Linșarea eului cartezian

43 Responses to Linșarea eului cartezian

  1. Amaranthine Sophia says:

    Se pare ca, dintr-un punct de vedere, rațiunea și psihedelicele au ceva in comun. Acesta e efectul de dizolvant asupra culturii. Acestea dărâmă granite, limite, paradigme, dezbracă omul de cultura pe care o poarta ca o haină si-l lasa gol in fața lui însuși, a existentei, a universului, a lui Dumnezeu din Eden.
    Rațiunea e o silire și o forță născută din voință. E nevoie de a rămâne treaz si atent pt a susține procesul intern de rațiune, ca în basmul cu Prâslea. Cultura e morbul somnului care e inaintemergatorul haosului. Dar cultura e ceva necesar cu care insa trebuie sa ne confruntam și sa o invingem, sa o depășim. E o inițiere pe care o trecem prin ratiune. Inițierea in misteriile carteziene :)).

  2. polihronu says:

    „efectul de dizolvant asupra culturii”

    Mare lucru zici. Stiu destui oameni care au impresia ca doar cultivindu-se (consumind cultura, impaunindu-se cu citate) au acces la ratiune – cind, de fapt, nu sint decit filistini.

  3. Amaranthine Sophia says:

    Cultura îți da niște unelte, o capacitate de comunicare, e o cale de dezvoltare cognitiva. E leagănul minții. Când parasim leaganul si mergem pe picioarele noastre înseamnă rațiune. Accentul pus pe cultură in multiculturalism e una din multele căi prin care se vrea infantilizarea omului, ramanerea lui la leagăn. Se vrea, ca in conspirații, sau pur si simplu la asta a dus interacțiunea haotică dintre vectorii sociali.

  4. Observatia de la 11:50 „Petrini nu gandeste pentru o biserica, cum fac multi intelectuali in Romania” mi-a amintit ca Dan Alexe numea la un moment dat Dilema Veche „suplimentul umoristic al Revistei Patriarhiei” :))

  5. polihronu says:

    Excelent diagnosticul lui DA despre DV 🙂 (desi sint si exceptiile de rigoare).

  6. Pe Naom Chomsky il cunosc si de Salman Rushdie am auzit dar cine este acest Tom Scocca? Slate este o pagina neo-liberala reactionara ca si Huffington Post unde Ghislaine Maxwell publica pana nu de mult articole pentru salvarea oceanului planetar.

    Ca tot se vorbeste de neo-marxism, nu spune Marx ca lumpenproletariatul este o clasa reactionara? O excelenta analiza marxista a exceptionalismului negru in BLM.

    https://catalyst-journal.com/vol1/no1/panthers-cant-save-us-cedric-johnson

    Din articol:

    At the heart of contemporary organizing is the notion of black exceptionalism. Contemporary Black Lives Matter activists and supporters insist on the uniqueness of the black predicament and on the need for race-specific remedies

    We begin by revisiting the social and ideological roots of black ethnic politics as we know it. Black Power unfolded within a context of class fragmentation; the decline of the left-labor militancy of the Depression, wartime, and the post–World War II years; and the transformation of metropolitan space after the 1949 Housing Act… The combination of shifting urban demography, rising black political efficacy created by the Southern civil rights/desegregation campaigns, and the liberal statecraft of Lyndon B. Johnson’s administration framed the turn to Black Power and associated demands for black control of political and economic institutions… This evolution of Black Power as an elite-driven ethnic politics ultimately negated and transcended the revolutionary potential implied in calls for black self-determination… If you believe that the “Movement for Black Lives” is the second coming of Black Power, this historical process may give us some sense of where it is going.

    The notion of black ethnic politics remains at the heart of Black Lives Matter protests and falsely equates racial identity with political constituency. Black Power and Black Lives Matter as political slogans are rooted in racial-standpoint epistemology — that is, the notion that, by virtue of the common experience of racism, African Americans possess territorial ways of knowing the world and, by extension, deeply shared political interests. This commonsensical view is a mystification that elides the differing and conflicting material interests and ideological positions that animate black political life in real time and space.

  7. Nu a fost haotica ci programata. Singura sansa a elitelor neo-liberale este impartirea electoratului in grupe de etnie/cultura/gen.

  8. Rațiunea e o silire și o forță născută din voință.

    Haleluiah. Preachit brother.

  9. polihronu says:

    “reactionara”

    Sigur. Confiscarea e destinul revolutiei.

    Intrebarea nu e cine e Scocca. Intrebarea e daca nu are si el, rabinic, dialectic, dreptate 🙂

    HP nu frecventez decit accidental (macar pentru ca e inca bintuit de stafia Ariannei).

  10. polihronu says:

    Nu mai vorbesc ca n-ar fi prima data cind Chomsky sau Rushdie ar fi reactionari 🙂

  11. Amaranthine Sophia says:

    Avand in vedere informatia din link, putem spune despre comunism ca a fost rational sau irațional? Ma refer la politica de distribuție economica, idealul de egalitate.

  12. Amaranthine Sophia says:

    Pt ca el pare rațional și nu functioneaza, apoi si informatia despre tipare universale e rațională. In practica ratiunea ne poate duce la rezultate diferite de cele pe care le urmarim? Ratiunea e echivalentul logicii sau sunt nuanțe?

  13. Amaranthine Sophia says:

    Sau alt exemplu, agricultura comunista sau capitalista vs. cea propusa de tipul asta, ambele par raționale. Nu despre agricultură vrea sa vb., ci de sisteme diferite, rationale ambele dar care duc la rezultate diferite.

  14. polihronu says:

    „Ratiunea e echivalentul logicii?”

    Iti recomand o carte pe care am mai pomenit-o aici, intr-un context patratic: The Enigma of Reason de Mercier & Sperber.

  15. polihronu says:

    Puneti si popii la socoteala, chiar si pe-aia cu trei coroane (tx, BV).

  16. Amaranthine Sophia says:

    Ratiunea in sine vs. ratiunea aplicată de om.
    Legat de o ceva din articol, mereu am zis ca e un simptom a ceva faptul ca lumea casca gura la artiștii de la Hollywood pt subiecte politice, ecologice, medicale, etc.

  17. Bogdan Vodita says:

    … deci modernitatea ii mult mai veche, no … (Modernitatea nu a început cu Iluminismul kantian sau cu idealizarea rousseauistă a „bunului sălbatic”. A început prin platonismul teologiei politice augustiniene) – https://dilemaveche.ro/sectiune/din-polul-plus/articol/cetati-visate-cetati-ruinate?fbclid=IwAR2o-uued60j8vEQWkAInRGkAEm1GIgAjGJKcD7Td_s9GaXeWC3An-8APnM

  18. polihronu says:

    Jumatatile de adevar sint nesimtite rau. Augustin n-a ezitat sa instaureze imparatia in lumea lui – cu tot cu experimente de inginerie socială totalitară și cu mitologie progresistă.

  19. polihronu says:

    Are ochi insa sa vada, ipocrit, ca „evanghelismul american (care face sinteza dintre capitalism și fundamentalismul biblic) e și el parte a secularizării conceptului de împărăție divină, chiar dacă pare să se opună ideologic progresismului liberal”.

  20. Amaranthine Sophia says:

    E promițător si necesită mult timp. Sunt multe episoade ce cateva ore fiecare.

  21. polihronu says:

    Suna asta reactionar? 🙂

  22. As spune echilibrat. Principiul „mediul face mesajul” (McLuhan). Imi place ca tipul nu ofera solutii.

  23. AS,

    Comunismul este o religie inspirata din crestinism. Are o scolastica rationala si o mistica, liturgica, culte mesianice, dogme, irationale.

  24. In teorie, ambele sisteme pleaca de la premisa ca individul este un jucator rational in economia de piata sau socialista. Ambele gresesc dar capitalismul castiga si cand jucatorul e irational. ca in economia de credit sau obsesia consumului.

  25. polihronu says:

    „tipul”

    Tipa 🙂

  26. Bogdan Vodita says:

    … si S.T. confirma 🙂 ”Studiul contraintuitiv al psihologului american Barry Schwartz argumentează incomod de similar cu filosofia comunistă, oferind simultan o uimitoare apologie a creștinismului, dușmanul comunismului. ”
    https://semneletimpului.ro/religie/etica-si-morala/constrangerile-care-ne-fac-fericiti.html?fbclid=IwAR2Hg9GHc94TiXi7g2uUbvNbrOe4ZJR2sr8BIb4RCEpOJRdrUlJ8jytR_IE

  27. polihronu says:

    Sigur 🙂 Comunismul e ascetic – spatiul deplinei libertati launtrice. Nu degeaba literatura de sertar e mai interesanta decit cea de pe piata. Si sigur 🙂 Crestinismul e totalitar si utopic.

  28. E bun articolul lui Alina Kartman, sau studiul lui Shwartz, dar lipeste o referinta la Scoala din Frankfurt, mai ales la Marcuse, ca tot se vobeste de marxism cultural. Apoi, cei mai „fericiti” oameni din Est au fost Cehii, Ungurii, si RDG-istii, care aveau optiuni de consum limitate dar le aveau. Cei mai fericiti din Europa sunt scandinavii si, mai ales, fiinlandezii, adica in economiiile mixte. Romanii au fost in anii ’80 mizerabilii Estului.

    Lucrul de care are nevoie Vestul, mai ales US, este o redescoperire a Stoicismului.

    Cat despre Crestinism, evanghelicii au trecut de cateva decenii de la etica protestanta la consumism obscen si rezultatele se vad in epidemia de depresie si stress.

  29. „He or she” 🙂

  30. Amaranthine Sophia says:

    „mai bine era pe vremuri dom’le, că aveai un serviciu, iti dadea statul o casă, o butelie…”

  31. Amaranthine Sophia says:

    Revoluție prin diagrame Venn-Euler

  32. polihronu says:

    „diagrame Venn-Euler”

    Ne calcam unii pe altii pe picioare.

  33. polihronu says:

    Fantastic articol, dys. Si remarcati, va rog, ca ambii autori sint crestini.

  34. polihronu says:

    Apropo, pentru cine inca nu stie (mai e cineva?) ce se intimpla in America si in lume, cartea lui Anne Nelson, pomenita in articolul din Time, e o introducere perfecta.

  35. polihronu says:

    Vizionare obligatorie (mai ales cu un ochi pe teologie – apocalipticismul adventist, de pilda):

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: