Anno Domini 35 – Orwell

121 Responses to Anno Domini 35 – Orwell

 1. Christian says:

  Roy Rappaport, 1999, Rolul ritualului și a religiei în umanizare, Cambridge University Press.

 2. Anubis says:

  Daca ar veni acum o nenorocire…a si venit si i-a gasit in coma profunda.

  Doamne iarta-ma ca te-am lepadat expira muribundul inainte sa-si dea sufletul. Se intorsese nenorocitul la singura certitudine din viata lui nenorocita. Macar a murit cu zambetul pe buze adaugara cei din preajma lui. Apoi fu uitat pentru totdeauna exact cum avea sa se intample mai tarziu si cu ZEII inventati chiar de mintea lor.

 3. Christian says:

  Bietii atei, cum ajung sa-si piarda „credinta” de-o viata. D-zeu n-o sa-i ierte in veci…

 4. study_nature says:

  Referitor la subiectul ridicat de Christian (studiul efectelor cafeinei asupra riscului de depresie la femei) si la modurile reductioniste de a pune lucrurile la punct (teza: rezultatele sunt in mod cert false sau chiar pe dos, sigur au fost fabricate versus antiteza: rezultatele sunt in mod cert adevarate, un singur articol stiintific este suficient ca sa ne dea raspunsul final la o intrebare), iata aici cum ar trebui analizat si explicat pentru laici (si nu numai) articolul acesta. Pe pagina indicata apar asemenea analize pentru multe dintre studiile care fac vâlvă in presa.

 5. emma says:

  Omul in fata fricii se poate manifesta intr-un mod nefiresc. Nu e vorba de credinta, ci de dorinta de a fi salvat, si aceasta dorinta poate atinge paroxismul.
  Am vazut cazuri cand li s-a imbolnavit fetita unor atei si in final au recurs la popi, maslu si icoane. Cati din cei care se declarau atei pe timpul comunistilor nu-si botezau copiii in secret ?
  Din pacate , umanitatea se poate reintoarce oricand la un nou ev mediu .
  Exista in lume o crestere usoara a umanismului secular in conditiile in care religia isi cauta refugiul in cautarea dumnezeului interior, insa magia, superstitia, astrologia, ocultismul au renascut mai mult ca niciodata.
  Acum putem da cu pietre in dumnezeul caruia odinioara ne inchinam.
  Cand eram mai autentici ?

 6. In the name of Christ says:

  Cand eram mai autentici?

  Cand gandeam logic si firesc si obisnuiti fiind sa gandim in hotarele realitatii, nu ne mai speriam de nimic si nu mai imploram pe nimeni, nici cand eram la un pas de moarte. Fireste ca cei prinsi in plasa imaginatiei fara discernamant este imposibil sa priveasca lumea simplu si firesc. Ei vor oscila la nesfarsit pe fiecare val al simtirii lor rupte de realitate.

  Acum putem da cu pietre in realitate fiindca mintea noastra a Domnului este!
  Am fost vreodata cu picioarele pe pamant?

 7. samson says:

  #48 cristian

  Exageram…
  Sa dau exemple de explicatii exagerate:
  – copii se nasc cu microbul religiei in sange, sunt spalati la creier cu diferite desene animate si debiteaza basme in care si altii cred (interesanta coincidenta de debitari)
  – religia este un paravan in fata faptelor autentice
  – …devin moralizatori, credinciosi in biserica si atei cand este nevoie
  De unde pana unde aceste explicatii? Cum justifici aceste generalizari? Pe ce dovezi? Sunt interesante, nu neg, o fi si reale, dar ma interseaza bazele lor…, ce va face sa credeti in ele?

  iubite frate cristian, dak ne permiteți să v-ajutăm puțin în impasu în care vă găsiți, așa, deci, dvs sunteți ciea mai bună dovadă a noastră că ce spune dna iemma așa ie cum zice dânsa, tot dvs sunteți și ciea mai de bază bază a noastră pt credința noastră, care pe baza dvs nici nu mai ie credință, ie d-a dreptu știință! nici nu știm cum să vă mai mulțumim pt dovada vie care vă constituți dvs la credința noastră, aproape că ne faceți să-i fim recunoscători și să-i mulțumim lu dl dumnezeu că dvs iegzistați și sunteți prezent aicea la timpu și la locu potrivit, nu ie așa iubite frate că domnu lucrează și azi cu putere mare și cu braț întins? amin! :devil:

 8. Anonimus sub anonimat! says:

  Am o intrebare! Informatiile din filmul de mai jos in care sunt aratate actiuni ale politiei din SUA sunt exagerari, aberatii ale fanilor diverselor teorii ale conspiratiei sau fapte concrete care atesta o restrangere evidenta a libertatilor in care ne-am obisnuit sa credem?
  http://documentare.digitalarena.ro/sfarsitul-libertatii-2010/

 9. In the name of Christ says:

  Fratele Christian are mare putere si vorbeste ca un om mare fiindca Domnul ia incredintat cuvantul sau care este ca o sabie…cu doua taisuri! 🙂

 10. samson says:

  #4 furtuna dragos

  Adevărul e cam urât, trist, sumbru, nu degeaba se luptă unii pt putere, toată lumea ştie că trebuie să fi un pic curvă ca să faci ceva.

  dak știe cineva să facă binele și nu-l face, face un păcat!

 11. Richard says:

  baieti, azi a iesit IOS 5.0. pt toata gama Mac si a fost lansat si I Cloud ! Faceti update ;).

 12. Mirabela says:

  fetelor, azi a iesit MWAH 17,5 pt toata paleta de buze/ten si a fost lansat si I stick ! Faceti shopping ;).

 13. emma says:

  In the name of Christ

  In acest moment esti cu picioarele pe pamant.
  Atunci cand dai cu pietre in dumnezeu si nu te mai doare.
  Tu ai dat raspunsul firesc al celui eliberat de zei, insa aceasta intrebare am pus-o unora care se declarau areligiosi si multi erau ambigui si se eschivau in jurul ideii de bine, frumos , moral etc.
  Autentic devii in momentul in care esti constient de valoarea fiintei tale si de consecinta faptelor tale, insa multi inca subtituie calitatile umanitatii unui univers sensibil si nu realitatii .

 14. samson says:

  #5 bianca

  Dacă aplicăm ideea din 1984 manipulării religioase, poate împingem cam mult lucrurile la extrem.

  așa ie dna bianca ( mai că iera să vă zicem sora bianca, da ne-am abținut la timp), aveți dreptate, ar fi cam iexagerat cu ideia din 1984; ieste că pe dvs v-ar aranja cel mai bine ideia din 1844? ie mult mai iechilibrată ideia aia, nu? sigur! păi așa ziceam și noi

  Oamenii nu se află într-un sistem fără ieşire, au acces la informaţie.

  mda, mai ales pe paginile inspirate de la colecția de mituri sfinte are oamenii acces, ie ca la balamuc informație ce ie p-acolo, și accesu ie și la liber, se poate și la rând, cam trei pagini pe zi, ie ciea mai potrivită doză de informație!

  ps. da dak tot ați pomenit dvs de ieșire din sistem și cunoaștere, ia ziceți-ne dvs cum faceți să scăpați de dl iehova și de sistemu dumnealui de supraveghere permanentă? ia să vă dăm și-o informație fresh așa, ca s-aveți și-un update la acesu dvs: – ps 139

  ”7 Unde mă voi duce departe de Duhul Tău şi unde voi fugi departe de faţa Ta?
  8 Dacă mă voi sui în cer, Tu eşti acolo; dacă mă voi culca în Locuinţa morţilor, iată-Te şi acolo;
  9 dacă voi lua aripile zorilor şi mă voi duce să locuiesc la marginea mării,
  10 şi acolo mâna Ta mă va călăuzi, şi dreapta Ta mă va apuca.
  11 Dacă voi zice: „Cel puţin întunericul mă va acoperi şi se va face noapte lumina dimprejurul meu!”
  12 Iată că nici chiar întunericul nu este întunecos pentru Tine; ci noaptea străluceşte ca ziua, şi întunericul, ca lumina.”

  Nu sint duşi la tortura in momentul in care calcă strîmb sau gîndesc atipic.

  stați dvs un pic așa să-nceapă judecata, să vină dl îngeru raportor cu dosaru dvs, să deschidă dl iehova ceaslovu ăla grosu cu toate secundele și imaginile cu dvs și cu toate gândurili dvs, să-l apuce nervii p-ăla bătrânu și să-nceapă să țipe la dvs că ” duce-te blestemato în întunericu d-afară unde ie plânsu și scâșnirea dinților, și vă mai vedem noi pe dvs dupe aia!

  În cel mai nefericit caz sînt excluşi înafara sistemului.

  iegzact ce ziceam și noi, ie trimiși la subsol, la cazan cu dl satana! cică, dupe ultimele cercetări cei mai mulți oameni preferă căldura frigului! welcome to hell, dna bianca! se pare c-aveți ceva sânge-n instalație, știți dvs vorba aia: decât sclav pe supt pomu vieții cu domnu isus, mai bine liberi în iad cu dl satana!!!

  Dar de la a fi dat afară din sistem şi pînă la tortură şi exterminarea individului in toate sensurile este o mare prăpastie.

  stați liniștită dna bianca, de ce vă ie frică tot nu scăpați! să ne povestiți și nouă cum v-ați petrecut vejnicia!! fie și-n varianta mini, prescurtată, aventistă, cu iazu de foc, la ce dosar aveți dvs, nu prea vă vedem bine, tot băgați câteva sute de zile măcar de cazan, la foc domol așa, să nu ziceți că vă torturează cumva dl iehova!

  ps. ce am putea noi să vă recomandăm noi dvs dna bianca, poate doar să vă pocăiți, și să vă pregătiți să fiți gata, fiincă nu știți ăn ce ceas vine domnu, sau, ieventual, vă trece la odihnă să nu cădeți de la credință. și dvs nu sunteți pregătită, stați în dvs cu crime stopu – păcatu nemărturisit!!!

  pps. și nu uitați:

  big brother watch you! ochi domnului sunt în orice loc!! (prov 15 cu 3)

 15. samson says:

  #14 bianca

  Emma,
  de acord cu asemănările de manipulare a conştiinţei .

  stați așa un pic sora bianca să vedem dak mai sunteți d-acord cu noi și dupe asta, că vedem că nu prea cunoașteți nici organizarea de pe pământ a lu mireasa lu domnu hristos și nici puterea lu dl iehova!

  În 1984 există poliţia gîndurilor, există urmarirea premanentă , acele tele-ecrane, oamenii de pe stradă care puteau fi urmăritori , vecinii , colegii, oricine putea fi un turnător, toată lumea urmărea pe toată lumea, şi era atentă la cele mai mici indicii că undeva la nivelul gindurilor cuiva putea exista vreo urmă de nesupunere.

  la noi în biserică, noi avem pe iubiți frați și stimate surori care ie sfinți, comitetu, conferința, uniunea, îngerii turnători (sau, mă rog,raportori cum îi chiamă pe iei oficial), ceilanți sfinți îngeri, dl duhu sfânt, domnu isus, dl dumnezeu senioru; și să știți că și noi tot așa avem urmărire permanentă – iubiți frați și stimate surori din biserică care toți poate să fie urmăritori, îngerii, duhurile slujitoare, care toți ie turnători, toată lumea urmărește pe toată lumea, și ie atentă la cele mai mici indicii ( și aici să știți că cel mai mult iescelează dl iehova) că undeva la nivelu de la gândurile lu cuiva poate să iegziste fro urmă de păcat!!

  Riscul de a gîndi liber era prea mare.

  aici, însă, spre deosebire de 1984 a lu dl orwel ăla, la noi nu ie niciun fel pericol prea mare la iubiții noștrii frați și stimate surori să gândească măcar cât de cât, ce să se mai gândească să se gândească și liber, că n-are cu ce, și de unde nu ie nici dl dumnezeu nu cere, vorba lu dl cantemir – la noi în biserică nu ie niciun pericol ca iubiții noștrii frați și stimate surori să gândească la liber, că iei nu obișnuiește să gândească deloc, la fel cum moldovenii pe vremea lu dl cantemir iera imuni la ierezie pt că nici iei nu obijnuia să citească deloc

  Pe cînd in realitatea sistemelor religioase nu este dus la extrem acest acest lucru. Nu exista nimeni care sa te urmareasca in timpul somnului, in timpul serviciului, in timpul liber etc.

  dak aveți și fro ideie cu ce se ocupă domnii ăia îngerii când ie de serviciu, sau care ie obiectu muncii lu dl duhu sfânt când nu face jogging sau cu ce s-ocupă dl iehova și cu domnu isus toată ziua; o să vedeți dvs că la judecată spre marea dvs surpriză și încântare o să faceți cunoștiință și cu băiatu ăla cu aripi și cu ochii albaștrii, îmbrăcat în alb, care se ocupă de dosaru dvs 24 din 24, să vedem ce mai ziceți dvs atuncea

  Se poate mereu lăsa o portiţă de evadare a imaginaţiei, a gîndurilor.

  dvs puteți să lăsați câte portițe vreți, la ce dosar de-ncărcat aveți dvs, o să vedeți dvs la judecată când o să deschidă ăla bătrânu toate dosarele alea de aducere aminte, și-o să dea ochii cu toate portițele alea de ievadare a lu dvs, de toate imaginațiile și gândurile dvs, nu prea vă vedem bine, și țineți cont că nu mai ie nici ăla micu închis în camera aia să s-arunce de gâtu lu ăla bătrânu să vă scape din mâna dumnealui, treaba dvs, da să știți că n-am vrea să fim în locu dvs

  Pe cînd în 1984 nu exista aşa ceva. La asta mă refer.

  da nici continuarea și iestensile celeste de care dispunem noi aicea, ehe dna bianca, lumea a mai ievoluat din 1984 și pîn-acuma, treaba dvs, noi ce putem să vă zicem, ieste că ce legăm noi pe pământ ieste legat și în ceruri, și d-asta să știți că nu dispunea nici ăia in 1984, oricât i-ați admira dvs pe iei!!

  Biserica de azi(cea adventistă, că la ea făceai referire, nu?), fizic vorbind nu poate controla trecutul si nici accesul la informaţie.

  nu poate? nu poate, ziceți, ă? punem pariu? păi să v-amintim atuncea cine suntem noi:
  deci noi avem pe iubiți frați și stimate surori, pe frații diaconi,pe frații prezbiteri, pe frații patori, pe frații președinți de conferințe și uniuni, pe sfinții îngeri, pe sfinții îngeri raportori, și cel mai important – pe dl big brother , adik pe dl jehova himself!!! ia lămuriți-ne și pe noi acuma cam care parte și ce informație din iegzistența dvs ziceți dvs că nu putem controla? oricum nici nu ie nevoie, că ne ziceți dvs tot în fiecare seară și dimineață, și încă pe genunchi; ieste că nici asta n-avea băieții ăia prin 1984?

  E evident că nu ţine pasul cu ştiinţa şi nici cu evoluţia societăţii dar eu o vad departe de a fi asemanatoare unui sistem opresiv.

  nici vorbă sora bianca de ceva sistem opresiv, aicea la noi toți frații și stimate surori ie iegale, numa că unii ie mai frași și mai surori decât alții, așa că unii ie iubiți frați și stimate surori, alții ie frați diaconi, alții ie frați presbiteri, alții ie frați pastori și alții ie frați președinți de conferințe și uniuni! și binevoiți să observați și cât de iegal și de armonios dezvoltat ieste sistemu ăsta de dezvoltat, unde toți ie frați, da fiecare dupe darurile care i le-a dat dl dumenzeu cu ajutoru lu dl duhu sfânt, spre deosebire de barbarismu lu sistemu ăla primitivu din 194 unde iera numa animale, câini și porci, care să nu mai zicem că mai toți iera și necurate pe lista de urâciuni din leviticu 11! ca să nu mai zicem cât de primitiv iera și big brotheru lor comparativ cu dl iehova al nostru!!! păi îl comparați dvs pe urâciunea aia de big brother neagru pe roșu, cu mustață și ochi negri, care se ițea pe la iemisiune din spatele lu domnu pastoru, cu frumusețea lu dl iehova al nostru care ie mai degrabă alb pe alb, cu barbă și mustață și cu ochii albaștri? ( poate face totuși domnu pastoru în așa fel ca s-apără ți dânsu , tot așa din spatele lu domnu pastoru, la iemisiunea următoarem să se lămurească toată lumea!)

  Dimpotriva, îşi pierde tinerii , intelectualii etc. şi prin atitudinea “studiem doar biblia si sora white” pierde si mai mult teren.

  ăsta nu ie decât un semn că domnu isus ie pe la uși, ie pe vine; ce ziceți dvs acolo ie cernerea, domnu își curăță pe mireasa dumnealu de negi, ca s-o poa s-o ia la cer, să i-o prezinte lu ăla bătrânu, nu poa să se ducă cu iea oricum, să n-o trimită ăla-napoi, și să fie condamnat ăn continuare la burlăcie încă câteva mii de ani, singur ăn garsoniera aia de șase metii pătrați!

  Am văzut ca se recomanda şi muzica pe-aici. O sa recomand ceva la subiect : albumul The Resistance al trupei Muse, inspirat din 1984. Eu zic ca suna foarte bine.

  dak ne dați voie să v recomandăm și noi ceva sora bianca, ”picioruș ai grije un mă duci”, ie din cartea de cântări, nu mai știm ce număr, o găsiți dvs, ie inspirată încă din ieden și să știți că sună foarte bine!

 16. Christian says:

  study, te legi de un aspect neimportant. studiul cu cafeaua era un banal exemplu. este exact cum iti vorbesc despre o casa si tu te legi de prezenta unui cui ruginit la 20 km distanta de ea. Ideea pe care vroiam sa o transmit era prezenta comertului in stiinta, religie, politica etc.

  emma are un discurs foarte interesant, insa exagereaza. Samson, degeaba zici tu una si alta pe graiul tau, eu doar am vorbit despre cat de puerile sunt genealizarile.

  Ce face un fost spalat la creier, manipulat religios si trezit de curand la realitate? Exagereaza in directia opusa, in autenticitate, realism, scepticism etc. I-a mai ramas inca spuma pe creier…

 17. study_nature says:

  Christian,
  aici nu e scoala de sabat sa avem nevoie sa fim invatati despre egoismul si lacomia oamenilor in orice sfera si-ar desfasura ei activitatea. exista o probabilitate ca tu sa nici nu fi citit articolul, ci doar sa fi auzit despre el din presa.
  eu discut despre nuante si detalii particulare. de truisme precum „prezenta comertului in stiinta, religie, politica” sunt satul. ok?

 18. arius says:

  Si eu ma mir de ce fostii spalati la creier nu trec direct la starea de echilibru perfect al fratelui Christian. Mie imi este evident faptul ca el este Calea spre Nirvana… 🙂
  Veniti deci toti cei cu spuna pe creier la fratele Christian si el va va echilibra… 🙂

 19. Mirabela says:

  Este trist Arius ca cei care au varza in cap si nu stiu pe unde sa o apuce si ce sa creada au pretentia ca toti ceilalti sunt asemeni lor. Dawkins defineste superb pretentia lor „daca noi suntem pierduti, asemeni noua sunt si ateisti fiindca ateismul nu este decat o alta religie”. Din pacate pentru credinciosi, in realitate ateismul este doar lipsa unei credinte in Dumnezeu. Le place credinciosilor sa se faca de ras prin ignoranta si infantilism si o demonstreaza peste tot, nu numai pe O2.

 20. lelitza says:

  Christian,

  cum e aia sa exageram in autenticitate si realism ?:-)

 21. emma says:

  „Ce face un fost spalat la creier, manipulat religios si trezit de curand la realitate? Exagereaza in directia opusa, in autenticitate, realism, scepticism etc. I-a mai ramas inca spuma pe creier…”

  Nu se poate exagera in realism. E intr-adevar destul de dificil sa traiesti fara prototipuri ideale, fara scheme de gandire ritualizate. Paradoxul consta in faptul ca ne miram fata de soarta lui Winston care ajunge sa creada ca doi plus doi fac cinci in ciuda realitatii .De fapt acelasi lucru s-a intamplat cu noi; in ciuda realitatii empirice traiam nu intr-un idealism metafizic ci mai rau, intr-un sistem primitiv de gandire crezand ca scriptura este adevarul revelat.
  Ateismul nu inseamna numai eliberarea de zei, ci este un mod de viata.
  Mentalitatea oamenilor a fost mult modificata de religie, de sistemul religios organizat in asa fel incat sa creeze dependenta si o ierarhizare a valorilor umane , o bariera intre sacru si profan.
  Cand a aparut stiinta (in sec.XII), multi din cei care luptau pentru o societate desprinsa de religie, nu au putut depasi faza sistemului integralist religios .
  De ex. Camus imagina o societate a viitorului, industrializata, insa alcatuita dupa forma de organizare religioasa, stiinta vazuta ca religie. Herbert Spencer pe baza aceluiasi principiu logic, ajunsese la o conducere a elitelor s.a.m.d.
  Atunci cand perceptia asupra realitatii e modificata traind dupa o dogmatica specifica, gandesti realitatea exterioara dupa acelasi artificiu logic.
  Si eu am gandit asa si marea majoritate a oamenilor religiosi gandesc ateismul ca o noua religie, in care nu are cum sa existe moralitate intrucat omul nu poate fi o fiinta in totalitate morala.
  Ateismul e un mod de viata, dar si un principiu cu valori si norme morale.
  Daca nu este organizat si structurat dupa un anume prototip , acest lucru nu inseamna ca cei care sunt atei au o viata dezorganizata . Din contra fac fapte morale, au convingeri , principii si gasesc resurse in viata, in societate si in primul rand in ei insisi. Nu mai depind de o morala exterioara care mai mult, le afecteaza capacitatea de a iubi, de a intelege pe cei din jur.
  Si e destul de periculos sa stai cu spuma pe creier, fara sa-l clatesti la timp, ar putea fi compromis pe veci.

 22. emma says:

  fara sa-l clatesti la timp cu apa proaspata a realitatii….

 23. ghelasie says:

  maria
  Ai un discurs tulburator
  Ar merge si-n biserica si la decernarea nobelelelor
  Apa proaspata a realitatii zici.Io ma intreb daca sa fie prin clatire sau prin scufundare.

 24. study_nature says:

  incredibile mostre de jurnalism de cea mai proasta calitate: „A fost indetificată gena care te ajută să trăieşti până la 115 ani” – pe site-ul gandul.info

  am comentat sub stire la #6

 25. Christian says:

  Este evident ca Edi face un experiment intelectual de cautare. Am revazut posturi mai vechi si diferenta de gadire intre posturile actuale si cele de la inceput este extrem de mare. Binenteles ca la mijloc este un factor metodologic, pedagogic, insa in principal, diferenta este cauzata de faptul ca Edi progreseaza in cadrul experiemntului sau teoretic, invata lucuri noi. Edi nu stie cum se va termina, sau daca se va termina experimentul sau de gandire. Nu este asemeni unui profesor care si-a invatat lectiile si le preda. Poate oricand, sa realizeze o schimbare fundamentala de opinie pe care o va manifesta sau nu dar despre care nu stie nimic in prezent.

  La fel se intampal cu toti cei care scriu pe forum. De fapt, asa este in viata, lumea lucreaza(ma raportez acum doar la nivelul cunoasterii teoretice) la un vast proiect uman de cunoastere, de exploarare a realitatii. La acest proiect unii dintre noi participam pasiv, insa se poate vorbi si de sansele unei participari active.

  Aceasta este o mica imagine de ansamblu centrata pe aspectul proeictului de cunoastere teoretica promovat de edi. In acest proiect, noi ca persoane care scriem pe forum, ne definim pozitii.

  Fiintele umane inteligente se folosesc de capacitatea perceptiei obiective a realitatii, de factorul autenticitatii (sinceritatii cu sine) atat pentru cunoastere cat si pentru a socializa/interactiona cu mediul exterior. Insa, ca orice alta functie, abordarea realista si autenticitatea reprezinta un continuum pe care noi ne plasam in functie de anumiti factori.

  Ideea de baza pe care vreau sa o transmit este urmatoarea: in cadrul abordarii de sine si a lumii exterioare, in cadrul proiectului personal si social, fiintele umane se folosesc de capacitatile pe care le au, le folosesc gradual ca si intensitate in functie de context, ne fiind determinate sa se manifeste tinzand spre un maxim de realism sau autenticitate, si nimic nu le garanteaza efecte positive atata timp cat ar tinde spre acest maxim, ne existand dealtfel nici o maxima sociala sau personala care ne-ar garanta eficienta/fericirea sau implinirea de sine.

  Arta si cultura au adus un beneficiu lumii diferit de cel pe care l-a adus stiinta. Arta ne-a invatat sa abordam intr-un mod interesant determinarile utilitarismului si pragramtismului.

 26. Frosa says:

  Emma #21

  „E intr-adevar destul de dificil sa traiesti fara prototipuri ideale, fara scheme de gandire ritualizate.”

  Fără prototipuri ideale e cam cenușiu, dar fără scheme de gândire ritualizate e beeeeeeeeeton!!! Schemele astea (mânca-le-ar ciorile) distrug creativitatea.

 27. Prototipuri ideale..

  Merge copilul la şcoală să înveţe, altfel îl ceartă părinţii.
  Şi la Limba şi Literatura Română în toată splendoarea ei învaţă despre ţărani care se omoară între ei, beţivi care îşi bat nevestele şi alte genuri de excroci ca în Baltagul, Ion…
  Aşa e şi la şcoala de sâmbătă dimineaţa ca înviorare reia lecţia cu crime şi războaie, curvăsăreală şi jocuri de interese.

  Şi când creşte mare pune în practică.

 28. Christian says:

  dragos,
  Dramatismul face parte din viata. Sunt si lucuri frumoase in biblie nu numai atrocitati. Inca ceva, sunt de acord cu tine ca exagerarea este odioasa, o gasesti la orice pas, iar in acest context afirmatia ta ramane in picioare.
  Citeste cu detasare mesajele de pe formul aceasta. Nu reactiona. Nu te lasa prin de emotii. Prea multa ciondaneala pt. nimic deosebit. Nu vorbim noi mereu de acel cutit care daca te tai cu el este rau, iar daca tai painea cu el este bun! La fel cu orice! Am citit si eu si m-am uimit de evenimentele odioase prezentate in Biblie. Cu cat ai imaginea de ansamblu mai larga cu atat vei integra mai multa informatie.

 29. Anubis says:

  Inchide ochii si vezi numai parte pozitiva a existentei si a istoriei altfel daca judeci iti pierzi credinta in personaje zamslite in trecut de mintea jucausa a omului. Inchide ochii si largeste-ti orizontul numai prin credinta. Orice informatie care te-ar putea ispiti sa gandesti arunc-o in marea uitarii si umbla besmetic prin credinta. Domnul cu tine fiu al credintei neclintite in nejudecata de apoi!

 30. Mirabela says:

  „Citeste cu detasare mesajele de pe formul aceasta. Nu reactiona. Nu te lasa prin de emotii.”

  Fii robotel. Mascheaza emotiile ca la biserica. Pune masca, vorbeste pe ocolite, nu fii sincer cu tine si cu cei din jur. Nu reactiona, actioneaza asa cum ai fost invatat la biserica, limbajul alinarii si alte seminarii iti vor transforma viata! Amin vino Doamne Isuse si izbaveste-ne de ispita de a fi noi insine!

 31. emma says:

  Cel putin atunci cand crezi ca evenimentele odioase savarsite de dumnezeul bibliei s-au petrecut ca urmare a unui act de justitie, menit sa salveze in cele din urma generatiile viitoare mai e cum mai e.
  Dar , sa constientizezi aceste atrocitati, sa-ti dai seama ca ele pot genera manifestari si sentimente de ura, de revolta, iubirea ca urmare a unui sacrificiu sangeros, copiii ucisi pentru pacatele parintilor, cand vezi instabilitatea emotional-psihica a acestui dumnezeu, cum poti ramane impasibil, declarand ca acesta carte e de fapt metanaratiunea fundamentala a umanitatii ?
  E adevarat ca multi au indulcit-o cu zaharina de tip iubire neconditionata, insa scopul final ramane cernerea oamenilor, strivirea lor, holocaustul si in final strangerea celor alesi in lagare de concentrare, traind, gandind, visand numai prin ochii acestui dumnezeu.

 32. ghelasie says:

  Partea istorica a vechiului testament e cam ca istoria romanilor.Izbanzi asupra unor triburi care s-ar putea sa fi fost doar niste familii si perioade de robie sau de puternica influenta a popoarelor din jur mult mai lungi decat cele de inependenta.Atata glorie numai unei religii adevarate se putea datora.Cum sa consideri cea mai autentica manifestare a lui Dumnezeu o suma de tocate si de fugi de prin felurite robii.
  @christian-ai dreptate.Prea mult adevar absolut in comentariile noastre.Sfatul e de bun simt dar cred ca timotei furtuna se descurca.In fond participa ca si tine la un spectacol.De ce sa nu puna suflet?

 33. lelitza says:

  Emma,

  „Dar , sa constientizezi aceste atrocitati….”

  Problema e ca nu le constientizam pt.ca altfel nu as mai fi putut sa ma inchin unui asemenea dumnezeu. Le impingeam intr-un sertar al mintii deoarece nu erau congruente cu imaginea dumnezeului personal, iubitor, drept, etc. Nevoia cea mai mare atunci era acest dumnezeu nu rezolvarea inconsistentelor biblice.
  Nu demult o cunostinta mi-a zis ca nu ma mai pot numi crestina. A trebuit sa-i dau dreptate. Nu mai pot accepta notiunea de pacat (cica asta echivaleaza cu pierderea credintei!) asa cum e inteleasa in crestinism.

  -Lelitza, room 101.
  – Do it to Jesus. Do it to Jesus. Not me! Jesus! Not me!

 34. emma says:

  Lelitza,

  Ce faci, domnul asteapta de zor sa-si ia mireasa la cer si tu inca nu ti-ai cumparat haine pentru nunta ?
  Mie ce-i drept mi-a mai ramas putin untdelemn in candela , am incercat sa o mai aprind de cateva ori dar m-am lecuit. Acum am aruncat si candela si tot (adica si duhul sfant) asa ca pacat mai mare nu exista pe lumea asta.

 35. emma says:

  Lelitza,

  O simpla imbratisare si o iertare poate face lumea mult, mult mai buna, mai buna decat raiul biblic, decat ideologiile pacifiste, mai buna din toate punctele de vedere.
  Eu chiar nu stiu ce ne retine sa fim buni chiar daca primim de fiecare data raul, chiar daca primim numai lovituri.
  Ne face bine in primul rand noua si apoi poate fi molipsitor , poate inlocui microbul religiei chiar.

 36. Beni Plesa says:

  Ema

  „”Mie ce-i drept mi-a mai ramas putin untdelemn in candela , am incercat sa o mai aprind de cateva ori dar m-am lecuit. Acum am aruncat si candela si tot (adica si duhul sfant) asa ca pacat mai mare nu exista pe lumea asta.””

  Marie–tu ai devenit un „caz” interesant de studiat pe acest site.
  I love you !
  Ai dreptate ca de multe ori in viata ,cand trecem prin diferite forme de incercari –„credinta” ne este pusa la „masina de tocat” si pe urma la „masina de stors” si cateodata avem impresia ca totul se risipeste in vant (desertaciune si goana dupa vant).
  Nu esti prima si nici ultima .
  Cand ASTEPTARILE noastre sint confruntate cu REALITATEA fiecarui moment al vietii sintem pusi in SIUATIA SA FACEM O ALEGERE .
  Rezultatul alegerii noastre ne duce doar in doua directi posibile –BLESSINGS-(incredere in providenta lui Dumnezeu)sau BITTERNESS.(amaraciune si desamagire).
  Incercarea de a „arunca candela” duce la AMARACIUNE si ILUZIA ca ai devenit STAPANUL propiului tau DESTIN –(crezi ca poti CONTROLA directia vietii tale)

  Iluzia ca esti IN CONTROL deplin este capcana „nisipului miscator” –cu cat te zbati mai mult cu atat te CUFUNZI mai repede .

  Isus spunea ;–in viata veti avea INCERCARI –INDRAZNITI–aveti credinta in mine ,aveti credinta in DUMNEZU si viziunea asupra vietii se va schimba dramatic–..

  Pot sa spun cu CERTITUDINE ca multe lucruri care mi s-au intamplat in viata nu mi-au adus BUCURIE insa tot asa de cert pot sa afirm ca INCREDEREA intr-un DUMNEZEU care este in CONTROL si care a predestinat fiecare aspect al vietii mele ,nu a facut aceasta fara nici un rost.
  Suferinta fizica sau emotionala cizeleaza si scoate la iveala ceea ce sintem cu adevarat –adica ;OMUL NOU refacut dupa „imaginea lui Dumnezeu”.
  Pentru a putea APRECIA- „LUMINA” -adica pe ISUS ca SALVATOR ,oamenii trebuie sa cunoasca prin experienta INTUNERICUL in care s-au nascut si pe care in mod natural il iubesc asa de mult.
  Atita vreme cat omul se vede bun si in control –ISUS afirma despre ei ca sint ORBI si nenorociti .
  Faptul ca tu ti-ai pierdut „credinta” in existenta Dumnezeului ala cu barba al unor evrei si acum arunci cu pietre in EL ,cu siguranta este „un pas inainte” pe drumul cunoasterii la care te-ai angajat.
  SF.AUGUSTIN avea dreptate cand zicea:-„-Doamne nu le da odihna mintii pana cand vor ajunge sa gaseasca aceasta odihna a sufleului lor in TINE”
  Drumnul tau TREBUIA sa treaca pe AICI.
  Nu uita afirmatia lui EDI care si el nu a fost scutit de „iscodirile mintii” si a intrebarilor nebune :
  „” sfirsitul „raului personal si in „lume” se va face prin -EVANGHELIE–si eu nu mi-am pierdut aceasta MARTURISIRE DE CREDINTA””
  Credinta sau necredinta noastra nu schimba cu nimic realitatea ca DUMNEZEU este in CONTROL la tot ce se intampla pe aceasta planeta „albastra” numita PAMANT.
  Apreciez foarte mult onestitatea in exprimarea gandurilor tale.
  Domnul este cu tine chiar si atunci cand tu crezi ca tu L-ai parasit.
  EL este MANTUITORUL tuturor oamenilor si in mod SPECIAL al celor ce se incred in EL.
  Sa ai o zi buna.
  Beni

 37. study_nature says:

  Beni:

  SF.AUGUSTIN avea dreptate cand zicea:-”-Doamne nu le da odihna mintii pana cand vor ajunge sa gaseasca aceasta odihna a sufleului lor in TINE”

  Eu nu cred ca Augustin era chiar atat de mare amator de blesteme, mai probabil este ca Beni s-a straduit fara succes sa parafrazeze acest fragment din Confesiunile Sf Augustin, Cartea I, Capitolul I:

  Thou awakest us to delight in Thy praise; for Thou madest us for Thyself, and our heart is restless, until it repose in Thee.

 38. lelitza says:

  Emma,

  cred ca retinerea de a oferi si mai ales de a primi imbratisari (ma refer la cele autentice) are la baza, de cele mai multe ori, frica de respingere care vine din conditionarea valorii noastre. Iertarea o vad in primul rand vis a vis de mine insami. Daca spun ca-l iert pe celalalt, deja l-am gasit vinovat. Incer sa iau oamenii asa cum sunt. Recunosc ca nu reusesc de fiecare data. 🙂

 39. lelitza says:

  Mi s-a parut interesanta scena in care cei doi (Winston si Julia) sunt prinsi iar vocea din spatele ecranului devine ecoul celor doi.

  ‘We are the dead,’ he said.
  ‘We are the dead,’ echoed Julia dutifully.
  ‘You are the dead,’ said an iron voice behind them.
  …………………………………………………………
  ‘It was behind the picture,’ breathed Julia.
  ‘It was behind the picture,’ said the voice.
  …………………………………………………………
  ‘Now they can see us,’ said Julia.
  ‘Now we can see you,’ said the voice.
  …………………………………………………………
  ‘The house is surrounded,’ said Winston.
  ‘The house is surrounded,’ said the voice.

 40. lelitza says:

  Recunosc ca mi-a luat ceva timp s-o inteleg pe Dorothy (A clergyman’s Daughter). Era un soi de frustrare care nu ma lasa sa patrund in mintea ei.

  „What she would have said was that though her faith had left her, she had not changed, could not change, did not want to change, the spiritual background of her mind; that her cosmos, though now it seemed empty and meaningless, was still in a sense the Christian cosmos; that the Christian way of life was still the way that must come naturally to her.”

  Ce m-a ajutat s-o accept pe Dorothy:

  ” Yes, there would be changes in her habits; but most of them would be secret ones. The memory of the disciplinary pin crossed her mind.”

 41. emma says:

  Beni,

  Intotdeauna cand evaluam pe cineva nu reusim sa o facem decat in masura in care imaginea despre persoana respectiva corespunde felului nostru de a fi, de a judeca, de a rationaliza.
  Toate aceste perceptii sunt deteriorate datorita calitatii pe care noi credem ca o avem si anume de observator corect, merituos, moral . Numai ca aceasta interactiune cu cel de langa noi se situeaza la nivelul rolurilor si nu al personalitatii. Rolul meu e sa atentionez pe cel de langa mine (?), sa il educ (?).
  Oamenii isi formează impresii (imagini) despre ceilalti foarte rapid si pe baza unor informatii limitate.
  Sunt f. multe sanse ca oamenii sa intre in relatii cu ceilalti pe baza unor imagini deformate, incomplete, superficiale, cu toate consecintele asociate acestei cunoasteri invalide.
  Uneori oamenii gandesc ca perspectiva lor asupra celorlalti este singura posibila si corecta si ca ceilalti trebuie sa vada lucrurile la fel ca ei insisi.
  Aceasta perspectiva egocentrica impiedica de multe ori intelegerea adecvata comportamentului altora.
  Tendinta de a crede in consensul celorlalti in ceea ce priveste propriile actiuni reprezinta in fapt un caz particular de similaritate presupusa ( am intanit-o pe forum si ma viza pe mine si chiar nu m-am asteptat sa reactionez asa- nu aveam voie sa o fac).
  Unii au tendinta de a folosi in evaluarea si descrierea celorlalti anumite concepte numite concepte monopolizante, adica acelea care dupa parerea lor se asociaza cu trasaturile sau modul lor de a fi.
  Ce vreau sa spun e ca omul e o fiinta complexa . A imagina un erou care face treaba murdara pentru a salva omenirea nu mai poate fi acceptat, iar la nivel de grup acest lucru e de-a dreptul grotesc si tine de limita intelegerii si de o trasatura de comportament deficitara, rece, cu un supraego care trebuie structurat si modificat in functie de cerinta de a fi om in primul rand.
  Nu ma refer la tine ci la o atitudine pe care inca nu am intalnit-o la nivel de grup ( considerand forumul un grup chiar daca nu este compact).

 42. emma says:

  Lelitza,

  Vocea din spatele ecranului, poate fi ecoul subconstientului celui manipulat religios.
  Subconstientul colectiv manipuleaza, influenteaza subconstientul credinciosului.
  Subconstientul este reglat sa functioneze dupa un program fix, dupa reguli si norme dictate .
  Daca nu esti eliberat definitiv, un eveniment neprevazut, o incercare nefericita te poate aduce sub influenta actelor dictate de un subconstient pe care tu nu-l poti controla.
  Poate e mai bine desprinderea definitiva de un sistem manipulativ decat incercarea de a reforma sistemul.

 43. paul moga says:

  Lelita ,te rog sa traduci din engleza idea principala. Ca eu sunt cam prost si nu inteleg engleza.

 44. paul moga says:

  Emma, si nici romana nu o inteleg . Multe din exprimarile voastre filozofice ,trebuie sa le traduc in propria mea limba.
  Mai intai trebuie sa le dezbrac de cliseele verbale si sa le imbrac in fraze cat mai simple. Dupa care imi pun o intrebare care consider ca este utila : ,,la ce-mi foloseste?´´ .
  Chestia este ca multe din problemele ce s-au dezbatut aici chiar mi-au folosit…altele…

 45. paul moga says:

  Eu am observat de mult ca nu exista moralitate in sistemul religios , iar moralitatea care exista consta in faptul ca exista un televizor cu un chip ce priveste insistent.
  In viziunea mea ,cel ce are curaj sa treaca si sa ignore acel chip , va fi considerat moral.
  Oamenii cu adevat morali ,sunt cei fara dumnezeu.

 46. paul moga says:

  Poate cineva sa imi dea exemplu de un om curajos , puternic , si sa nu se teama de nimic ,si sa fie in acelasi timp si moral?

 47. lelitza says:

  Paul,

  faptul ca nu intelegi engleza nu te face prost:-)

  „Ce-ar fi spus a fost că, deşi credinţa ei a parasit-o, ea nu se schimbase, nu s-ar putea schimba, nu a vrut să se schimbe, fondul spiritual al minţii ei; că universul ei, deşi acum părea gol şi fără sens, era încă într-un sens universul crestin, că modul de viaţă creştin era încă modul care trebuia să vină natural pentru ea „.

  traducerea e aproximativa. timpurile verbelor traduse cam lasa de dorit

 48. CJ says:

  Multe din exprimarile voastre filozofice trebuie sa le traduc in propria mea limba.

  Iti dau dreptate.

  Mai intai trebuie sa le dezbrac de cliseele verbale si sa le imbrac in fraze cat mai simple. Dupa care imi pun o intrebare care consider ca este utila : ,,la ce-mi foloseste?´´

  De acord. 🙂 Cica ne foloseste doar sa „socializam” si sa „dialogam”, de amorul artei si pentru binele colectiv (al grupului). Este vorba de arta de a reforma mentalitati. Suna bine, dar in realitate e doar o alta lozinca.
  Ai si tu vreun citat interesant sau vreo vorba de duh sa o afisezi aici? Nu ai? Atunci nu existi (la nivel de grup).
  Oricum la moda acum e sa-ti afisezi public necredinta religioasa in fraze (care se vor) sofisticate (erudite), cu iz umanist. „Trebuie” (nu-i asa ca suna ca dracu cuvantul asta in unele contexte?) sa te identifici cu personajul/autorul despre care se discuta prin prezentarile curente. Ce naspa suna si schimbarile astea, la oameni care au turuit ani intregi despre spiritualitatea lor autentica! Si cat de nasol suna ateismul, Suzie! Ce oroare si egoism atroce ascundea acest monstruos mod de a gandi & trai fara niciun Dumnezeu!
  Eu, din contra, de-abia acum am inceput sa cred in Domnul Isus. Am reinceput sa citesc Biblia. Am castigat victoria asupra mea insumi. Am ajuns sa-l iubesc pe Big Brother.*

  Poate cineva sa imi dea exemplu de un om curajos, puternic si sa nu se teama de nimic, si sa fie in acelasi timp si moral?

  Desigur. Edi Constantinescu, este doar un exemplu.

  Oamenii cu adevat morali ,sunt cei fara dumnezeu.

  Te contrazic. Oamenii cu adevarat morali sunt cei cu Dumnezeu.*

  *Si nu simt nevoia sa discut despre asta, dincolo de cliseele verbale. La ce-mi foloseste?

 49. paul moga says:

  Cj (mesaj codificat -numai cei in tema il prind).
  Oamenii de stiinta vad erori la nivelul ideilor fundamentale ale poporului , dar influenta acestor idei fiind considerabila inca , sunt obligati sa guverneze inca dupa principii in a caror veridicitate nu mai cred.
  Gasesti ceva imoral in asta ? Unui om de stiinta , ca sa gandeasca altfel,i-a trebuit sa urmeze niste pasi. De ce nu ar avea rabdare ca si ceilalti sa gaseasca pasii sugerati omului de stiinta si pana atunci sa vorbeasca in limba lui?

 50. emma says:

  Poate defineste cineva conceptul de „spiritualitate autentica”.

  paul moga

  Unui om de stiinta ii trebuiesc pasi pentru ca lucreaza cu fenomenele naturii, realitatii (neprevazute si in continua schimbare), pe cand asemenea pasi facuti in spiritualitate nu se poate , aici e un singur adevar, fixat, definitiv si absolut.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: