Ce-i de facut?

Unii isi amintesc probabil ca am avut o prezentare video sub genericul de mai sus. Idea pe scurt era aceea ca trei oameni au scris fiecare o carte cu acest titlu: Cernisevsky, Tolstoy si Lenin. Incercam sa cantaresc doua solutii radicale: anarhismul crestin-iluminist si revolutia. Un lucru este clar: cand biserica l-a anatemizat pe “contele scrantit in Hristos” (Lenin) a deschis usa pentru Rasputin, care a devenit autorul celei mai importante “self-fulfiling prophecy” din secolul XX: aceea ca moartea lui va fi urmata de sfarsitul Romanovilor si al Rusiei imperiale.

Partea tragica este aceea ca nici una din cele doua solutii propuse nu a rezolvat problemele sociale din Rusia. Daca este vorba insa de salvarea sufletului, Tolstoi cu siguranta ca l-a salvat pe al sau.

Ce-i de facut? Cand adevarul si dogma sunt in conflict, minciuna devine un fel de a fi cinstit pentru un un pastor. In sensul unui “non-disclosure agreement”. Este necinstit sa il calci, deci este necinstit sa spui adevarul. Bun venit in secolul eticii corporatiste.

Dar un pastor trebuie sa spuna adevarul. Asadar, pentru ca minciuna sa nu fie minciuna, ai datoria sa te minti pe tine insuti mai intai. Sau daca nu poti sa te minti, fii macar atat de cinstit sa te lasi de meserie.

Mai intai, cred ca atunci cand cineva se afla intr-o pozitie de la care se asteapta o directie spirituala, nu trebuie sa renunte la ea numai pentru ca exista adevaruri inconfortabile pe care le recunoaste. Un orb nu poate calauzi alt orb.

In al doilea rand, am sentimentul ca optiunile sunt limitate la a alege intre un anarhism teologic umanist si o biserica totalitara in definirea adevarului. As vrea sa existe o a treia, dar nu vad cum.

Voi mai mentiona o observatie tolstoiana. Orice forma de putere devine “o conspiratie nu numai sa-si exploateze dar si sa-si corupa supusii”(Scrisoare catre Vasili Botkyn, 1957).  Exista o logica a istoriei care este acum la lucru in lumea crestina, si care duce in mod necesar la Rasputinism.  Iar Rasputinismul va duce la dezastru politico-religios.

Ce-i de facut? Daca nu poti salva lumea, macar salveaza-ti sufletul.

59 Responses to Ce-i de facut?

  1. bebe says:

    #46 | Written by Maxx

    „Problema e delicat. Cred cu tarie ca trebuie facuta o reformatiune in biserica dar nu cu pretul de a infiinta o noua biserica ci in cea actuala. Desi f multi enoriasi o sa sara in sus si o sa zica ca a intrat apostazia in biserica cum n-ea prezis EGW”

    -De ce trebuie facuta reforma in biserica cand mai simplu este sa o ignori?

    -Chiar tu spui ca incercand sa reformezi vei implini profetia prin introducerea apostaziei in biserica si vei prelungi existenta. „boala lunga moarte sigura”. Daca nu-ti place, afara frate, daca iti place, fugi cu daruri si zecimi si vei fi rasplatit cand va veni venirea

    „Biblia trebuie inteleasa in esenta ei de fiecare si nu cum este acum din viziunea stiti voi cui”

    -Biblia trebuie inteleasa ca o culegere de mituri ebraice si considerata ca atare. –Daca te referi la egw si ea a interpretato conform intelegeri si timpului ei. Acum Edi incearca o alta interpretare conform cu intelegerea si cunostintele timpului nostru.

    – Dupa noi, altii vor interpreta dupa acelasi tipar.

  2. eddieconst says:

    Frosa,

    Te rog. Ia-l cu pluralul cel francesc pe Popilian care are oricum boala cea franceasca. Eu sunt per-tu. Nu am fost profesorul nimanui. Sorin imi este doar prieten.

    In rest, multumesc pentru incurajare.

  3. Frosa says:

    Edi, mulțumesc pt. permisiunea de tutuire.

    De Sorin am zis că ți-a fost student bun în sensul că spune ce gândește și gândește ce spune.

    În rest, numai bine și fă așa cum ai chef, că o viață ai. Oricum ar fi, mulțumesc pt. onestitatea cu care ai spus ce ai vrut să spui pe O&P și O2, mi-ai salvat viața fizic, nu doar social și asta nu se uită.

  4. Florentin says:

    Domnule Sergiu Marius Popilian,

    Pt. dv. exista vreo persoana care sa va ajute in a va da o directie spirituala? Aroganta cu care-i tratati pe altii ma face sa cred ca nu exista o astfel de persoana. De cand simpatizantii lui Darwin nu pot fi dintre cei care dau o directie spirituala? Nu ati observat cum persoane care cred ca se trag din maimute se poarta omeneste si cum unii care cred ca n-au nimic de-a face cu maimutele, se poarta mai rau decat ele?

    Edi a fost si este o persoana de la care avem multe lucruri bune de invatat. Mult curaj Edi in continuare si darzenia si hotararea de a spune si face ceea ce consideri ca este drept sa te insoteasca pana la capat. Avem nevoie de exemple ca tine.

  5. cerchez says:

    iata zile venind, zice Domnul, si fac cu casa lui israel si cu casa lui iuda un legamint nou. nu ca legamintul facut cu tatii lor in ziua cind i-am luat de mina ca sa-i scot din tara egiptului, caci au anulat legamintul meu si eu am devenit pentru ei un baal. ieremia 31:31,32. aceasta scriptura se implineste azi si interpreteaza clar credinciosilor in Cuvint starile bisericii de reforma si azs. de adaptarea la aceste cuvinte care nu pot fi anulate :”zice Domnul”, depinde soarta vesnica a acestor doua biserici. aceste cuvinte pot fi intelese numai prin credinta, caci numai prin credinta obtinem o corecta intelegere a uinui text : evrei :11;1,2.

  6. cerchez says:

    in ceea ce priveste aceste doua biserici ca forma exterioara, profetia este clara si nu poate fi schimbata: „caci chiar daca smochinul nu va inflori, rodul maslinului va fi disimulat, si cimpiile nu vor da hrana, oile vor pieri din staule, si nu vor fi boi in grajduri, eu tot ma voi bucura in Domnul, ma voi veseli in Dumnzeul mintuirii mele. Domnul Dumnezeu este taria mea, el imi face picioarele ca ale cerbilor si ma face sa merg pe inaltimile mele.” habacuc: 3.17,19. acest text este foarte simplu de inteles pentru ca simbolistica folosita este clasica : smochinul, uleiul de maslin, piinea, oile, boii reprezinta repectiv poporul lui dumnezeu, Duhul Sfint, Cuvintul, credinciosii organizati in comunitati, lucratorii evangheliei (pastorii) de asemenea organizati. vedem clar ca profetia indica disparitia completa a acestor lucruri. lipsa roadelor se datoreaza ascunderii Duhului Sfint, care este consecinta logica a necredintei in Cuvintul lui Dumnezeu. toate acestea duc la plecarea credinciosilor adevarati din comunitati. dar aceasta drama a plingerilor lui ieremia se datoreaza disparitiei adevaratilor lucratori ai cimpurilor, caci fara putrea boilor pamintul nu poate fi pregatit pentru a primi saminta: „unde nu sint boi ieslea ramine goala, dar puterea boilor aduce belsug de roduri” proverbe 14; 4. mai departe in lantul cauzalitatii mergi la profetia din proverbe 7. 21,27, care incepe cu cuvintele : tot vorbindu-i, ea l-a ademenit si l-a atras cu buzele ei ademenitoare. deodata a inceput sa mearga dupa ea ca boul care se duce la macelarie… aceste invataturi babiloniene sint aduse prin cei sase oameni venind de pe drumul portii inalte care este inspre miazanoapte, fiecare cu unealta sa de nimicire in mina lui ezechiel cap 9. „si El mi-a zis : vezi fiul omului ? este prea putin oare pentru casa lui iuda (BAZS n.a.) ca savirsesc uriciunile pe care le savirsesc aici ? trebuia sa mai umple si tara cu silnicie si sa nu inceteze sa ma minie ? iata ca isi apropie ramura de nas !” ezechiel 8. 17,18.

  7. cerchez says:

    deci la dureroasa intrebare „ce-i de facut?”, trebuie adus raspunsul credintei in fagaduintele clare ale lui Dumnezeu. exemplul sfint al parintilor nostri din epoca deziluziei advente din 1844 este : „cu rugaciuni staruitoare ei au revizuit pozitia lor si au studiat Scripturile ca sa descopere…” si nu au descoperit ei oare lectia cea mai pretioasa, ca Dumnezeu este stapin peste evenimentele pe care noi nu le putem intelege decit prin studierea cu credinta a Scripturilor ? invoca-Ma si-ti voi raspunde, i-ti voi arata lucruri mari, lucruri ascunse, pe care tu nu le cunosti.”

  8. NIMENI says:

    #7 | Written by cerchez

    Mai nea cerchez, in editorialul de mai sus autorul ne intreaba…..

    „Ce-i de facut?…… Cand adevarul si dogma sunt in conflict…….”?

    ……si raspunsul matale e credinta?

    Stii la ce se refera autorul editorialului cand zice adevar? Dar dogma? Sau poate stii ce e ala conflict intre astea doua si ne zici si noua.

  9. cerchez says:

    „luati sema ca nimeni sa nu va fure cu filozofia si cu o amagire desarta dupa datina oamenilor, dupa invataturile incepatoare ale lumii, si nu dupa Hristos; caci in El locuieste trupeste toata plinatatea Dumnezeirii” coloseni 2. 8,9. „daca invata cineva pe oameni invatatura deosebita si nu se tine de cuvintele sanatoase ale Domnului nostru Isus Hristos si de invatatura care duce la evlavie este plin de mindrie si nu stie nimic, ba inca are boala cercetarilor fara rost si a certurilor de cuvinte din care se naste pizma, certurile, clevetirile, banuielile rele, zadarnicele ciocniri de vorbe ale oamenilor stricati la minte, lipsiti de adevar…” 1timotei 6. 3-5. „adu-le aminte de aceste lucruri si roaga-i fierbinte inaintea lui Dumnezeu sa se fereasca de certurile de cuvinte care nu duc la alt folos decit la pieirea celor care le asculta” 2 timotei 2.14. „si robul Domnului nu trebuie sa se certe” 2 tim.2.24

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: