Moștenind vântul

42 Responses to Moștenind vântul

 1. polihronu says:

  Si asa ne intoarcem la Augustin.

 2. polihronu says:

  Your eggs might hate your husband’s sperm 🙂 Sa ne mai miram ca Augustin ura animalul incontrolabil din el insusi?

 3. taranlogic says:

  În porturile spaniole s-a făcut comerț cu sclavi chiar și la începutul sec. XX.

 4. Amaranthine Sophia says:

  Celor care susțin rasismul pe baza biblică, nu le trece prin cap ca ei sa fie sclavii ci stăpânii.

  Asistam la inceputul unei noi cenzuri in artă. Ar fi ceva sa ajungem sa ne imprumutam carti si filme ca pe vremea lui Ceaușescu. Iată doua mizerii, una de stanga, una de drepata. Eu cu cine votez, dom’le?

 5. polihronu says:

  Io zic sa mergi la sursa inainte sa decizi 🙂

 6. polihronu says:

  Apropo de Augustin, un excelent racursi psihobiografic (facut de autorul lui Clinamen) – cu o discutie despre esecul lamentabil al oricarui literalism.

 7. taranlogic says:

  Edy – În timp ce munceam ieri,prin nușce alchimie intelectuală mi-a sărit gândul sprințar de la șuruburi la ideile lui Noica.
  Cred că aveți dreptate că ideile simple,necompuse le-aș zice(orice sistematizare în domeniu e reduccionistă și imprecisă ) ne deformează,ptr că ne in-formează.Cred că Noica se referea la ideile derivate,susceptibile interpretării,opinabile ,cu o oarece doză de subiectivitate.

 8. dysangeliumm says:

  In the end, it defeated him, and he knew it. The problem is that not every word of Genesis can be taken literally, however much one tries, and there is no simple, reliable rule for the appropriate degree of literal-mindedness.

  Augustin ar fi bine sa fie trecut pe lista de lectura obligatorie la fiecare liceu, institut sau universitate crestina. Ah da si la „research” center creationist.

  „In matters that are obscure and far beyond our vision, even in such as we may find treated in Holy Scripture, different Interpretations are sometimes possible without prejudice to the faith we have received. In such a case, we should not rush in headlong and so firmly take our stand on one side that, if further progress in the search of truth justly undermines this position, we too fall with it. That would be to battle not for the teaching of Holy Scripture but for our own, wishing its teaching to conform to ours, whereas we ought to wish ours to conform to that of Sacred Scripture.”

  Si in fiecare sala de curs sa fie trecut cu litere mari:
  ” Dear Lord – Grant me chastity and continence… But not yet.” 😉

  gata, sunt fan Augustin!

 9. polihronu says:

  „gata, sunt fan Augustin!”

  Tot el a (re)inventat tortura/crima iubitoare si a condamnat libertatea de constiinta.

 10. polihronu says:

  In contextul momentului american, merita revazut un episod de istorie rasiala de acum un veac (Wilson, care vizionase la Casa Alba „The Birth of a Nation”, era democrat, iar Hughes era laburist).

 11. Administratia Wilson a atatat in primul rand ura impotriva populatiei germane din US, care a fost supusa la acte de violenta. Scopul a fost sa obtina suport popular pentru razboi. Pentru evanghelicii americani, Germania era tara de origine a inaltei critici si a protestantismului liberal, tara in care se preda evolutia in scoala. Razboiul a fost vazut ca o cruciada impotriva ateismului iar imigrantul german a fost vazut ca un stoge.

 12. Este pe lista la cursul de Origins la Andrews: „primul pas in inepartarea stiintei de Biblie”.

 13. polihronu says:

  Yep. Iar Wilson era progresistul zilei 🙂

 14. Exista un puritanism woke in care nu se mai vorbeste despre poftele carnii ci despre „obiectivizarea femeii” si „heteropatriarhalism”, mari scriitori sunt acuzati de rasism si sexism pentru crima de a descrie lumea asa cum este, Kant e parintele nazismului, etc. Daca mergi la radacina gasesti obsesiile calvinist-puritane in haine noi.

 15. And then, “stretching upward with a more fiery emotion,” Augustine and Monica experienced something remarkable: they felt themselves climbing higher and higher, through all the degrees of matter and through the heavenly spheres and, higher still, to the region of their own souls and up toward the eternity that lies beyond time itself.

  Titlul putea fi „How Augustin & Monica invented the Oedip complex”.

 16. Cand ma gandesc ca am vazut „Gone with the wind” la Patria, pana si comunistii mi se par mai buni decat inchizitia woke.

 17. polihronu says:

  „Titlul putea fi ‘How Augustin & Monica invented the Oedip complex’.”

  Fireste 🙂 Da’ nu asta e marea revelatie (inclusiv in Genesa), cum ca pofta firii e musai triunghiulara? 🙂

 18. polihronu says:

  „comunistii”

  Comunistii aveau tot interesul sa-ti arate perversiunile morale ale capitalismului 🙂 Or, chiar dupa tine, trezirismu’ e el insusi o perversiune capitalista 😛

 19. Ca sa nu mai spun ca am citit „Aventura” lui London de la biblioteca scolii. Cartea este interzisa in orice biblioteca de HS daca nu in orice public library si bookstore in US.

 20. polihronu says:

  Las’ ca ne salveaza Gutenberg.

 21. Amaranthine Sophia says:

  Evitarea obiectivizarii femeii e si scuza islamului.

 22. polihronu says:

  Pai nu? Puritanism cu hijab sau cu minijupa.

 23. polihronu says:

  Apropo de triunghiul edenic, iata o varianta cu implicatii rasiste.

 24. polihronu says:

  Da, uneori Adam e Sarpele 🙂

 25. ibrian says:

  E amuzant sa il vezi pe Edi vorbind de calvinsim si puritanism, nepricepandu-se nici la una, nici la alta, cunoasterea lui fiind la nivel de Marea Lupta, sau in cel mai bun caz de Max Weber (pentru care Baxter era si el calvinist…)

 26. ibrian says:

  Poli vorbeste de parca ar fi citit tratatele lui Augustin despre casatorie si sex, nu BS (aka secondary sources) de mana a cincea, ca si maestrul lui….

 27. polihronu says:

  Domnu’ Ibri! Da’ dvs. aveti aceste informatii la prima mina? Ca aici, la surse, tocmai ce recitesc Confesiunile, de pilda (in superba traducere a lui Sarah Ruden de data asta) – pentru ca vreau de mai multa vreme sa-l scuip pe Augustin pentru supremul lui pacat. Altfel, nu stiu sa fi facut mai sus vreo afirmatie dubioasa (despre sex, matrimonial sau nu, la sfintisorul cu pricina) – am zis doar ca „Augustin ura animalul incontrolabil din el”. Or, asta stie oricine, la ce mina vrei tu: africanu’ nost’ ar fi vrut ca, chiar si in actu’ de creatie, pudenda sa fie „nutu voluntatis acta, non aestu libidinis incitata”. Nu de alta, da’ orgasmu’ dauneaza grav rugaciunii 🙂

 28. polihronu says:

  Apropo de „orgasmu’ dauneaza”, cred ca a mai fost pomenit aici, acum ani, proiectul hysterical literature al lui Clayton James Cubitt. Iata o mostra 😛

 29. Ianis says:

  Bravo. Tocmai acum, la inceputul Sabatului, cand fratii n-au voie la orgasme te-ai gasit sa arunci ispita?
  Oare Tragedia Veacurilor functioneaza la fel de bine?

 30. polihronu says:

  You know me, I’m the Devil! Sabatul vrajitoarelor e zi de zi (ma rog, noapte de noapte) 🙂 Na d-aici:

  CATIFELAŢIE

  aşezat confortabil în fotoliul
  crepitant al poeziei chem
  muza cu buze fine să-mi
  frămînte gîndul dospit
  peste măsură să punem
  în pagină un morganatic
  test Rorschach să
  dibuim sufletul cititorului

 31. E ca si cum ai spune ca e amuzant ca cineva sa vorbeasca despre Covid 19 cand nu cunoaste reteta supei de liliac.

 32. polihronu says:

  Valabil si pentru niscai romanasi getbeget.

 33. Amaranthine Sophia says:

  De ce iconoclaștii antisclavagiști nu se ating de religie?

 34. Pentru ca au mentalitate de sclavi.

 35. dysangeliumm says:

  700 de milioane de animale sunt macelarite anual in Germania. O forma de sclavie de care nu se vorbeste mai deloc pentru ca o burta plina nu se revolta. Asta in timp ce legea pentru bunastarea animalelor spune clar, este interzis sa omori sa faci sa sufere sau sa provoci durere unui animal, fara un motiv intemeiat. Long live hypocrisy!

 36. Pingback: Zbor in bătaia săgeții (pars prima) | oxigen2

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: