Miscarea Trans si crezul Crestin

38 Responses to Miscarea Trans si crezul Crestin

 1. Bogdan Vodita says:

  Avem sau nu un suflet (material sau imaterial) ?? ..
  Interviu cu cercetătorul italian Pier Vicenzo Piazza, psihiatru si neurobiolog.

 2. alterego1968 says:

  Hamartano înseamnă ratarea esențialului, adică ratarea cunoașterii adevăratei tale identități.
  Asta e păcatul originar și urmarea lui e alungarea din Eden sau ruperea de Întreg. Mișcarea Trans este o mișcare religioasă, cum corect observi, bazată tot pe necunoașterea sensului scripturilor – pe interpretarea vădit eronată a răspunsului lui Hristos la întrebarea saducheilor cu cei 7 frați și o nevastă.
  Orice religie se întemeiază pe alienarea sensului Învățăturii, are nevoie de asocierea cu ea din considerente de autoritate, pentru a institui puterea, însă nu are nevoie de Puterea ei, pentru că a fi Puterea înseamnă a fi servitor. Geniul lui Dostoievsky vede clar situația în parabola marelui inchizitor. Cei doi mari filosofi, îmi pare rău că trebuie s-o zic, nu se deosebesc cu nimic de „creștinii” niceeni. Că au făcut revoluții…e clar, că milioane au murit…e dovada!
  Dostoievsky e infinit mai mare decât ei … și nu-s putinist!

 3. polihronu says:

  „pentru că a fi Puterea înseamnă a fi servitor”

  Io zic să renunți la limbajul corect politic. Se spune „sclav”.

  „că milioane au murit”

  Stai să numeri milioanele cînd se întoarce stăpînul de sclavi pe norii cerului.

 4. alterego1968 says:

  Aha , și milioanele alea ar fi în sarcina Lui, zici!

 5. alterego1968 says:

  Sclavul nu alege!

 6. alterego1968 says:

  N-am să mai dezbat subiectul moralei absolute, l-am mai discutat odată când ți-am explicat de ce Hristos nu e o persoană etică. A pune în cârca lui Hristos toate relele făcute de sinele iluzoriu …., cum ziceam, poți alege care din tâlhari ești.

 7. alterego1968 says:

  Încă mai poți decide dacă religia ateistă umple golul din interiorul tău sau dacă răspunzi strigătului după ajutor, inconștient (ori poate nu), din tine, îmbrățișând Vestea bună.
  Alternativa e calea lui Stavroghin.

 8. polihronu says:

  Eu îmi vreau golurile goale. Sînt camerele mele de rezonanță.

  Cît despre Stavrogin (Crucificatul), eu zic să lași morții să-și îngroape morții.

  Altfel, spune-ți orice povești ai nevoie pentru a face psihopatul din tine fericit.

 9. alterego1968 says:

  Ai rezolvat-o!

 10. polihronu says:

  Chiar sper că ești sarcastic. Nu caut să rezolv nimic, pe nimeni. Toți trăim în dilemă.

 11. Criticul metamodernist says:

  Polihronu, ce parere ai despre juranalistul asta fost Mormon, de la New York Times?Te identifici cu el?

 12. Criticul metamodernist says:

 13. polihronu says:

  Nu, eu nu m-am căutat la zeu de dragul necuvîntătoarelor 😀

 14. Criticul metamodernist says:

  Polihronu, cat timp a luat despartirea ta de Adventism?Au fost si factori emotionali?
  La mine nu a fost atat o problema rationala ci mai mult una social-emotionala pentru ca am pierdut unii prieteni.Acum, cand ma uit inapoi ,ma minunez ca am avut taria sa ma opun presiunilor parintilor , refuzand sa ma botez sau sa le spun in fata ca nu mai cred.
  La mine au fost si factori pre-mergatori despartirii de Adventism.Cand eram mai mic am vazut cum se faceau alegerile in biserici, cu toata politica de rigoare.Tin minte ca tatal meu a venit intr-o seara vizibil framantat de ganduri ,si mi se destanuie (mie ,un tinerel de 16 ani ):”Nu stiu ce sa zic dar la modul in care au facut manarii sa fie alesi in biserica , aproape ca ma face sa devin ateu”.El nu a avut curajul sa faca pasul asta niciodata,insa la mine a fost mai usor.
  Deja aveam obiceiul sa citesc scrieri „pacatoase”, de sceptici,uneori pe sub mana, in timpul predicii.In timp ce „fratii” isi bateau capul cum a reusit Noe sa puna atatea animalutze in corabie, eu imi petreceam timpul incercand sa inteleg ce intelegea Kant prin „a priori”.
  As spune ca a existat si un instinct Aspergerian in a nu se supune orbeste autoritatii-un instinct pe care il am si in prezent.
  Cum ai reusit sa fugi de psihopatul Yahwe?Te mai fugaresc inca gandurile ca e maniat pe tine si ca doreste sa te pedepseasca pentru ca nu ii mai dai ascultare neconditionata?🤣🤣

 15. polihronu says:

  Am mai povestit bucăți din asta aici. Iluzii despre mînăriile Duhului n-am avut niciodată. Cu doi bunici pastori, plus tatăl devenit și el pastor cînd aveam 11 ani, plus unchi pastori, veri pastori etc etc, am cunoscut foarte bine oamenii bisericii. Asta nu m-a împiedicat să mă botez la 15 ani. Mă cunoșteam dară și pe mine deja 🙂

  Pentru mine, deconvertirea a fost sfîrșitul natural al studiului teologiei. Și nu mă refer doar la studiul meu – pun aici la socoteală și studiul generațiilor de dinaintea mea. Am găsit cărți „eretice” în bibliotecile bunicilor, tatălui, unchilor, verilor mei. Oricine ia cartea în serios nu poate să nu descoasă pînă la urmă orice carte – inclusiv cele din Biblia.

  În plus, au fost și momente de natură personală, de sociologie a bisericii și de revoltă morală care mi-au cristalizat decizia de a lăsa adventismul în urmă, fără cel mai mic regret. Am fost norocos să am familie și prieteni care au înțeles toate astea, ba chiar au ieșit împreună cu mine în pustie. Au fost multe de schimbat în reflexele mele devoționale – ca în sfîrșitul oricărei relații.

  O vorbă despre aspergerianism și deconvertire. Vreau să sesizezi ambiguitatea ASD cînd vine vorba de dinamica supunere-revoltă. Autiștii pot să fie habotnici, prizonieri ai unor lagăre de gîndire sau de expresie socială, fani ai cotonogirii. La fel de bine, pot fi rebeli incurabili, aventurieri îndrăzneți, confortabili în singurătatea lor, și fanatici ai libertății. Nu e nimic în gene care ne predestinează felației zeului sau zeflemirii oricărei erecții.

 16. Criticul metamodernist says:

  „Nu e nimic în gene care ne predestinează felației zeului sau zeflemirii oricărei erecții.”

  Asta e fraza tipica aspergeriana.Directa si onesta.limbajul foarte direct si onest este tot un atuu al aspergerienilor.Parca suna a Luther cand l-a apucat autistic rage-ul impotriva Catolicismului .😄
  Este adevarat ca un aspergerian poate avea o naivitate sociala care il poate sau o poate tine prizonier/prizoniera intr-un sistem religios.Crede prea naiv in bunatatea innascuta a omului (ca sa citm din Rousseau)–care de fapt nu exista.

  Dar si cand un autist se revolta , sa te fereasca sfantu’! Un exemplu ar fi tinerii evrei ortodocsi care s-au descotorosit de regulile absurde pe care rabinii le-au impus asupra lor si s-au revoltat impotriva lor inventand alternative „rebele” la sistemele din care au plecat .Cazul Spinoza sau cazul Marx.

  Daca aspergerianul e inteligent , incepe sa puna sub semnul intrebarii regulile sistemului si incet,incet, incepe sa tinda spre o revolta ,posibil chiar un anarhism.Nu subestima niciodata un aspergerian ” who had enough!”La urma urmei, mai exista si autistic rage sau profetii Vechiului Testament care actionau constant ca niste voci critice,aspergeriene, ale poporului Israel. 😉

 17. Criticul metamodernist says:
 18. polihronu says:

  Profeții (inclusiv Luther) ca stand up comedians.

 19. polihronu says:

  Și da, am făcut aluzie aici la Schwärmerei.

  Scepticul îndumnezeit

 20. Criticul metamodernist says:

  „decizia de a lăsa adventismul în urmă, fără cel mai mic regret. ”
  La mine este un regret insa nu dupa doctrine ci dupa unii oameni pe care i-am lasat in urma.Mi-ar fi placut daca adventismul ar fi evoluat intr-o directie diferita, sa devina mai inclusiv, ca o miscare care sa includa mai multe categorii de oameni, inclusiv sceptici si atei ,nu sa desparta oamenii.Despartirea de adventism m-a facut si critic fata de cultura americana (la urma urmei multe din metehnele adventsmului provin din America).
  Mi-am canalizat energiile incercand sa inteleg, „what went wrong” cu Mileniarismul adventist .De ce dintr-o miscare care era implicata in promovarea ideilor noi in America, Miscarea adventa a ajuns o secta care de-abia mai exista in lumea a 3 a?
  De exemplu, adventistii ,in secolul 19 erau deja sustinatorii femeilor pastor (53 femei erau deja pastori intre 1884 and 1975).Ca dupa aia, adventistii sa inceapa sa manance puleala evanghelica conservatoare de la baptisti si alti evanghelici,care amestecau religia cu politica reactionara catolico-evanghelica :

  https://www.ministrymagazine.org/archive/1995/04/the-rise-and-fall-of-adventist-women-in-leadership

  Kennedy, a fost presedintele care ,indirect, a „ajutat” la formarea aliantei teocratice catolic conservator -evanghelica,prin faptul ca a promovat alianta catolici liberali-protestantism istoric liberal:

  https://www.politico.com/news/magazine/2020/03/08/the-kennedy-speech-that-stoked-the-rise-of-the-christian-right-123369

 21. Criticul metamodernist says:

  Pana una -alta, din murdariile religiei capitaliste americane:

 22. polihronu says:

  Da, istoria ellenwhiteismului progresist, anticatolic, secular și feminist, convertit la conservatorism iubitor de curte supremă plină de sectanți catolici e unul dintre miracolele comice ale istoriei.

 23. polihronu says:

  Glumițele cosmice.

 24. polihronu says:

  Apropo, ești conștient că tax havens sînt paradisul autist al contabililor, nu? 🙂

 25. Criticul metamodernist says:

  Polihronu:
  „Apropo, ești conștient că tax havens sînt paradisul autist al contabililor, nu?”

  Da ,insa ce nu se spune de regula e faptul ca
  Toti contabilii aia autisti naivi lucreaza pentru niste lawyeri din aia psihopati/narcisisti patologici care profita din plin de sistemul neoliberal corporatist, capitalist ,pe care tot ei l-au inventat:

  https://www.abajournal.com/news/article/the_legal_field_attracts_psychopaths_author_says_not_that_there_is_anything

  Pana una, alta, iata un alt aspergerian ateu de-al nostru (apropos, stiai ca daca esti aspergerian esti mult mai probabil sa fi ateu?),
  Einstein, care avea niste preocupari si crezuri nu tocmai sceptice, participand la sedinte spiritiste si crezand in paranormal:

  Referitor la ideea de consciesness, ridicata de Bogdan, partea interesanta este ca o ruda de-a mea adventista impreuna cu verii lui au patit asta cand erau noaptea pe camp.Se vezi ce au uitat sa se roage la zeu cand au venit toti 3 acasa ,in fuga, speriati , unu dupa altul,galbeni ca ceara!Au crezut ca e dracu cand ,de fapt, era o aratare care arata ca un ied si a disparut in fata lor cand au incercat sa il prinda.Initial am crezut ca glumesc insa si acum, la 50 de ani de la incidenr, se jura ca asta chiar s-a intamplat,noaptea.Personal am verificat numele zonei, din curiozitate, si spre surprinderea mea am aflat ca in zona, cu sute de ani in urma acolo se tundeau iezi.Ca sa vezi ciudatenia dracului!🤣🤣Nu era mai bine daca gaseau explicatii stiintifice pentru astfel de anomalii?

  Ei bine, posibilile explicatiile stiintifice reale exista deja. Lasand la o parte „explicatiile ” supranaturale, este posibil ca dupa ce o persoana/animal moare,ceea ce numim consciensness nu ramane in creier ci ceea ce ramane sunt memoriile in spatiu unde le-a format creierul,sub forma unor unde electromagentice (ca de exemplu in „zona ” unde a trait persoana/animalul respectiv ).Exista cercetatori care cred ca creierul este doar un filtru care filtreaza memoriile insa memoriile nu origineaza neaparat in creier:

  https://www.psychologytoday.com/intl/blog/think-well/201906/can-consciousness-exist-outside-the-brain

  https://en.wikipedia.org/wiki/Electromagnetic_theories_of_consciousness

  Pana una-alta, undele electromagentice sunt folosite cu succes in aplicatii in medicina, in tratamentul memoriei bolnavilor de Alzehimer:

  https://www.medicaldevice-network.com/features/electromagnetic-alzheimers-treatment/

 26. Criticul metamodernist says:

  Why consciousness is not necessarely located in the brain:

 27. Criticul metamodernist says:

 28. Criticul metamodernist says:

 29. polihronu says:

  Tocmai am auzit un banc splendid care circulă printre avocați: „98% of the lawyers give the rest of us a bad name” 🙂

  Cînd îmi arăți tehnologia cu care poți localiza un jpg într-un cîmp electromagnetic fără modulare corpusculară discutăm. Pînă una-alta, vezi asta:

  https://en.wikipedia.org/wiki/Kh%C3%B4ra

 30. Criticul metamodernist says:

  „Tocmai am auzit un banc splendid care circulă printre avocați: „98% of the lawyers give the rest of us a bad name”

  Problema aici nu este legata de faptul ca o minoritate a avocatilor sunt necinstiti. Intreg sistemul lor legal este corupt.Legal nu inseamna neaparat si etic. Problema este legata de sistemul capitalist neoliberal care le permite sa traga sforile prin spate si dupa aia sa minta ca niste magari ca: „justice was served”.
  In unele domenii legale cum ar fi family law sau corporate law ,nivelul de coruptie legalizata e dus la extrem.Se poate si altfel dar pentru asta trebuie sa elimini capitalismul neoliberal:

  https://news.uchicago.edu/story/how-companies-can-be-legal-unethical

  De ce prefera corporate lawyers arbitration:

  https://erichenrylaw.com/binding-arbitration-good-for-corporations-bad-for-consumers/

  Cum a fi sarac in America, inseamna deja ca poti fi tratat ca un potential criminal sau cum bogatia te poate scapa de puscarie:

  https://www.americanprogress.org/article/americas-broken-criminal-legal-system-contributes-to-wealth-inequality/

  https://www.ojp.gov/ncjrs/virtual-library/abstracts/rich-get-richer-and-poor-get-prison-ideology-crime-and-criminal

  Exemplele pot continua insa ideea de baza e ca avocatii si-au construit propriul edificiu care se bazeaza pe falsa premiza ca legal=ethical.

  https://businessethicsblog.com/2011/12/22/whats-legal-isnt-always-ethical/

 31. polihronu says:

  “faptul ca o minoritate a avocatilor sunt necinstiti”

  Bancul zice că 98% sînt necinstiți, sugerînd tocmai natura sistemică a problemei.

 32. Criticul metamodernist says:

  Pana una alta, end of death experiences par a fi reale:

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: