Un bufon trist

N-am avut de gînd să adaug ceva la satira din Fără titlu. Dar Iacob Coman cere foștilor săi studenți să depună mărturie pentru „adevărul istoric”. Iată mărturia mea.

Iacob Coman minte cînd spune că zidește „propria gîndire, propria personalitate” în studenții săi. Am picat un singur examen în studenția mea cernicană – un examen cu Iacob Coman, într-unul din ultimii ani de facultate. Și nu l-am picat pentru că aș fi fost prost pregătit, ci pentru că am îndrăznit să nu fiu de acord cu Iacob Coman în clasificarea unei figuri de stil dintr-un psalm. „Cîtă vreme e numele meu pe cursul ăsta, zici ca mine” au fost cuvintele lui.

Cînd am cerut, la sugestia rectorului, reexaminarea cu un alt profesor (sau o comisie), în loc să mi se comunice firesc un răspuns la o cerere scrisă, s-a pus în discuție exmatricularea mea. Într-o procedură care nu-și are locul într-o viață universitară normală, s-a ajuns, evident, la o soluție care nu-și are locul într-o viață universitară normală: am dat din nou examenul cu Iacob Coman. Am trecut cu 10 fără să fi răspuns la vreo întrebare – pentru că pe Iacob Coman îl doare în cur de adevăr.

Toată cariera academică a lui Iacob Coman este construită pe impostură. Iacob Coman nu cunoaște nicio limbă de circulație internațională – verificați-i bibliografiile. Textele lui (care, cînd apar în engleză, sînt traduse de alții) sînt sub nivelul acceptabil în producțiile unui student de anul I de facultate. Participă la simpozioane fictive și publică sub egida unor organizații fantomă – cum e de pildă monumentul de impostură academică girat de Nelu Burcea și Marian Simion (apropo, salutări Consuelei – membru al comitetului științific al revistei de filologie a academiei de la Chișinău).

În fine, tot de dragul adevărului istoric, să spunem că, atunci cînd colegi de-ai lui au fost exact în situația lui de azi, Iacob Coman n-a zis nici „pîs” – nici în calitate de păstor, nici în calitate de dascăl, nici ca poet, nici ca artist plastic. Pentru că Iacob Coman e doar un bufon trist.

PS Repet – am scris cele de mai sus doar din drag de adevăr. Iacob Coman mi-e, ca orice nulitate, absolut indiferent. Și știți bine că nu am nicio afecțiune pentru Gabriel Ban 🙂

48 Responses to Un bufon trist

 1. Oare ce gândește Domnul Isus despre tine că ești indiferent față de nulității!? O,tu,mare om care nici măcar nu ai valoarea să postezi cu numele tău!!
  Știi că un nume bun face mai mult decât toate încercările voastre de pe blog de a vă da unul mai deștept ca altul ? Poate că tu nu deții un astfel de nume !!

 2. ibrian says:

  Daca IC nu ar face atata caz de „academismul” lui, poate nici nu ar suscita ivirea unor asemenea punchuri. Demn de remarcat adesea nu e molozul publicat de el, ci ca unii se compromit publicandul.

  O a doua ironie (care i se aplica intru-catva gazdei noastre), structural-organizatoric AZS e de un militarism vulgar, unde strict managerial conducerea e orice, dar nu participativa, iar ecleziastic e ierharhica, in ciuda dogmei asociationiste (oficial vorbind). Acum, in vreme ce Edi mai scuipa (cand nu era ostracizat) printre dinti niste sudalme la adresa acestei stari de fapt evidente si orbilor, oportunisti slinosi, ca Iacob Coman, se simteau contrarieni in biserica pentru ca asemeni unor adolescenti eclatanti ziceau injuraturi de la amvon, insa despre caracterul oripilator al ierhahiei AZS nu ziceau nimic.

 3. polihronu says:

  BLT,

  In caz ca nu glumesti à la Vacanta Mare, polihronu e un nom de plume, nu un criptonim. Pe FB, de exemplu, am comentat sub numele meu real in marginea editorialului astuia. Cit despre „nume bun”, stiu o gramada de lichele cu unul.

  Ibri,

  Spot on.

 4. Ce contează că nom de plume sau om cu pene ?? Nu e numele tău real !! Nu am Facebook !

 5. polihronu says:

  Iacob Coman stie numele meu real. E tot ce conteaza aici.

 6. Amaranthine Sophia says:

  Herghelia e un eufemism pt turmă.

 7. Sorin Săndulache says:

  👍

 8. daimonel says:

  Bufonul nu e trist…
  Dupa ani de zile in care a fost excentric,provocator si agresiv el se pregateste acum de asaltul final si poate de martiriu!Nu singur ,ci alaturi de fidelii lui,trecuti de la o amagire la alta…
  Cum de a fost posibil acest “fenomen”?
  Astept raspunsul de la “intelectualii Lăici”…

 9. polihronu says:

  Bufonada trista e joc de scena. Bufonul face si el un ban cinstit. Sau rost de o moarte eroica 🙂

 10. polihronu says:

  Apropo de clovni, Iov si Tatal Fiului – va recomand piesa asta de teatru a lui Hanoch Levin.

 11. Orice om care are o expunere publica știe ca trebuie sa joace un personaj dacă vrea sa aibă succes la public! Iacob Coman are succes datorită personajului pe care îl joaca! Dacă ați observat toți pastorii cunoscuți fac asta! Toți joaca un rol iar spectatorii platesc! Acum că ,buzunarul din care atârna batista mătăsoasă,este atins ,normal că omul reacționează ! Mi se pare foarte bine și sper sa dea in judecată biserica și mai mult să demaște public toată mizeria,că prostul are capacitatea să o facă! Mi-ar plăcea să îl văd pe toate canalele de TV din România cum face praf Organizația ! Mi-ar plăcea să se vândă tot patrimoniul bisericii ,sa se împartă banii in mod egal intre membrii,in afara de cei care au o funcție plătită și să plece fiecare la casa lui,să fie creștini acolo,la locul lor de munca,pe strada și in p…a mamii lor de ticăloși !!

 12. polihronu says:

  Iar te misca Duhul? 🙂 Pentru un om care-si acopera prostia cu trei doctorate, carti fara continut, picturi fara arta si discipoli fara creier, nu banii sint mobilul. Banii vin si trec, dar golul interior ramine pururea.

 13. Sorin Săndulache says:

  Espectativă!
  Așteaptă sancționea Sinedriului!
  Să știe de unde bate vântul oportunismului! Va fi vai și amar!
  Și pt IC și pt biserică!
  Schizmă în toată regula! Vor organiza un grup independent! Vom vedea! Până unde degenerează!
  E grav, fiindcă nu poate fi altfel!

 14. “ Pentru un om care-si acopera prostia cu trei doctorate, carti fara continut, picturi fara arta si discipoli fara creier, nu banii sint mobilul. Banii vin si trec, dar golul interior ramine pururea.”

  Și atunci ce îl mișcă? Care e mobilul ? Femeile ?

 15. polihronu says:

  In caz ca nu stiati, adevarata miza a marii lupte din BAZS-RO e… sexul oral. Coman e pentru, Laiu e contra. Clar? 🙂

 16. polihronu says:

  „ce îl mișcă?”

  Golul il misca.

 17. polihronu says:

  Horror vacui.

 18. polihronu says:

  Pentru ca Dumnezeu e cu ochii pa voi 😛

 19. polihronu says:

  Daca nu cititi ebraica, iar google translate nu v-a edificat – o recenta versiune englezeasca.

 20. Eu aștept de ani de zile ca șarlatanul de Coman să fie demascat !! Întodeauna am crezut că va fi prins cu vre-o soră in pat sau ceva de genul !!
  Nu îmi place să recunosc dar ăștia cu scrisoarea deschisă au dreptate ! Sunt lucruri pe care le-am observat cu toții!! Omul nu face altceva decât să-și testeze audiență și să caute victime prin fel de fel de aluzii!! Aștept cu nerăbdare o mișcare ME TOO in jurul personajului!!
  Cât despre Florin Lăiu,moare fraierul și nu a dar și el o m..e sănătoasă !! Măcar PSD-lui!!!

 21. Ianis says:

  Iacob Coman nu cunoaște nicio limbă de circulație internațională

  Se pare că nici limbă română nu îi este la îndemână:

  https://i.imgur.com/oB540fY_d.webp?maxwidth=640&shape=thumb&fidelity=medium

 22. Ianis says:

  Văd că Laiu tocmai a primit un răspuns pe măsură. Lovitură directă în figură.
  Dacă tot s-au depanat amintiri, sa zic și eu cate ceva. Despre IC se știa de mult ca e un predicator excentric și, pe alocuri, un bufon. Asta nu a împiedicat biserici din țară sau diaspora să îl invite pentru evanghelizări și spectacole de tineret. Omul a fost bun cat a produs, acum s-au trezit cu ditamai rechizitoriul. Dragoste frățească.
  Despre FL nu mă mir că a scris textul ăla semnat de pastori și laici, mă mir că i-a luat atâta timp să deschidă gura. L-am cunoscut ca pe un șarpe cu clopoței, moale când vorbește față către față dar Samson când ajunge la tastatură. Are veleități de inchizitor. Și răzbunare diabolică.
  Despre IC am rămas cu o amintire asemănătoare lui poli, numai că motivația mea a fost alta: am vândut examenul pe un meci de fotbal și nu i-a picat bine. S-a rezolvat la restante.
  Mai am o amintire care o să dureze dincolo de scandalurile de moment. Prin ’98 sau ’99 s-a aflat că rectorul ITA avea o fabrică de diplome pentru studenții de la FF, pastori sau soții de pastori. Câțiva colegi de-ai mei își petreceau nopțile încropind lucrări de licențe la comanda, conform temelor stabilite de rector, care se alegea cu banii. Din câte știu, IC a fost singurul care s-a scandalizat de povestea asta și a dat-o in vileag. Restul profesorilor și-au păstrat mai departe coloana vertebrală neatinsă, în poziție de reptilă. Bănuiesc că FL i-a deschis dosar lui IC încă de pe atunci.
  Sa nu va mirați că IC disprețuiește o anumită generație de pastori, licențiați pe bani.
  Ca fost membru, ma lasă rece spectacolul grețos care a polarizat clerici și laici. Impresia mea e ca se speculează excentricitățile lui IC pentru reglat de conturi. Se pare că nașterea din nou nu a reușit să șteargă trăsăturile de masculi de primate.

 23. Ianis says:

  O scurta completare: IC nu e singurul pastori clown in adventism: a se vedea Cristescu, Bocăneanu, Darvasan. ‘Meritul’ lui IC e acela că a împletit comedia cu drama. Pentru că în orice biserica există și un public masochist care se hrănește cu genul asta literar. Cineva trebuie sa ii ofere hrană și lui.

 24. polihronu says:

  “fabrică de diplome“

  Nu cunosc detaliile “operatiunii”, dar imi amintesc ca am fost si eu abordat de un coleg de la FF pentru “ajutor” cu teza de licenta. Am banuit doar ca era o optiune semi-oficiala.

  Conflictul dintre IC si PA era vechi – si e incununat comic de faptul ca IC il emuleaza si azi pe raposat.

 25. Sorin Săndulache says:

  Privesc acest personaj histrionic prin definiție și îmi spun: nu există revoluție de mătase sau catifea! Mâna înmănușată are palmat stiletul fatal. Doar ipocrizie și perfidie. Și o imensă masă de manevră. Cu “sfintele cărți” pe masă, prin social media! Un spectacol ieftin, dar captivant! Datorită mizei imense!

 26. polihronu says:

  Sint oameni care nu se dau jos de pe cruce, care nu invie a treia zi. Cind mizele sint mari, adevarul e primul perdant.

 27. polihronu says:

  Un alt joc in care mizele sint mari si adevarul irelevant.

 28. polihronu says:

  Apropo: Coman, Burcea, Simion, Corlatean, Andronescu, Nicolicea, Mandache, Dima, Popescu. Cine sa mai aiba timp pentru adevar?

 29. polihronu says:

  In caz ca aveti nevoie de confirmare vizuala.

 30. Mandache e unu care încerca sa se facă mecanic auto până la văzut o vecina azs plin de ulei și l-a îndemnat spre pastorație că e mai curat acolo cică !! Faptul că urcat in ierarhie se datorează rudeniei cu fratii Negoiță!!

 31. polihronu says:

  Acum 35 de ani ne dadeam cu sania pe acelasi derdelus 🙂

 32. Ai alunecat pe derdeluș și te-ai tot dus polihornule …. ai grijă să nu te opresti într-un copac !!

 33. polihronu says:

  Derdelusul e infinit. Copacii sint doar retelele de neuroni din creierul nostru.

 34. Ianis says:

  Povestea cu diplomele s-a întâmplat pe vremea lui AB. Probabil unul dintre motivele pentru care a fost schimbat cu PA.

 35. polihronu says:

  Aha 🙂 Mie mi s-a intimplat episodul cu licenta sub PA – naravurile sint eterne. Ai dreptate insa – mi-aduc aminte ca, inca din primul an, cind biblioteca era in vechea cladire a seminarului, se faceau raiduri prin arhiva de teze.

 36. Mă întreb ce fel de oameni sunteți voi dacă ați ajuns sa cochetati cu Cernica!!

 37. De două ori am vomitat la vârsta de 14 ani. Odată când m-am îmbătat la berar in Brașov și odată când maică-mea a propus liceul adventist ca posibilitate !!
  Adică voi ce fel de copii ați fost de ați ajuns sa va frecați coatele in institutele advente?? Erați aia cu textul de memorizat in fiecare sâmbăta ? Aia care nu ați ieșit la o țigară in spatele bisericii niciodată ?

 38. polihronu says:

  BLT,

  sfinta sfintelor e un Egipt ca oricare altul – nu se deschide Mare Rosie cind vrea muschii tai 🙂

 39. BLD,

  Am fumat 10 ani (de la 16 la 26) si am avut boraturile mele, sartriene sau pe baza chimica. Viata ii sparge pe toti dar unii se lipesc la loc, cum spune masculul alb mort care a scris Batranul si Marea. Ciocanul care m-a spart pe mine e a fost revolutia miniculturala a lui Ceausescu si dosarul stupid al securitatii care a facut un tip periculos dintr-un parlavragiu inofensiv. Imagineaza-ti ce insemana sa fii printre cateva sute de candidati la o facultate cu zece locuri aranjate, sa reusesti totusi sa fii printre primii la scris, sa iti pice la oral filozofia clasica germana unde eram tare, si sa fi picat pentru ca nu sti ce a spus tovarasul la congresul XIII. Apoi sa iei un zece singular la oral la drept si sa trebuiasca sa te inscrii la FF ca un compromis.

  Biserica a fost locul in care m-am putut lipi la loc ciob cu ciob intr-o zona de relativa siguranta. Mergeam cateva luni cu stupii in delta si la munte, apoi organizam ore de studiu cu tinerii pe timp de iarna. Biserica din Sibiu avea o puternica influenta germana si era foarte pro-apuseana. M-am dus la seminar pentru ca iubeam biserica si consideram ca am ceva de oferit. La seminar am fost spalat la creier. Pe baza intelegerii de acum consider ca era inevitabil. Apoi m-am lipit iarasi la loc in districte grele unde am invatat sa imi iubesc membrii cu pasiune. Last but not least, in ciuda pretentiilor, un pastor are timp sa studieze pe care cei mai multi il folosesc in smecherii, dar pot spune ca aici m-a ajutat mult. Am avut timp nu doar pentru teologie dar si sa reiau teme abandonate cand am fost spalat bleach in seminar, inclusiv biologia evolutionara care intre timp facuse salturi mari.

  In concluzie, nu este in alb si negru. Viata cauta o cale si apuca ce i se ofera.

 40. Nu, dar se deschide Marea Neagra. Pe cand locuiam, tu in Constanta iar eu la Meghido, am iesit de la o adunare de district si m-am dus pe malul marii. Marea s-a deschis, mai precis marea noastra era iarasi deshisa desi orizontul era intunecat si am realizat circul in care eram prins si dresat cu bat si zahar.

 41. Interesant ca, dupa epifania asta pe care nu am povestit-o nimanui, apare o noua pagina in dosarul meu in care se sapa pana in trecutul constantean si se propune sa mi se explice deschis cum sta treaba cu biserica si fratii de sus si sa mi se ofere o „sansa”. Din fericire a venit alta sansa peste cateva luni.

 42. polihronu says:

  „Marea s-a deschis”

  ma misi me per l’alto mare aperto
  sol con un legno e con quella compagna
  picciola da la qual non fui diserto

 43. polihronu says:

  „alta sansa”

  Poate o sa povestesc si eu odata cum au contribuit altii, cu bune si mai putin bune intentii, ba chiar fara vreo intentie, la exodul meu. Ca doar n-au murit securistii din biserica de Craciun in ’89.

 44. Bogdan Vodita says:

  … va referiti la *Pustiuri Rosii* ??

 45. polihronu says:

  Adventismul n-a avut, nici n-o sa aiba curind un moment de descoperire a ‘pustiului rosu’. Modelul organizational AZS s-a potrivit foarte bine scopurilor si mijloacelor Securitatii. Iar, de la un punct incolo, oamenii Securitatii sint exact cei care au construit filiala Ro a multinationalei AZS – nici nu mai e vorba de interesele altcuiva decit ale detinatorilor de putere in interiorul ierarhiei adventiste.

 46. polihronu says:

  Si cind zic „ierarhie”, nu ma refer deloc doar la pastori.

 47. Sorin Săndulache says:

  Un optimist incurabil: Mărgăritarele – indiferent ce vor însemna acestea – își vor păstra valoarea și strălucirea intactă, și în lăturile sau dejecțiile porcilor. Ele nu pot fi nici date, nici confundate – doar primite, acceptate, dobândite, chiar cu mari sacrificii!

 48. Pingback: Scepticul îndumnezeit | oxigen2

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: