociala, la aer.

 33. Amaranthine Sophia says:

  L am postat în scop umoristic.

 34. taranlogic says:

  Nu știu cine va duce corabia în port,dar știu cine nu o va duce – popii,pastorii,profeții în ape tulburi.Jubilează sectanții -” ne-au zis ei …”.Le-am spus că-i evit,rude fiind,să nu le mai văd rânjetul de pe mutre.Se reped ca vulturii la cadavre.

 35. taranlogic says:

  Scuze,pescari în ape tulburi.

 36. O pun pe acelasi plan cu sapunul.

 37. taranlogic says:

  Edy -Dv. aveți timp să ascultați căcaturile astea ? În timp ce curățați cartofii la bucătărie ? Unde a văzut prostul ăsta patetico-morbid biserici transformate în baruri ? Metafore insipide pe ton de babă cu mâna la gură, elitism ideologic abject.”Când unui zero i se pare că este orbita pe care se învârte pământul”,spunea Stanislav Lev.

 38. ge2oana says:

  Tarane….

  Nu uita ca DV a fost profesor la Crenica, ce dracu…..

  I.am vazut si eu fata de aproape o singura data, inainte sa plece in USA la trai bun pe vatrai.

  Si mi-am zis …”ba ce om serios” .

  Serios !!??

 39. ge2oana says:

  Edi,

  Adica asa de proasta oi fi sa injur virusu´ !?

  Da´ sa stii ca m-am ameliorat dupa ce i-ai pus poza lui DV.

  Ulei pe rana !!

 40. taranlogic says:

  ge2oana – Problema ipochimenului nu e,cred eu,neseriozitatea.E și lipsit de imaginație ptr a fi escroc.

 41. Pe de altă parte, rata mutațiilor acestui virus, despre care s-a vorbit fără nici o bază, nu este atât de mare, după cum am anticipat, ceea ce va rezulta într-un vaccin eficient pentru viitor. În plus, mutațiile tind să slăbească virusul și să reducă agresivitatea lui.

 42. polihronu says:

  „rata mutațiilor acestui virus, despre care s-a vorbit fără nici o bază”

  Nu, s-a vorbit aici doar despre rata mutatiilor la virusurile ARN, in general. Iar tu nu ai anticipat niciunde nimic despre rata mutatiilor la COVID.

  Mai important, nu vad inca informatii despre „rata mutatiilor acestui virus” cu sursa altundeva decit in materiale publicitare pentru ThermoFisher (care oricum se refera la samples doar din Italia). Si gasesc in schimb cel putin un articol care, analizind toate genomurile COVID publicate pina acum, spune altceva.

 43. “ Măcar dacă ai fi citit articolul la care am dat link. În primul rând, este prea devreme pentru a specula pe seama ratei mutațiilor, care nici măcar nu este mare.“

  News media today, doctors, etc. talk about it.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: