Relaxati-va, nu este revolutie

Agenți britanici care i-au urmărite pe cei doi emigre ruși prin Londra au ajuns la concluzia ca sunt inofensivi. Ce-i drept, interesul lor pentru clădiri și locuri istorice putea trezi suspiciunea ca planuiesc sa pună vreo bombă dar cei doi păreau interesați mai degrabă de istorie și cultura. Cand, în cele din urma, vizitand biblioteca de la British Museum, cel mai în varsta, un tip scund si chel, cu barbuta roșie, a spus cu entuziasm celui mai tânăr, un ochelarist înalt si slab: “așa trebuie sa facem și noi”, agenții au înțeles că cei doi sunt mai degrabă niște lunatici. Adevărații revoluționari ard biblioteci nu cad în extaz în fața rafturilor pline de cărți.

Tipul cu barbuta, așa cum probabil banuiti, era Lenin, si avea sa petreaca multe ore in biblioteca de la British Museum conspectand cărți de fizica teoretică și științe economice. Nu pregatesti rasturnarea tarului argumentand ca atomul este divizibil si debitand nonsensuri ca “oligarhia financiara”. Celalalt emigre era, bineinteles, Trotsky.

Cativa ani mai târziu, un grup mic si obscur s-a adunat la Londra pentru a planuii revolutia in Rusia. Agentii britanici au înregistrat conștiincioși numele lor: Lenin, Trotsky, Stalin, Zinoviev, Kamenev, Litvinov, si scriitorul Maxim Gorky, singurul nume cunoscut de publicul larg. Discuția a fost sterila si axata pe probleme teoretice sau de organizare a unui partid minuscul numit bolshevik. Nu s-a plănuit nici un act violent cu excepția lui Stalin care susținea spargerea de bănci pentru a finanta revoluție, însă Stalin părea un tip prea șters sa fie luat în serios. Concluzia agenților britanici: oamenii aceștia sunt niste looseri. Nici un pericol. Sa ne ocupăm mai bine de adevărații revoluționari, cei care pun bombe și inițiază proteste violente pe strada.

Încă zece ani și numele looserilor obscuri va fi în toate ziarele si pe agendă oricărei ședințe a guvernului sau a serviciilor de intelligence. Alt sfert de secol și Churchill va face pelerinaj la Moscova sa îi faca plocon lui Stalin un servetel cu estul Europei împărțit in procente. Lenin nu a fost inca ingropat si ucenicii sai așteaptă cu credință sa invieze. Fantoma trenului lui Trotsky bântuie lumea.

Prima concluzie este aceea ca agenți britanici nu au înțeles cum se fac revoluțiile. A doua este ca facem aceeași greșeală. Contrar prejudecatilor, revoluțiile nu se nasc din violență și haos ci din idei si planuri bine gandite. Violenta și haosul sunt preludiul fascismului.

În US nu va fi revoluție pentru că protestatarii nu au idei ci doar emoții primare. Întrebarea este dacă va fi fascism.

58 Responses to Relaxati-va, nu este revolutie

 1. mariusandy says:

  Analizând ridicarea comunismului prevezi corect zic eu posibilul scenariu de revolta dar nu revoluție.
  De ce în schimb nu mai ești la fel de sigur de fascism?
  Hitler a surprins pe toți. Mai puțin pe Churchill.
  Încă nu suntem vindecați de comunism dar fascismul nu mai reprezinta pericol. E vetust. Iată indoiala…

 2. Marius,

  Azi noapte nu am putut dormi pentru ca era prea multa liniste pe strada. M-am invatat cu zgomotul traficului. Era liniste si parca imi era frica. In cele din urma am auzit o impuscatura si am adormit linistit.

  Fascismul apare cand cetatenii renunta voluntar la drepturile politice pentru ca un stat politenesc sa protejeze status-qo. Iti ofer lista evenimentelor cheie: razboiul impotriva drogurilor a dus la imunitatea calificata a ofiterilor de politie in 1982 printr-o hotarare a CS. Toate celelalte decizii judiciare au sustinut calcarea drepturilor constitutionale de catre politie. Evenimentele care au dus la protest nu sunt din cauza rasismului, desi acesta poate fi prezent, ci din cauza imunitatii calificate. Numai 26% din cei impuscati de politie sunt negrii. Cifra este disproportionata fata de 12% din populatie, dar la fel este si frecventa crimei in acelasi segment de populatie.

  Problema e mai adanca decat conflictul intre negrii si albi. La data asta exista un conflict violent intre negrii si hispanici in zonele sarace asa cum a existat intre negrii si coreeni in timpul revoltei din LA si cauza a fost aceiasi: jaful in context de haos.

  Problemele sunt in ultima instanta social-economice si nu pot fi rezolvate intr-o societate neoliberala. Demosntratiile nu au in vedere schimbari de structura. Organizatorii nu au un plan pentru stoparea actelor violente sau a vandalismului ci doar apeluri sentimentale.

  Cand Trotsky a patruns in Palatul de Iarna a ordonat marinarilor sa execute imediat pe oricine se va deda la acte de vandalism sau va bea un congnac din pivnita tarului. Iacobinii executau pentru spargerea unei vitrine in Parisul flamand. Mao executa soldatul care punea mana pe o femeie in timpul marsului lung. Cine vrea sa schimbe lumea trebuie sa fie pregatit sa stopeze violenta care se naste din frustrare si vidul de putere. Statutul de victima nu a facut din nimeni un sfant dar naste monsntrii.

  Pe de alta parte, fascismul e mai viu ca oricand in lume: Ungaria, Rusia, Polonia, Brazilia, Filipine, etc.

 3. Hitler a surprins pe toți. Mai puțin pe Churchill.

  Singurul merit al lui Churchill.

 4. polihronu says:

  „fascismul e mai viu ca oricand in lume”

  Pozind cu Biblia.

 5. Amaranthine Sophia says:

  Crestinismul imediat post apostolic a fost o revolutie bazata pe idei sau pe emoție? Dar chiar si apostolic cum a fost? Sigur ca noua ne-au ramas ideile, dar la nivelul mulțimilor de atunci factorul animator a fost ideea sau nevoia primara de tătuc?

 6. Amaranthine Sophia says:

  Nu-mi imaginez creștinii admirand bibliotecile cu suluri ale antichității.

 7. polihronu says:

  Crestinii se falesc chiar in NT cu rugul de carti.

 8. dysangeliumm says:

  “Life is tragic simply because the earth turns and the sun inexorably rises and sets, and one day, for each of us, the sun will go down for the last, last time. Perhaps the whole root of our trouble, the human trouble, is that we will sacrifice all the beauty of our lives, will imprison ourselves in totems, taboos, crosses, blood sacrifices, steeples, mosques, races, armies, flags, nations, in order to deny the fact of death, the only fact we have. It seems to me that one ought to rejoice in the fact of death–ought to decide, indeed, to earn one’s death by confronting with passion the conundrum of life. One is responsible for life: It is the small beacon in that terrifying darkness from which we come and to which we shall return.”

  The fire next time

 9. polihronu says:

  Tot J Baldwin: „If the concept of God has any use, it is to make us larger, freer, and more loving. If God can’t do that, it’s time we got rid of him.”

 10. polihronu says:

  Si da, uite ca poti trece Marea Rosie si ateu, si gay.

 11. taranlogic says:

  Eu sunt foarte fascist.Am supt lapte la țâța dreptei românești interbelice,iar când mă gândesc la bietul om cu genunchiul polițistului pe gâtul lui mă încearcă doar emoții primare.

 12. Amaranthine Sophia says:

  Daca ar exista cativa dintre ei mai răsăriți care sa faca un partid si sa canalizeze treaba in ceva constructiv! Dar unde sunt doi sau trei adunați in jurul unei idei, patru din ei vor fi securiști iar restul trădători. De asta nu mai pot exista soluții politice. Solutiile sunt individuale. Fiecare putem contribui la omorarea bestiei prin flamanzire. Pamantul e cheia. Detinerea de pământ si minimalismul ne asigură hrana. Populatia poate fi controlata prin alimente. Dacă avem pământ nu mai suntem obligați sa muncim pe 3 lei la McDonalds, nu mai trebuie sa ne facem educatia pe bani grei, nu mai suntem sclavi. La noi in România vad destui tineri care sunt la muncile de jos, pe salarul minim și nu au niciun viitor iar bunicii lor dau pamantul lor bun la patronii străini care le dau în schimb o bataie de joc. Bunicii fac asta pt ca ei nu mai pot munci iar nepoții sunt prea proști. Prefera sclavia la patron sau multinațională. Negrii din america depind total de sistem. Orice populatie care-si da pământul sau merge pe sistemul fermelor pt ca e „modern” si „eficient” va ajunge o masa de sclavi. Ei fac ca fermele mici sa nu fie rentabile și sa ne forteze sa renunțăm . Aici intervine minimalismul. Nu ai nevoie de subventii. O ferma mica produce toata mancarea de care are nevoie o familie. Hainele la second hand sunt ieftine, educatia ne o putem face singuri gratis, ca oricum scoala e de fapt drasaj, nu educatie. Sistemul ofara momeli stralucitoare de care nu avem nevoie de fapt. Dacă nu avem respectivele momeli se cheama ca suntem săraci. Eu zic ca daca depindem de lăturile lor frumos ambalate, atunci suntem săraci. Nevoile trupului sunt putine, dar cele ale spiritului sunt infinite.

 13. Ianis says:

  Oare cate carute de cartofi o sa dai la schimb pe un iPhone? Vezi ca Apple a scos la promotie niste modele mai vechi, reconditionate. Se pot lua si pe varza, marar si patrunjel.

 14. Amaranthine Sophia says:

  Atâta timp cât in America se pot deține proprietăți, e vina lor pentru situația in care sunt. Statul e dusmanul, trebuie sa fii naiv sa crezi ca-ti vrea binele. Cainii lui de pază musca si mai si omoară, ca orice câine. Reînvierea mestesugurilor manuale si adoptarea permaculturii nu sunt o intoarcere romantica spre trecut si nu sunt pentru reactionari. E singura forma de rezistenta momentan. E frumoasa stiinta si tehnologia dar nu si daca e folosită pe post de lanțuri. Oricum, nimeni nu zice sa nu-ti iei o tableta si sa citesti fizica cuantică cat stai sa pască vaca.

 15. Amaranthine Sophia says:

  Daca vrei sa fii sclav ca sa ai Apple, e ok, da nu te mai poti plange. Ca sa citesti o carte de pe ‘net pe telefon, e suficient unul cu 400 de lei. Asta inseamna 4 zile de munca „cu ziua”. De asta ziceam de minimalism. Pe spețe concrete putem vorbi oricât. Eu am expus principiul. Pot raspunde la cateva exemple pentru clarificare. Oricum, pentru sclavii privilegiați nu e tentantă calea asta. Ei prefera Egiptul ca au carne si iphone. In pustie e mai greu. Dar evreii tot oi conduse de pastori erau si in Egipt și in pustie. De asta zic ca nu exista soluții politice. Noi sa nu mergem spre libertate condusi de Moise. Spre libertate se merge si se suferă individual. Dar ne putem ajuta intre noi, asta nu duce la sclavie.

 16. Bogdan Vodita says:

  Amaranthine – Solutia intoarcerii in trecut (economie agrara de schimb, home schooling, etc) nu prea sunt realiste si aplicabile lumii noastre contemporane. Raman doar optiuni periferice de tipul „fugii la munti”…

 17. Ianis says:

  Uite, eu prefer sa dau cateva clicuri din urma carora sa-mi iau si iPhone-ul (macar ca nu sunt fan) si sa te angajez pe tine sa-mi ingrijesti vacile cat timp stau la plaja.
  E bine asa?
  Dar sa nu te vaiti dupa aia ca esti exploatat si subapreciat.

 18. Amaranthine Sophia says:

  Nu, mulțumesc, de asta am vaca mea și ma multumesc cu una, ca să nu fiu nevoit sa le ingrijesc pe ale tale, pe salarul minim, ca astfel sa ajung exploatat si subapreciat (macar ca nu am nevoie de aprecierea nimanui).

 19. Ianis says:

  Daca iti moare aia singura, o sa cumperi de urgenta alta de la mine, la pret dublu. Si iar o sa te plangi ca esti exploatat.
  Intre timp, eu s-ar putea sa-ti cumpar casa la sfert de pret pentru ca banca o sa te dea afara dupa ce o sa ramai fara vaca.

 20. Amaranthine Sophia says:

  Daca moare, am carne pe un an, imi raman gainile, fructele, legumele. Exploatați sunt muncitorii care fac munca de jos ca sa cumpede lapte de la vacile tale, cand ar putea munci pentru ei. Iar daca la unu ii moare vaca, un altul îi poate da un vitel de la vaca lui din bunatate sau in schimbul muncii sau a altceva. Daca casa e proprietatea mea si vaca la fel, raman cu casa si cu multa carne pentru afumat, nu raman cu casa luată.
  Acuma chiar vrei sa facem asta pana la capat? Vrei sa zici ca e o prostie, ca sunt ipocrit sau visator. E ok. Evident nu e o soluție pt tine. E o solutie pentru un om fara diplome, care poate vinde droguri sa trăiască sau fura din disperare sau baga șantier iar seara bea pentru ca nu are un plan, nu știe ce rost are sa continue sa-si rupa spetele ingrijindu-ti tie vaca. Nu e Sisif care găsește un ceva superior in asta. E un deprimat care se sinucide sau va sfârși intr-un sistem medical de căcat, de la boli profesionale sau de la mancarea din magazine, unde medicii se vor pisa pe asigurarea lui medicală, el neavand bani multi din trei click-uri. El munceste pentru sistem dar sistemul nu-l rasplateste cu o plaja in Bahamas. Nu va merge in Bahamas nici daca face cum zic eu, dar nu sesizezi diferența. El nu are ce pierde dacă încearcă ce zic eu. Iar dacă fac suficienti asta, nu va mai avea ci e sa-ti ingrijeasca vacile iar cand mancarea devine o problemă, industria bazata pe click-uri pica si ea pentru ca e o iluzie. Foamea e pilula rosie.
  Hai sa nu mai continuam ca nu e constructiv pentru nimeni. Mai zi tu ce ai si gata. E o idee. In sine e nimic. Raportata la persoane poate fi o prostie sau salvarea lor.

 21. Amaranthine Sophia says:

  E o solutie pentru unii oameni. Multi patroni sau companii ii trateaza prost si cu putini bani pe muncitorii de rand pentru ca „mai sunt o suta la poartă”. Dar in lipsa celor o suta ar fi nevoit sa le ofere un salar decent si respectarea codului muncii. Ia-o ca pe o alternativă. Vei fi exploatat dacă nu ai alte optiuni. Lipsa posibilității de a alege e pușcărie in aer liber.

 22. Ianis says:

  Esti din alt secol. Si din alta lume. Urmeaza sa descoperi electricitatea.

 23. Amaranthine Sophia says:

  Aici nu ma intereseaza progresul societății ci situația punctuală a i dividului. Pentru ca progresul se face sacrificand o masa de oameni. Imperiile rezistă prin sclavi. Știm cum s-a muncit in cadrul revoluției industriale.

 24. Amaranthine Sophia says:

  Posibil 🙂

 25. Ianis says:

  Ce vinzi tu aici, vindeau pastorii azs pe vremea comunismului. Si, in timp ce masele visau la casa din munti si la carnea din soia afumata pe care o vor manca in vremea stramtorarii, ei isi trimiteau copiii la scolile Babilonului, ca sa nu ajunga ca amaratii din banci.
  Utopiile astea revin ciclic, pe masura ce apar escroci noi.

 26. Amaranthine Sophia says:

  Eu nu-s escroc ca nu castig nimic, poate doar naiv. Nu merg pe modelul azs ci pe Allan Savory, Bill Molison, Sepp Holzer, Jeoff Lawton si alții. Nu ne intelegem, tu reacționezi la ce ziceau pastorii, eu vb de altceva. Nu are nicio legatura, dar daca vrei sa susții asta e ok. Oricum eu nu castig nimic daca aderi la ideea mea. Nu-s latifundiar ca sa vand pe baza ideilor astea. Nici nu stiu de ce vb despre asta pt ca, pana la urma iubesc natura nu omul. Nu iubesc oamenii dar iubesc libertatea si libertate in sine nu există ci doar ființe libere sau nu. Nu-mi place sa vad oameni in lanturi, metaforice sau nu. Oamenii ce i-am enumerat mai sus nu merg in Africa sa duca ajutoare sau sa converteasca ca azs ci ca sa-i invete cum sa devina independenți producandu-si singuri hrana. Avem in minte scenarii foarte diferite. Tu vezi un film, eu vad altul. Filmul meu se vede cel mai bine pe stomacul gol, altfel îți scapa mesajul. Asta si faptul ca e explicat prost. Eu nu ofer paradisul. Nu e nici o utopie. Sunt oameni care ar duce-o mai bine cu ideile mele proaste decât o duc in brațele sistemului. Iar eu n-am zis sa fuga in munți ci sa fie cat mai independenți. Nu pentru ca progresul e rau ci pentru ca cei care ne conduc sunt rai.

  Sa zicem ca esti un negru sarac in ghetou. Vinzi droguri si furi, nu judecam, asta faci din diverse motive. Îți merge de cateva ori, ce faci cu banii? Ii spargi daca nu ai un vis sau poți visa la o rascumparare. Îți iei intr-un sat uitat de lume pământ, pentru ca acolo e mai ieftin. Intre timp te prinde politia, faci un an doi, iesi afara, te bagi in alta combinație, iti mai iese ceva. Cu banii iti faci o casa simpla din pamant, cum inca mai sunt destule la țară si tot așa. E o cale de a scapa dintr-o viață de sclav haituit de politie sau exploatat de sistem. In fine, chiar ne pierdem vremea reciproc daca mai continuam si nu vreau sa ne certam ca e inutil. Oricum mesajul e pentru cei mai defavorizati dintre noi.

 27. daimonel says:

  Amaranthine,Amaranthine pentru ce ne dezamagesti ?!…
  Noi asteptam pe aici cate o scanteie si tu aprinzi lumanari?…

 28. Amaranthine Sophia says:

  :)) eu le-am si stins. Intentia mea e sa învăț dar mă ia gura pe dinainte in locuri nepotrivite.

 29. Amaranthine Sophia says:
 30. S pe mine ma incearca emotiile primare cand ma gandesc la bietul politist care poate avea artrita. Cand eram in GA un politist a impuscat un om intr-o parcare pentru ca a refuzat sa opreasca. Politistul a justificat ca s-a temut pentru viata lui pentru ca nu stia ce e in spatele parbrizului si nu a fost pus sub acuzatie.

  Pentru ca mortul era alb negrii nu au iesit in strada si media a ignorat cazul. Albii din GA au inceput sa exprime emotii primare de compasiune fata de politist ca cine stie prin ce trece el acum si cat de primejdioasa e munca lui, thoughts and prayers pentru victima dar mai ales pentru politist.

  Opinia mea despre albii americani corespunde cu cea exprimata de John Lenon:

  They keep you doped with religion and sex and TV,
  And you think you’re a so cleaver and classless and free,
  But you’re still fucking peasants as far as I see.

 31. Pentru documentare:

 32. mariusandy says:

  Apropo de fascism cu Biblia în mână am urmărit pe Youtube, la Zaiafet

  Creștinismul care distruge civilizații prin forță

  Unde se vorbește despre o carte
  The Darkening Age
  Catherine Nixey
  În Ed Humanitas, Época Întunecării.
  M-ar interesa o critică istorică
  dar nu de poli sau Edi
  lol…

 33. mariusandy says:

  Poate fi Trump acuzat de rasism?
  Este el implicat ca parte vinovată în discursul rasist? Stânga așa clamează.

 34. Inrebarea e gresita. Intrebarea corecta este daca Trump sustine o solutie autoritara sau democrata.

 35. Pe orice evanghelic din America daca il intrebi va raspunde ca rasismul e rau. Acelasi evanghelic iti va spune ca secularismul e rau si ca politia are dreptul sa intre in cabinetul ginecologic sau ca justitia trebuie sa fie punitiva. Nu mai vorbesc de razboiul impotriva drogurilor care este de fapt cauza principala a brutalitatii politiei. Bineinteles ca „razboiul impotriva drogurilor” a fost inventat de Nixon pentru ca avea nevoie de un pretext sa puna politia pe protestatarii impotriva razboiului din Vietnam sau in favoarea drepturilor civile ale negrilor. So, dig baby, dig.

 36. Pentru cine crezi ca voteaza rednecii degenerati care l-au omorat pe Ahmaud Arbery?

 37. taranlogic says:

  În Madrid,la celebrele manifestații 15 M ,au scos unora ochii cu gloanțe de cauciuc.La Barcelona,la referendumul ilegal despre independența Cataluniei,au târât de păr femei pe scări.La manifestațiile din marile capitale ale lumii,polițiștii lovesc cu bastoanele ca niște bestii.Nu sunt de acord cu ce se întâmplă în SUA,dar se pare că doar așa,și nu cu argumente de natură etică sau politică,vor înțelege guvernanții și polițiștii că este inadmisibil un astfel de comportament.

 38. Amaranthine Sophia says:

  E greu de atins o masă critică necesară pentru ca un protest pașnic să aibă efect.

 39. vor înțelege guvernanții și polițiștii că este inadmisibil un astfel de comportament.

  Sau vor intelege guvernatii ca politistii sunt in serviciul guvernantilor.

 40. Ianis says:

  Solutie autoritara sau democrata:

 41. Singurul lucru care mai lipseste anul acesta este un asteroid. In rest le avem pe toate.

 42. taranlogic says:

  Cu puține excepții,oamenii sînt ca și gazele – ocupă tot spațiul pe care li-l lași.

 43. The Nixon campaign in 1968, and the Nixon White House after that, had two enemies: the antiwar left and black people. You understand what I’m saying? We knew we couldn’t make it illegal to be either against the war or black, but by getting the public to associate the hippies with marijuana and blacks with heroin, and then criminalizing both heavily, we could disrupt those communities. We could arrest their leaders, raid their homes, break up their meetings, and vilify them night after night on the evening news. Did we know we were lying about the drugs? Of course we did.

  — John Ehrlichman, long time advisor to Nixon.

 44. Bogdan Vodita says:

  In vremea asta, prin Tara Romaneasca sufla o adiere de puritate moral-spirituala… 🙂 ( Nu degeaba bordelurile de aici se numesc eufemistic saloane de masaj erotic) – http://stiri.tvr.ro/educatia-sexuala-a-fost-inlocuita-cu-educa-ie-sanitara-i-va-fi-predata-doar-cu-acordul-parin-ilor_863051.html?fbclid=IwAR1WTIzpLYxoFkp3phickJ7iGLTX8iqiMzmPRxU8bPKPgWSVZukTyKrHIPk#view

 45. Tyson poate fi iertat pentru pigment (in veacul viitor) dar nu va fi iertat niciodata pentru hulele din Cosmos.

 46. dysangeliumm says:

  In vremea asta, prin Tara Romaneasca sufla o adiere de puritate moral-spirituala…

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: