Melancholia Comfort-abilă

Fiindcă probabil sunt masochist, continuu să frecventez biserica neoprotestantă locală. Uneori vin și la Școala de Sabat pentru a mai servi câte un monolog al instructorului, lipsit de orice semnificație. Când îmi sunt adresate întrebări, ofer răspunsuri scurte și corecte politic. Predicile sunt fie prezentări ale stâlpilor doctrinari, cu proof-texts și raționalizări naive, fie seminarii de dezvoltare personală cu aplicație religioasă. În ultima vreme frații învață cum să se focuseze asupra principiilor, să își maximizeze potențialul în mod dinamic și să primească endorsements în life-coaching, social media, strategii de marketing și leadership pe Linkedin. După-amiaza mă paște seminarul de creaționism sau concertul care vede sala plină până la refuz. Muzica a devenit un spectacol grotesc de romantism patetic amestecat cu versuri de închinare, iar tinerele soliste sunt îmbătate de atenția și admirația fraților.

În parcuri am parte de hip-hop creștin; solistului îi lipsește autotune-ul de youtube, dar asta nu-l împiedică să improvizeze versuri despre mântuirea României. Youtube-ul e plin de aceeași faună de DaniiB, Pocăiții Hip-Hop, Ileana din Vâlcele și Hillsong. În centrul orașului întâlnim street preachers care au învățat de la Ray Comfort cum să-și prelucreze temeinic audiența prin fix trei întrebări încuietoare: ”ați furat? ați mințit? ați poftit vreo fimee? Vă așteaptă iadul veșnic pe care vi l-a pregătit Dumnezeu în mila și dreptatea lui. Dar Jeezas te iubește și vrea să fii salvat. Dacă mărturisești…”. Revistele pentru tineri se ocupă de întrebări existențiale, precum dilema purtatului verighetei; cele pentru publicul larg îl infierează pe papă și ne recomandă originile lui Ariel Roth. ”It is Written” dedică timp și spațiu unui interviu cu Ken Ham, iar google-ul returnează între primele căutări pentru ”Turkana boy” articole de pe creation.com.

Când am auzit insulte la adresa lui Andrei Pleșu din partea fratelui iubit de la antena, sau invective la adresa lui Sagan&Satan din partea fraților evangheliști, am știut că sfârșitul este aproape. Când am început să-i apreciez pe Hitchens, AaronRa și Dawkins în confruntările cu oamenii lui Dumnezeu, am știut că mai este puțină vreme. McChurchizarea neoprotestantă a pus urâciunea acolo unde nu se cade să fie. Promovarea lui Dumnezeu asemenea unui produs de consum a împins bisericile către idolatrie. Revistele creștine cool, seminariile motivaționale creștine și concertele de consum promovează un dumnezeu mort. Hainele cele noi ale împăratului!

Ca să închei într-o notă pozitivă – asemenea lui Frank Shallard, pastorul baptist din ”Elmer Gantry”, am devenit fascinat de bisericile istorice.

St. Dominic’s was, for Zenith, an ancient edifice, and the coal-smoke from the South Zenith factories had aged the gray stone to a semblance of historic centuries. The interior, with its dim irregularity, its lofty roof, the curious shrines, the mysterious door at the top of a flight of stone steps, unloosed Frank’s imagination. It touched him to see the people kneeling at any hour. Despite its dusky magnificence, they seemed to find in the church their home. And when he saw the gold and crimson of solemn high mass blazing at the end of the dark aisle, with the crush of people visibly believing in the presence of God, he wondered if he had indeed found the worship he had fumblingly sought. ”Elmer Gantry”, Sinclair Lewis

În puține locuri auzi o muzică mai înălțătoare decât într-o biserică anglicană, metodistă sau luterană. Am fost azi din nou la biserica anglicană. Liturghia a fost fără reproș; atmosfera cu adevărat solemnă; am putut medita la pasaje din Luca și 1 Petru, fără lătratul moralizator și manipulator al vreunui războinic al luminii. Scurta cuvântare a fost ținută în lipsa preotului de bătrânul bisericii; omul a vorbit despre înviere, despre Emaus și a îndemnat congregația să-L vadă pe Iisus în cel mai neînsemnat semen.

Din păcate, vocile relevante ale unor creștini precum Polkinghorne, Dowd, Ortberg, Lennox, sunt acoperite în totalitate de marketingul respingător al lui Ken Ham, Ray Comfort și Walter Veith, pe fond muzical de Hillsong și Michael Smith. McCreștinismul se autodistruge într-un ritm accelerat, iar cruciații și inchizitorii care umblă cu petiții pe la conferință își duc până la capăt, cu frică și cutremur, propria extincție.

40 Responses to Melancholia Comfort-abilă

 1. beniamin51 says:

  Marcus Crassus

  „”În puține locuri auzi o muzică mai înălțătoare decât într-o biserică anglicană sau luterană. Am fost azi din nou la biserica anglicană. Liturghia a fost fără reproș; atmosfera cu adevărat solemnă; am putut medita la pasaje din Luca și 1 Petru, fără lătratul moralizator și manipulator al vreunui războinic al luminii””

  Marcus ,am sa-mi pun palaria de aparator al adevarului prezent si te intreb;
  Cum se face ca tu om care ai fost sigilat cu sigilul viului dumnezeu ,sa te cobori la liturghia babilonienilor si sa te imbeti cu vinul lor , iar pe deasupra incerci sa aduci acest foc strain si in rindurile celor ce au tot adevarul ??

  sint sigur ca multi din cei ce citesc randurile tale gandesc in felul acesta.

  Uite am aici un articol din revista oficiala a adventistilor , si sfaturile date acelora care au luat-o pe drumul pe care te afli tu acum.

  http://archives.adventistreview.org/article/6144/archives/issue-2013-1508/beyond-belief

  Daca comunitatile adventiste romane din tara si diaspora ar aplica unele din metodele amintite in acest articol cu siguranta o multime mare de adventisti nu si-ar mai parasi religia in care s-au nascut ,iar biserica adventa ar fi un loc mai placut si propice maturizarii spirituale.

  E foarte trist cand un adventist ajunge sa se simta mai aproape de Dumnezeu in comunitatile crestine pe care candva le numea „babilon”..

  Te inteleg foarte bine ,si pacat ca inca multi nu vad ceea ce tu ai inceput sa vezi de catva vreme.

  In adventism ,forma a luat locul esentei crestine si majoritatea nu mai sint in stare sa faca diferenta .

  Adventistii au cazut exact in greseala evreilor crezind ca fac reforma in viata lor prin a :
  Nu lua , nu gusta nu atinge cutare sau cutare lucru , tine o zi mai presus decat alta , practici ce in sine nu sint rele ,dar nu sint de nici un folos impotriva gadilirii firii pamintesti.
  Reformele ritualistice sint doar reforme superficiale si niciodata nu pot sa duca pe cineva la neprihanirea ceruta de cugetul lui.
  Cand evanghelia este vazuta prin prisma legalismului ritualistic ,rezultatul este confuzie ,fariseism si mandrie „spirituala”.
  sper ca esti de acord cu perspectiva prezentata de mine .

 2. Marcus Crassus says:

  Beni,
  E tipica reactia din articol, se inscrie in acelasi trend. „Haidem sa fim cool, dinamici si empatici cu membrii.” Cei care parasesc biserica pleaca fie din cauza racelii membrilor, fie din cauza unor neintelegeri ale doctrinei vesnice, fie din cauza ca au ratacit pe cale. Biserica recomanda o atitudine prietenoasa si respect pentru cei cu opinii diferite, dar nu propune nicio schimbare de fond.

  Sunt de acord cu ce spui, numai ca eu as mai adauga inca vreo cateva obiectii proprii.
  „sint sigur ca multi din cei ce citesc randurile tale gandesc in felul acesta.” Aici am dubii. Presupun ca fratii cruciati au incetat demult sa mai citeasca ereziile de pe oxigen.

 3. skeptic says:

  Tinere Marcus, ti-am tolerat multe pana acum, dar sa te iei de Heritage Singers nu permit! (De asemenea, cred ca te-ai cam lasat luat de val punandu-l pe Ortberg langa Lennox.

 4. Marcus Crassus says:

  Asa e. Pune John Stott sau C.S. Lewis in loc de Ortberg.

 5. ge2oana says:

  MC,

  Mai nou, biserica (adica angajatii pe bani si „stalpii” ce produc bani ) invita (deocamdata !!) ca aia ce nu mai sunt de acord cu 28&EGW, cu virgula conducerea, cu virgula calauzirea Duhului, sa se duca asa cum au venit, adica de buna voie si nesiliti de nimeni si sa nu mai deranjeze restul oamenilor seriosi si credinciosi.

  Este clar ca nimanui, niciodata , nu i-a pasat de cei cu mana pe manerul usii, i-a pasat (bisericii, desigur !!) doar de banii lor, de munca lor in folosul comunitatii, de lobby-ul ce-l puteau face bisericii, de intimitatile lor pt. ca sa le poata folosi in manipulare, de ORICE putea fi folosit cu folos (!?) pt. …….cauza !

  http://www.bestmusic.ro/sisu/spune-mi-tot-ce-vrei-cu-negrutzu-360111.html

  Am pus doar versurile special pt. aia cu …..”ma vrei pe mine sau vrei banii mei ….”.

  Adevarul e ca am obosit, m-am scarbit si d´aia il citesc pe Dawkins.

  Ianis,

  Tu stii ca te apreciez de mult timp.
  Lasa pisica sa traiasca, mai ales ca e si frumoasa, please !

  P.S.

  Marcus,

  Rezistenta tampa, pretentiile de proprietari ai adevarului, agatarea cu disperare de cea organizatie, revendicari mesianice si judecati infailibile, ma duc cu gandul la anii 1996-1997 cand puscariile din RO trebuiau sa treaca in administrae de la Interne la Justitie.
  Pt. TOTI angajatii era o groaza colectiva, se pierdea faimosul ordin 50 cu toate privilegiile, uniforma nu mai era de la Interene, statutul devenea de kkat.
  Solutia !?
  Manipularea detinutilor pt. o revolta ce sa demonstreze ca e mai bine la Interene decat la Justitie.
  Ceea ce , de fapt, s-a si intamplat. Revolta a fost aproape maxima, trecrea la Justie,insa, invitabila.

  Desigur, singurii vinovati au fost detinutii care si-au luat-o la greu pe cocoasha cu bastoane si furtunuri cu apa ,plus un plus la pedeapsa.

  Morala !?

  Nimic nou sub soare,chiar si in privinta extinctiei.

 6. Marcus Crassus says:

  Este clar ca nimanui, niciodata , nu i-a pasat de cei cu mana pe manerul usii, i-a pasat (bisericii, desigur !!) doar de banii lor, de munca lor in folosul comunitatii, de lobby-ul ce-l puteau face bisericii, de intimitatile lor pt. ca sa le poata folosi in manipulare, de ORICE putea fi folosit cu folos (!?) pt. …….cauza !

  Nailed it! Mi-am amintit de prezentarea lui Edi – http://vimeo.com/20459345

  Pe de alta parte, cineva ar obiecta ca „biserica” si „cele 28” sunt simple mistificari, constructe abstracte care nu exista in realitate. Acestea ar fi pur si simplu niste modele de gandire si organizatie care s-au perpetuat. Schimba modul de gandire al indivizilor si in timp vei schimba intreaga fata a institutiei. Cred ca e posibil, dar foarte putin probabil.

 7. Marcus Crassus says:

  „Corporatiile religioase isi educa consumatorii ca mereu sa consume aceleasi clisee, aceleasi marfuri standardizate care nu satura, dar care ii fac sa mearga in continuare la biserica, sa cumpere urmatoarea carte religioasa. Asa cum se face ca oamenii cumpara mereu aceeasi masina care se strica si aceeasi jucarie electronica si alearga mereu dupa aceeasi iluzie care este „american dream”, la fel oamenii asculta mereu aceleasi teorii ale conspiratiei despre sfarsitul lumii, papa, iezuiti, masoni si iluminati. Tensiunea apocaliptica este o marfa pe care o cumpara si o arunca, apoi peste sase luni cumpara alta noua.

  Daca esti consumatorul nemultumit care vrea altceva, biserica nu este pentru tine. Ti se spune foarte clar. Exista in biserici oameni care vor lucruri sentimentale, oameni care vor hrana pentru intelect, exista conservatori si liberali, mai harismatici, mai dogmatici, mai istorici, mai progresisti, dar foarte putini oameni in biserica au interes stiintific. Foarte putini sunt interesati, spre exemplu, sa armonizeze teologia si cunostiintele despre univers. Cine are asemenea intrebari stiintifice, este considerat un individ care are curiozitati ciudate, care se ocupa cu stiinta pe nedrept numita astfel, curiozitatea Evei care a mancat din fruct, un om prea superficial, care cauta valori false. Daca un savant credincios avertizeaza teologii ca anumite afirmatii pe care le fac despre univers sunt absurde, omul e vazut ca un carcotas.

  De ce? Corporatia controleaza si consumatorul, si producatorul. Corporatia este o dictatura. Corporatia nu permite cuiva sa strice aceasta armonie. Consumatorul care vrea ceva ce nu se produce e periculos. Daca ar fi un milion care vor acea marfa, corporatia le-ar oferi-o. Apoi, noi oferim marfa ieftina, standardizata; produse care sa fie aruncate dupa aceea. Nu ne implicam in lucruri serioase. Marile corporatii stapanesc lumea. Negustorii pamantului erau mai-marii tai.” Crestinism Inc

  O mostra a mentalitatii descrise gasiti aici – http://necula.info/ Demersul bloggerului este limpede: imparte totul in categorii fortate, apoi toti cei care nu se incadreaza nicaieri, trebuie fortati intr-o categorie. „Nu poti fi credincios dar si „liberal”, mai bine devii ateu materialist.” „Nu poti fii si cu religia, si cu stiinta. Cele doua sunt ireconciliabile.” „Ori macaroane, ori pizza”.

  Si in final, episodul „15 million merits” din Black Mirror surprinde esenta lucrurilor in mod genial.

  Atunci cand vocea consumatorilor nemultumiti devine suficient de puternica, corporatiile creaza o noua categorie de marfa („fodder”, nutret) destinata acestora. Ceva din categoria „Pink Floyd”, „Metallica”, „Fight Club”, „Avatar” – produse care vand propria negatie.

 8. Dan Livis says:

  Ca si MC, mai frecventez si eu biserica locala mai mult pt. fetita mea de doi ani care merge la grupa de copii si la “children story”. Am observat ca nu e mare diferenta intre povestile pt. copii si predica pt. adulti. Ironia e ca amandoua grupele “inteleg” cam la fel de mult din povestile care li se spun. La grupa de copii te astepti la ce inteleg copiii, dar la cealalta grupa, ti se ridica paru-n cap la naivitatea “intelegeri” povestilor auzite. Cel mai interesant este ca cu cat ma duc mai rar, cu atat mai mult mi se ridica paru-n cap cand mai trag cu urechea din cand an gand, cand nu stau cu ochii pe fetita mea. E ca si un fel de drog sau habit care daca al parasesti (fumatul de ex.) cu atat mai mult de disgusta de cate ori te intalnesti cu fumul de tigara. Saracul Isus, acum ai inteleg disgustul cu fariseii si ceilalti “iluminati” cu care asi batea capul.
  Era povestea cu Naaman. Pe un baietel saracutu, instructoarea l-au chinuit bine, punandu-i pasta de dinti sau un fel de alifie alba pe fata pe maini si pe unde a mai putut (imitandu-l pe Naaman) si ceilalti copii radeau de el, dupa care saracul l-au pus sa faca si colecta, noi, dandu-i de mila pt. usturarea si umilirea produsa. Pastorul dupa aia a continuat povestea amintindu-ne ca numai dupa a 7-ea oara sa produs miracolul! Moralul si aplicatia? Nu am putut sa-mi dau seama. Ceilalti din sala bineinteles ca toti si-au dat seama de morala si cum se aplica in viata noastra de zi cu zi prin “rugaciune si staruinta”.
  Am plecat de la biserica cu un gol in suflet si plictisit cu micuta (see my facebook ;)); ne-am dus intr-un parc unde un amator asi incerca talentele si norocul facand tot felul de scamatorii pt. copii, joggling balls, etc. A fost mult mai interesant si mai pe intelesul tuturor. Dupa ce a terminat, i-am dat la fetita bani sa puna in cutia lui. Am simtit ca am facut ceva bun in ziua de Sabat si am plecat acasa satisfacut si cu zambet ca am ajutat pe cineva care si-a meritat osteneala! Sper ca fratii care poate au trecut prin parc in drum spre casa si m-au vazut distrandu-ma in ziau de Sabat o sa se roage pt. pacatul savarsit.

 9. Marcus Crassus says:

  Dan Livis,

  Am plecat de la biserica cu un gol in suflet si plictisit

  Asta poate fi considerat ceva pozitiv, un fel de maturizare, iesirea din categoriile standard ale consumatorilor. Cand imi aleg singur cartile pe care le citesc, autorii care ma influenteaza, filmele pe care le privesc, am sansa sa imi formez opinii originale si sa devin creativ. Artistii si autorii Indie au de multe ori idei mult mai valoroase decat produsele standardizate de consum. Pe de alta parte, consumatorul de rand va face alergie la ele tocmai pt. ca nu le poate incadra intr-o categorie clara. Pe Polkinghorne, Lennox si Michael Dowd ii injura si ateii militanti, si crestinii conservatori. Plus ca au audiente foarte modeste; John Lennox are 10.000 de like-uri pe fb, in timp ce Ken Ham si Ray Comfort au 100.000 si 400.000! Edi are 50 de like-uri, in timp ce Coman si Darvasan au 3000-4000! Aparent, calitatea continutului trebuie sa fie garantata de o audienta redusa, dar selecta. De aceea Bing, personajul principal din „15 million merits” se compromite atunci cand accepta sa prezinte o emisiune cu audienta mare.

  Cat despre biserici, parerea mea e ca less is more si in acest caz. Cu cat vorbesc mai putin despre Dumnezeu, pastrand o atmosfera de reverenta, mister si fascinatie, cu atat mai bine. De aceea imi plac anglicanii. Ar fi excelent daca pastorii s-ar rezuma la citirea unor pasaje biblice, comentate minimal, oferindu-le oamenilor posibilitatea sa interpreteze si sa decodifice mesajul ei insisi. Cam ce a facut Sorin Petrof cand a explicat tabloul de Velasquez. Dar evident ca multi frati s-au suparat ca nu le-a dat produsele de consum premestecate de toate zilele.

 10. Laura says:

  ,,În puține locuri auzi o muzică mai înălțătoare decât într-o biserică anglicană, metodistă sau luterană. Am fost azi din nou la biserica anglicană. Liturghia a fost fără reproș; atmosfera cu adevărat solemnă; am putut medita la pasaje din Luca și 1 Petru, fără lătratul moralizator și manipulator al vreunui războinic al luminii. Scurta cuvântare a fost ținută în lipsa preotului de bătrânul bisericii; omul a vorbit despre înviere, despre Emaus și a îndemnat congregația să-L vadă pe Iisus în cel mai neînsemnat semen,,.

  ,,Cat despre biserici, parerea mea e ca less is more si in acest caz. Cu cat vorbesc mai putin despre Dumnezeu, pastrand o atmosfera de reverenta, mister si fascinatie, cu atat mai bine. De aceea imi plac anglicanii. Ar fi excelent daca pastorii s-ar rezuma la citirea unor pasaje biblice, comentate minimal, oferindu-le oamenilor posibilitatea sa interpreteze si sa decodifice mesajul ei insisi. Cam ce a facut Sorin Petrof cand a explicat tabloul de Velasquez. Dar evident ca multi frati s-au suparat ca nu le-a dat produsele de consum premestecate de toate zilele,,.

  Hopa! Aceasta suna a freamat nelinistit tipic Dumbravei Minunate…

 11. Marcus Crassus says:

  @Laura,
  Posibil. Atata doar ca idealizarea misticii si cautarea senzatiilor de extaz religios cu orice pret par sa anestezieze alte zone ale gandirii. Repet – apreciez Dumbrava si incerc sa discut idei, nu persoane, desi e cam greu cateodata.

 12. ge2oana says:

  Marcus,

  Nu prea am mai vazut in ultimul timp….idei.
  In schimb am vazut suficienti idioti ce zic ca folosesc ideile altora.
  Ma refer la SDA area, desigur. Sa fiu cumva mirata !? N-ar trebui, avand in vedere staff-ul GC, linia cazona si frica de cea „lume” cu-ale ei pacate.
  Mi-a aduc aminte de …”Toate cate-s pacat ” de Philip Yancey, adica de cat de buna-i cartea, ca doar n-are cum sa aiba legatura cu cea „biserica unica , adevarata si triumfanta intr-un final „.

  Hai, Dumbrava ca Dumbrava, da´ ce te faci cu ” si-auzi mandra glasuire a Padurii de Argint ….” !!??

  Mai nou, cica SDA & Mormonii fac front comun la ….libertate religioasa.
  Ca parca pana acu´ i-a tinut cineva la colt , pe coji de nuci …..
  Petarde ,petarde, fum si…..atentie publica, adica doar vraja marii in trei acte .

  Asa ca , Marcus, doar oamenii care gandesc nasc idei, restul de idei nenascute nasc …idioti.

  Si n-am zis eu asta ,parol!!

 13. ge2oana says:

  Pentru prietenii mei (ne)melancholici…

  Si asta n-am gasit-o la biserica ,sorry !

 14. iluminatul says:

  ge2oana a scris:

  ”Nu prea am mai vazut in ultimul timp….idei.
  In schimb am vazut suficienti idioti ce zic ca folosesc ideile altora.”

  Pai de unde idei draguto, daca ideile multora dintre oamenii liberi ce isi permit luxul sa mai si gandeasca nu au ”mama”…..Ganditul este o trufanda in sfanta biserica…Dar salvarea noastra vine tocmai de la Fidel Castro care îi raspundea lui G. Bush ca ”ideile nu pot fi ucise”….

  Ideile ”bune” din adventism toate sunt alaptate din laptele matern …si cum era si normal suzetica este oferita cadou din partea casei……inca de la botez iti este atarnata la gatulet iar grisuletul iti este servit caldicel(evident)in fiecare sambata la ora fixa…..Dca inca mai vezi oameni in biserica care stau cu gurile inchise intr-o stare semi-latenta sa nu te sperii ca tehnica a avansat si acum suzetele au devenit invizibile…Numai cei fara ochelarii de cal le vad …

  Lasand gluma la o parte daca un calator ar poposi in Republica sadventica ar ultimelor doua decenii ar fi frapat de faptul ca aici ideile nu se dezbat, argumentele nu sunt ascultate, obiectiile sunt trecute cu vederea, teoriile sunt luate in balon, iar sunetul calm al discutiei se aude numai cand autorii au murit ori cand numele lor a primit confirmarea canonica ”sta scris de morti”.

  Calatorul nostru, sa-l numim prieten de ”adevar” ar observa ca la noi cartile ”originale” hand made nu suscita discutii, scolile de gandire (a se citi scoala de spalat) sunt mode de imprumut ori grupuri sudate prin forta convingerilor profitabile, teoriile noi trezesc apatii durabile si starnesc antipatii ireversibile, in timp ce, sub raport uman, competentele cedeaza intotdeauna invidiilor, invidiile corup ireversibil onestitatea, adevarul cedeaza totul barfei, barfa nu cedeaza nici celei mai solide reputatii, iar mersul ideilor este un povarnis al elanurilor avortate.

  Marcus spunea ca inca mai practica masochismul de ziua a saptea, si este corect…. insa eu il numesc altfel..:))

  Mersul la biserica se aseamana cu mersul pe front..Dar sa nu uitam ca marele razboaie se pierd aproape intotdeauna in spatele frontului…Nu conteaza cine castiga atata vreme cat toti sunt trimisi la moarte…

  Razboiul pe frontul SDA nu se duce in camp deschis ci in transeele ceasurilor dintre 11 -12 in care nimeni nu le vede si putin le aud!!…ochiul si timpanul …sunt ranite de skijele bombele cu efect intarziat…adicatelea …primesti bomba in transeu(biserica)..dar abia acasa iti dai seama ca sangerezi..:)) cum ar zice State : ti-ai dreaq cu bombele voastre, ti-ai dreaq cu scolili voastre…hai sa tac……

  Deci surioara draga , mersul la bise pentru adventistul cu idei a devenit si povara si ogor.!!! Si blestem si loc de munca…..sa nu uitam ca in comunism omul mergea la munca sau la sapa..

  Multa advensfinti de prin biserici se tot intreaba pe la colturi ce cautam noi pe aicea, dar ei nu-si dau seama saracii ca pacatul originar al adventistilor este revolta…Mai nou se practica somnul, dar cu ochii deschisi …

  Si am auzit pe multi pastori care ne acuza de pacatul de a face revolta sa vorbeasca….

  ..poate sa mai spuna cineva ca monstrul somnului naste idioti?..atata vreme cat ”desteptii” dorm iar ”prostii” se trezesc?…..intelegi tu la ce ma refer.(….)..

  Si ca sa-l incurc putin pe necula.info este cat se poate de clar ca in fata noianului de intrebari existentiale ale omului adventist, tanarul blogarist este pus in situatia de a ridica din umeri sau a explica:”de ce s-a hotarat sa (nu) devina prost”…si de ce sa nu recunoastem ” o face bine ”!!

 15. ge2oana says:

  Pai da, traz(iluminatule)nitule, cam da, adica cam asa este cum zici tu…
  Doamne, cat as vrea sa n-ai dreptate,nici tu ,nici Marcus, nici altii aia acolo care cauta sa perceapa ce si cum e dincolo de gard si vopsea, adicatelea de SDA…
  Da´ cat de mult as vrea eu , pare-se ca asa-i descantecul si ca, deh, n-ai ce-i face !!

 16. mariusandy says:

  Somnul cu ochii deschisi este melancolia idiotului iar adventistu’ cu idei este o contradictie in termeni. Pai ce legatura sa fie intre azesei si idei?

  Nu ai intrebari, nu ai framantari pentru ca detinem tot adevarul, toti sunt gresiti si numai noi cunoastem si judecam corect pentru ca stam pe adevar si adevarul sta pentru ca asa zicem noi adica Biserica.

  Asta-i chintesenta lipsei. Din start ideea trebuie sa fie absenta sau in alta ograda.

  Si atunci dai la suzeta ca bine zice straluminatul!

  Cat despre boala aceea (masokismul) nu stiu daca scapa vreunul, fie el mai rasarit la basca

  (nu la idei)

  ca ideile ies doar din palarie

  si azeseul nu poarta palarie ca e pacat de neiertat.

  Si atunci de unde sa-i iasa ideea?

  Pai din suzeta! Ideea de baza este suzeta si biberonu’! Restu’ e vax.

  Noroc cu oana ca ea a stiut sa scape de virus!

  Da’ si ea saracuta mai trage cu ochiul cateodata prin ograda doar, doar o iesi cineva mai piches la basca…Si daca vede ca e tontoman isi da singura peste deste si zice

  trebuia sa-l iau p-alalalt cu palarie…parca nu stiam eu la ce sa m-astept de la astia cu basca, cin’ m-a pus dom’le sa ma uit iar in ograda cu idioti…

  Mare smecherie dom’le trauma asta, nu scapi de ea si pace!

 17. ge2oana says:

  Da , Marius,este definitiva si iremediabila trauma asta ….
  Odata azs ,pt. totdeauna asz. Vorba lu´ domn´ profesor Cristescu „….daca cineva nu mai este azs, el/ea ,de fapt, nu mai crede in nimic , nu mai este nimic….asa ca ori azs, ori nimic…!

  Citat dupa original, jur !
  Uite , tocmai de asta am sa urmaresc chiar acum ultima lectiune de la Chicago impreuna cu last predica a lui Eddi.
  Stiu,mi-s iremediabil pierduta,judecata din start ca si vinovata ,fara prezumtie de nevinovatie,deci, vorba madamei Milady din „Cei trei muschetari”…i´am lost….

  Da´ cica , totusi, „don´t worry,it is virtually impossible to lose the culture in wich you were raised….”.

  Asa ca ,Marius,cel putin pt. mine ,tu porti palarie( my respect !!) si ma bucur ca te doare la basca de aia cu basca.

  Ah, a trecut ….vremea intrebarilor, acu´ e numai buna vremea….berilor ,ha,ha,ha,ha….

  Si cand te gandesti cum ca Luther a facut ditamai reforma avand ca beutura doar berea (cica-i era frica de apa, era infectata cu ciumi si holere…) cum ,doamne iarta-ma ,sa-ti mai pui intrebari si sa cauti idei !!??

  Pai da´ nu !?

 18. ge2oana says:

  http://www.chicagoadventist.org/predici/

  Pe langa altele(barfe, shtouri si mishtouri, intrigi si kkaturi….) predica asta cu „Intruparea lui Isus”,adica mai ales alea 2 minute de inceput, pt. mine reprezinta onestitate si bun-simt din partea unui employed al SDA si nu smiorcaieli de kkanari ce raman fara comfortul material&social .

  Un puscarias sadea (pe vremea lu´ nea Nicu ), unul care muncea si fura ca sa aiba familia lui ( un un puscarias care stia ce inseamna onoare de hot !!) mi-a spus o vorba pe care nu pot (si nici nu vreau !!) s-o uit…saracul nea Genea :

  ” Fa, (adica eu ) fraiero, mai bine o zi soim decat 300 de ani cioara , in ma-ta….”.

  Dincolo de limbaj nea Genea tinea la mine ca la copii lui, ba inca venea la noi acasa cu carne curata din …furat , cu ulei si zahar de la smecheri, cu ceea ce NU era pe piata, el care era un hot cu onoare, el care nu fura de la om dar care se gandea la om…..

  Saracul, n-a mai prins revolutia…..
  N-a fost adventist, a fost un hot cu onoare care a preferat sa fie soim o zi decat 300 de ani cioara.

  Desigur, oamenii onorabili se vor ofusca de exemplul asta vis a vis de Eddi .

  Evident, Eddi nu este nea Genea (al meu )….

  Nici n-am spus si nici nu cred asta,totusi,dincolo de…”toate cate-s pacat …”, alea 2 minute de inceput din predica lui Eddi mi-au amintit ( cu emotie si respect ….) de nea Genea si vorba lui.

  Cred ca am inceput sa imbatranesc…..

  http://www.romanianvoice.com/poezii/poezii/povara.php

  Ce , de ce v-ati intristat !?

 19. Marcus Crassus says:

  Nu ai intrebari, nu ai framantari pentru ca detinem tot adevarul, toti sunt gresiti si numai noi cunoastem si judecam corect pentru ca stam pe adevar si adevarul sta pentru ca asa zicem noi adica Biserica. Asta-i chintesenta lipsei. Din start ideea trebuie sa fie absenta sau in alta ograda.

  Asta nu inseamna ca oamenii din ograda nu pot invata sa gandeasca, nici ca „daca cineva nu mai este azs, el/ea ,de fapt, nu mai crede in nimic , nu mai este nimic….asa ca ori azs, ori nimic…!” Nu exista cuvinte care sa poata descrie caracterul infect al acestui om! Chiril din Alexandria, Tommasso Caccini, Torquemada si Ron Hubbard -toti la un loc.
  In conceptia lui, dependenta de suzeta trebuie sa fie atat de puternica, incat in absenta ei, fratiorii se vor supara pe viata si vor renunta la lupta, plonjand in bratele propagandei new atheism.
  E posibil sa fii creativ, sa produci idei si sa continui cautarea dupa sens si fara suzeta, daca reusesti sa depasesti autocompatimirea si revolta fata de mamica abuziva.
  ideea mea era ca lucrul asta devine foarte greu atata timp cat continui sa frecventezi biserica.

  Sambata trecuta am zis sa merg doar de la 11 si am ales o comunitate respectabila. Pastorul a vorbit despre pace, ilustrand perfect tot ce spun Geoana, Iluminatul si Mariusandy, nefiind capabil sa produca o singura idee, sa dea dovada ca macar a incercat sa inteleaga o parte din conceptele expuse. S-a rezumat sa puna cap la cap o serie de mistificari si clisee prefabricate precum „Cuvantul lui Dumnezeu”, tautologii („abia atunci cand vom iubi cuvantul lui Dumnezeu vom ajunge sa avem pace cu adevarat, si nu ne vom mai enerva atat de repede”. If things would be different, then things would be… different!) si sentimentalisme care au miscat profund cateva surori extatice din primele randuri.
  Nicio clipa nu a incercat sa ne explice si noua ce inseamna Cuvantul asta al lui Dumnezeu, nici de ce fratiorii care stau zilnic cu Biblia in vena sunt incapabili de a purta un dialog cu cei din afara, sunt aroganti, intoleranti si labili psihic, iar la cea mai mica provocare incep sa arunce cu invective in pacatosi.
  In final a preluat o ilustratie din carticelele de ilustratii pt pastori (app, e infricosator ca exista asa ceva!). Un baiet a facut 18 ani, iar taica-su i-a facut cadou o Biblie. Copilu spera ca ii va lua o masina, asa ca s-a suparat si a plecat de-acasa. S-a dezvoltat personal (pt ca ascultase seminariile lui Lorand Soares-Sasz), si-a gasit serviciu si avea o cariera prospera, dar pe la taica-su n-a mai calcat, suparat ca la 18 ani ii daduse doar o Biblie. Tatal bland dar ferm a lasat Biblia fix pe aceeasi masa, si astepta zi de zi plangand cu lacrima dupa copilul lui sa vina sa-l vada. El insusi n-a facut nimic in acest sens. Intr-o buna zi a crapat si s-a dus langa Dumnezeu bunutul, iar fiul brusc s-a simtit cuprins de remuscari. A dat fuga acasa, unde ce sa vezi, vede Biblea pe masa. O deschide infrigurat sa ceteasca, si vede in ea o factura cu care tata lui cumparase o masina nou-nouta, care ramasese in garaj pentru ca baietu nu deschisese Cuvantu sa ceteasca.
  Cat de retard sa fii sa nu vezi ca povestirea plina de clisee e facuta de vreun prezbiter intreprinzator care a vrut sa faca si el un ban? Sau cat de materialist sa fii sa accepti „morala” povestioarei? Daca cetesti Biblea, iti da si Dumnezeu bunutul masina? Daca nu cetesti, n-ai parte!
  Predica a fost insuportabila si pentru faptul ca nu te lasa sa faci altceva, sa citesti ceva pe kindle sau sa vezi ce-au mai facut rusii pe BBC news. Timbrul iritant al preacherului, cu modulatii si retorica studiata nu te lasa sa-ti vezi de viata, dar nici cliseele nu i le poti urmari. De-asta ziceam ca frecventarea bisericii te umple de resentimente si te transforma intr-un troll. Totul, de la scoala de sabat, pana la predica, suna a profanare si fast food-izare.

  So… Il intreb pe Marius si pe cei care inca nu vor sa lase balta mersul la biserica… Merita sa mentii trauma vie? Fiindca sa o omori e simplu: dispare speranta, dispare si dezamagirea.
  Ce maxima de Lorand Sasz am scos!

  P.S. Un bun prieten a facut un generator aleatoriu de maxime. Il recomand cu caldura fratilor predicatori!
  http://blacklamb.co.uk/motivationalphrasegenerator/

 20. ge2oana says:

  MC,
  Iti inteleg point-ul si oful, si eu sufar cam de acelasi sindrom, apropape Stockholm, in mama ma-sii…

  Adica vad ca in Denmark e putred rau ceva-ul,ocolesc Danemarca ca pute, da´ parca tot mai sper ca n-o mai pute asa, in timp ce-i simt duhoarea in ORL, adica fix schizo cu Stockholm cu tot !!!

  Am probat pe chielea mea cum e cu mersul la biserica stiind ca scenariul este aproape predictibil.
  Ex :

  Trec sambete cand ,desi sunt libera si pot merge la church ,n-o fac , stau acasa ,citesc, ascult si urmaresc ceva pe net, alerg in parc si la 6 am si pe la 17 pm, vad un film bun, stau pur si simplu degeaba, mananc ce vreau sau ma abtin s-o fac, vorbesc cu ai mei de de toate, in fine , o zi normala acasa cand NU vreau sa stiu ce si cum si cine face sau desface in SDA in Numele Domnului citire…..

  Apoi, apropape fatal, imi zic „doar azi merg la bisrica, tac , ascult si nu ma las influentata de nimeni si nimic …..”, adica,convinsa fiind ca stiu ca va total invers dar, imi sugerez cum ca doar de data asta mai calc pe acolo , ca , aleluia cu mersul la biserica !!

  Stiu ce ve( i ) ti spune, ” la ce dracu te mai duci cand stii ca-ti face rau ?? „.

  Cum ziceai, masochism !?
  Ha, ar fi ceva !
  Eu zic ca-i mult mai rau, e o ceva ca o mema ce se vrea …..pacatul de neiertat, cand , de fapt , iti cunosti motivatia, experienta, prezentul…

  Cand caut sa-mi explic o stare ca asta (de kkat !) resusesc DOAR sa o structurez mental, cuvintele si exprimarea sunt apanajul baietilor astora care o fac fantastic de bine si la obiect :

  http://www.bestmusic.ro/bug-mafia/romaneste-305864.html

  Cum sa nu fiu de acord cu ei !? Este exact ceea ce gandesc ,doar ca nu ma duce mintea sa ma exprim la fel de bine ca ei in timp ce ,da, sunt de acord !!

 21. Marcus Crassus says:

  Cand caut sa-mi explic o stare ca asta (de kkat !) resusesc DOAR sa o structurez mental, cuvintele si exprimarea sunt apanajul baietilor astora

  Si acum parca mi-i imaginez pe self righteous brothers citind asta, dand click pe link, apoi tragand concluzia: „ati vazut de ce gandesc asa? iata ce muzica asculta si ce autori citesc!” Apoi inchid browserul si pun un CD cu Adoramus, Heritage sau Fratii de la Toflea si se delecteaza in Domnul.

 22. Eu prefer in loc de un abuz psihic intr-o biserica AZS sa ma delectez cu o plimbare in natura sau citind o carte ( apropo acum citesc ” In cautarea fericirii” de Bertrand Russell ). Ceea ce imi lipseste e un grup in care poti dezbate liber. Incerc cu cei din jurul meu sa ii provoc, dar observ cu regret ca oricine trece cu mintea dincolo de liniuta e considerat nebun.
  Desi locuiesc in strainatate merg destul de des in Romania. Mi-ar place macar o data pe an sa ne intalnim.

 23. iluminatul says:

  MC si Ge2oana,
  ..imi plac la nebunie discutiile libere din experiente reale de viata (ex: ce isi toaca o parte de timp Oana)….sau din pataniile cavalerului Marcus….sau zbenguielile filozofice ale lui Sandy

  Si vreau sa va mai dau ceva din casa( si e pe bune)…acum doua zile…

  Fica-mea a venit dupa Sabatul trecut la mine si mi-a spus asa cu un tupeu de adventista nepocaita (inca):” tata de ce nu pot sa fiu botezata biblic dar de nici un popa de la noi din bise?..vreau sa fac legamantul cu Isus dar nu doresc sa fiu afiliata denominational ///vreau sa fiu crestina neafiliata…//// nu doresc certificatul de spalata la creier cu stampila oaie proasta pe vecie care mi se da la botez..”…….am ramas masca mai putin eu si mai mult sotia ……dupa un moment de liniste , sotia mea a raspuns :”in nici un caz asa ceva nu se poate, nu poti sa fi botezata decat de catre un pastor hirotonit”….cum o sa te mariti dupa?..ce vrei sa ne faci de ras?…(…..)..si m-am luat la contre cu sotia…….
  ..
  Si fetita mea(15 ani) a raspuns :” mama parca esti ca ”dumnezeu” care le-a spus celor doi in Eden !! hotarat ca(nu) veti muri! si a avut dreptate(stii tu cine!!) ca oricum nu a murit nici unul decat de moarte naturala si nici decum ca a ”mancat”….Cu alte cuvinte de ce trebuie sa fiu botezata de un nene preot mai pacatos si prefacut ca mine(fata merge de ceva vreme ca sa nu o supere pe maica-sa si pentru grupul de colegi decat pentru balivernele teo-ologice)..merge ca asa a fost crescuta …in spirit mimatic…ce a vazut la parinti face si ea…..Mai nou a inceput sa le puna bete in roate instructorilor de la scoala de sabat…si imediat toate ideile ei sunt catalogate ca fiind de la taica-su……

  Si tre sa va marturisesc ca domnisoara mea se simte persecutata la intalnirile de scoala de sabat din cauza ”ereziilor” si ”blasfemiilor” pe care le arunca in aer, dar cel mai mult este indignata de faptul ca este perceputa ca una care nu poate sa spuna nimic din capsorul ei, ci doar ideile care-i sunt inoculate de tacsu!….Chiar asa mi-a spus:” eu nu pot spune nimic pe dos fata de ce linii traseaza instructorul din lectiune, …el ne ia cu ce ”sta scris” , iar eu si alti colegi il luam cu ce scrie pe net…..si instructorul le spune ca este pacat sa nu ia in serios avertizarile matusii ciresica …

  Atunci eu i-am spus fetei mele si sper sa nu gresesc(o opinie de la voi nu strica), cam in felul asta:..draga mea daca esti constienta ca trebuie sa faci pasul acesta si nu te simti obligata de faptul ca te-ai nascut intr-o familie adventista, eu impreuna cu o familie de prieteni mergem si te botez in apa unui rau , pentru ca se stie de cand lumea ca Omul sfinteste locul si nu functia….

  Dar tatii,… cu sfanta cina cum ramane, cu iti intind bratul drept, apoi o sa vreau sa ma marit si nu vreau sa renunt la prietenii mei cu care am crescut in bise.!!..Nici o problema! , i-am raspuns ,avem solutii si pentru asta , o sa facem si chestia asta daca tii neaparat la ritualul asta si o sa o punem pe maica-ta sa faca niste painica si servim in familie ca !unde se afla doi sau trei mai este unul ”nevazut”….si pe cine spal pe picioare?…pe maica-ta si pe mine si noi pe tine ca doar noi cu tine si tu cu noi ne ciorovaim zilnic. ca nu-ti faci curat in camera si stai pe you tube pana noaptea tarziu……Aici ai dreptate mi-a spus!!..la bise nu pot sa supar pe nimeni pentru ca mi se cere sa stau pe scaun, sa cant, sa spun poezii, sa ma rog la comanda si sa spun in mod fariseic pacea domnului(sistemului), sa reproduc fragmente din tragedia fraierilor sasmd…….ba da l-am suparat pe pastorul de tineret caruia i-am spus ca pamantul nu are 6000 de ani .!…si a spus ca ma iarta dar sa nu mai spun si celor din grupa mea…

  Discutia a fost mult mai lunga si interesanta iar cine are copii de varsta ficei mele stie ca acum incep intrebarile existentiale si dilemele cu care se confrunta tinerii.
  Marturisesc ca este foarte greu sa-i dau sfaturi considerate de multi conservatori ca fiind rebele, dar asta din singurul motiv ca ar putea sa faca aripi si sa zboare…Si tuturor ne este frica de curajul uneori copilaresc dar sincer de a evada in necunoscut …dar numai cine nu traieste nu moare nu-i asa…?…noi adventistii suntem condamnati la ”mantuire” prin anticipare pentru ca stim mai inainte ce are sa sa intample!!…aiurea ne profetin iluzii dupa care le urmam orbeste…si asta se cheama viata din ”belsug..”…ne taiem aripile pentru ca stim ca ne sunt oferite cadou in urma noianului de proiecte de zbor prin constelatia stelara…..

  Ne este frica sa le spunem copiilor sa plece pentru ca astfel nu ar avea de unde sa se intoarca…Sa fie risipitori pentru ca altfel nu apreciaza ce inseamna sa stranga….sa cunoasca tot si sa retina ce se potriveste cu idealurile si visele lor…..In definitiv toti zburam , dar unii doar in caruselul doctrinar sau in avioane de lemn…..Copii, tinerii insa trebuie invatati sa exploreze tot campul informational si sa filtreze prin prisma constiintei lor…

  Oh , si acum va pun intrebare voua celor de pe aici?..intre aripi frante(din ratiune si curaj) si aripi nedeschise dintr-o ”sfintenie” neinteleasa ce sa-i spun sa aleaga?…

  Sa-i sugerez o lauda a irealitatii ?..sau pilda ficei risipitoare?….imi sunteti dragi cu totii voi cei de pe aici chiar daca uneori datul la glezne se cheama iubire neinteleasa de altii…..

  Banuiesc ca tot irealitatea ne-a strans pe toti intr-un loc numit oxigen:)))…va salut pe toti, inclusiv pe Ianis…

 24. ge2oana says:

  Uufff, si inca cum, convinsi fiind ca DOAR asa „stau” in credinta si n-au comis pacatul capital !

  Daca m-ar duce mintea sa patentez drogul asta (natural !?)si l-as vinde, haoleu mama ce de lovele as face si cata siguranta ,contra cost, as asigura celor ce au nevoie de certitudini, de black&withe, de lipsa dilemelor&paradoxurilor, toate ambalate frumos cu platitudini made in „asa zice Domnul…” !!
  Deh, nu ma pricep, ba m-a si pus dracu´ sa citesc cu gand sa vaz daca ce spune unul si altul e sau nu asa .
  Proasta mostenire de ADN, samanta rea si ticaloasa !

  Ca sa vezi !!

 25. iluminatul says:

  Felicitari… ge2oana..!!..

  ..o chestie ca asta …face cat zece mii de predici sleite si reincalzite….

  Multam ca ne bine dispui..:*****viata buna nu are cum sa fie in capete proaste….

  Adventistii nu stiu sa-si faca selfie cu viata buna…:))

 26. Marcus Crassus says:

  imi plac la nebunie discutiile libere din experiente reale de viata

  Eu as face un site sau o rubrica saptamanala in care sa fie deconstruita o predica (de preferat apartinandu-i lui Lucian Cristescu), sa fie comentata, aratate cliseele, non sequitur-urile, premisele false, fallacies of reasoning, manipularea etc. Poate in felul asta se mai ridica standardul.
  In orice caz, chiar ideile de „predica” sau „lucrare misionara” au fost atat de compromise, incat sunt aproape iremediabil pierdute.

 27. ge2oana says:

  Pun chestia asta cel mai mult si cel mai mult (dincolo de subtitrare care ma incanta !) pt. scufundatorul acela pe marginea gropii ( parca ar fi, in intunecimea ei, a …..Marianelor ) privind in abis cu ochii dechisi, ca apoi ,pe fundul ei sa privesca ,tot cu ochii deschisi, spre lumina de la suprafata apei si NEVOIA de o gura de aer.

  Stau si ma intreb , ca proasta desigur, cine le da astora prin cap sa faca chestii d-astea, adica ce, altceva n-au de facut !?
  Ceva bun acolo, o rugaciune, un studiu , o misionara, un „Domnu-i iubirea…”, o administrativa, ceva normal si de folos, nu panarame cu ….constient, inconstient si prostii d-astea !

  MC,

  Cel mai rau e ca au fost compromise de….profesionisti, de aia care zic ” auzi, frate , lasa ca stim noi….”, la asta domn´ Cristescu fiind…profesor !

  Iluminatule,

  Merci pt. feedback, si sa stii ca te-ai ingrozi la cate si marunte ti-as spune sa-i zici fetei tale ….

  Asa ca , daca ar fi sa am si eu o fata de 15 ani (retine , e ipotetic, deci nu neaparat adevarat !), ah, Doamne , cum NU i-as spune sa fie ea insasi si nu proiectia oricui altcineva, sa vrea , sa fie , sa vrea sa fie…

  Deh, cica viata asta pe baza de carbon e asa de ciudata si cool incat Dumnezeu Insusi sta , se uita ,si zice :

  ” Asa ceva nici Mie nu mi-a trecut prin cap….da´ hai, lasa-i , cine stie, poate o iesi ceva bun d-icea….” !

  Si sa mai zica cineva cum ca legacy-ul lui Eddi pe O2 e steril si neproductiv !

 28. Marcus Crassus says:

  Geoana spune:

  Asa ca , daca ar fi sa am si eu o fata de 15 ani (retine , e ipotetic, deci nu neaparat adevarat !), ah, Doamne , cum NU i-as spune sa fie ea insasi si nu proiectia oricui altcineva, sa vrea , sa fie , sa vrea sa fie…

  Aici se cere adus in discutie filmul Fight Club; un film la care, fara indoiala, fratiorii ar ramane oripilati, dar care are mai mult food for thought decat 50 de predici.
  Una din ideile din film este ca pt. atingerea anumitor obiective, e nevoie sa-ti creezi un alter ego catre care sa tinzi (chit ca la un moment dat s-ar putea sa trebuiasca sa-l omori). Pe narator alter ego-ul l-a dus din punctul A in punctul B. Deci, ce ar fi rau in asta?

 29. iluminatul says:

  ”Eu as face un site sau o rubrica saptamanala in care sa fie deconstruita o predica (de preferat apartinandu-i lui Lucian Cristescu), sa fie comentata, aratate cliseele, non sequitur-urile, premisele false, fallacies of reasoning, manipularea etc. Poate in felul asta se mai ridica standardul.”

  Bai sa stii ca nu e rea ideea:))….sa se ridice de la stratagema, boala, refugiu, ritual, drama sau compromis?….pana la urma la dansul lucrurile nu sunt chiar atat de simple ca in morala dubla pe care o practica Machiavelli….In cazul nostru se poate spune ca adevarul nu poate fi ajutat decat acceptand sa minta….###…numai ca subterfugiul sau va sfarsi prin a deveni capcana….

  Imi vine in minte acum prezentarea lui Petrof in care face referire la picturile lui Velazquez…/cred ca varului Luci, i se potriveste perfect termenul de ”bufon al regelui ”…si asta in contextul in care bufonii regelui puteau sa stea in ce pozitie doresc, sa faca tumbe, sa se schimonoseasca cu conditia sa taca …

  Cu alte cuvinte cu exceptia bufonului, nimeni nu este liber sa stea cum doreste…Da, Marcus rolul bufonilor de la toate curtile a fost de cand lumea, unul singur…Sa-i amuze pe stapanii lor, sa le alunge pilctiseala, sa coboare filozofia la conditia pe paiata, pentru ca ea sa distreze in loc sa tulbure….. nu stiu pe cine mai tulbura astazi predicile bufoniste semnate de Luci……In plus bufonii de la ”curtea regelui” au inteles se pare ca spunand lucruri prea inteligente prin miscarile lor ar putea sa-si deranjeze stapanii…si atunci isi calculau fiecare miscare in parte….

  In concluzie intotdeauna ce predica un bufon are importanta de a nu spune nimic, caci daca ar spune nu si-ar mai permite luxul sa fie o ”paiata ”……si mai sunt si alti bufoni la curtea regelui , la care se mai adauga ”infantele” si ”servitorii”…

  Personal cred ca dragostea este infinitul pus la dispozitia ”bufonilor”….Amageste dupa ce se amageste!!!

 30. ge2oana says:

  Sunt o gramada de ani de cand filmul asta a iesit pe piata….
  P?are o nebunie , cand de fapt face aplicatii la schizo&bipolar disorder, sacaneaza o societate consumista si, privind retro, gasesc aplicatii actuale si pertinente la fenomenul „profetic ” numit SDA.

  Desigur, fiece aplicatie si evaluare este subiectiva si poate fi , ca atare, supusa deconsrtuctiei.

  Oricum , castigul vizionarii este conexiunea intre elemente stiute, situatii posbil reale si scenarii utopice gen SDA .
  Nu demonizez prin asta SDA, subliniez doar lipsa relevantei in ciuda mostenirii oarecum profetice.

  Prefer abisul si ochii larg deschisi catre el ,decat siguranta (falsa !) si comfortul certitudinilor sustinute DOAR de platitudini.

  Nu fac reclama pt. nimeni si nimic. Ceea ce este valoros si merita se recomanda singur, sunt convinsa de asta , chiar daca , aparent ,recunoasterea vine tarziu si , de multe ori, post-mortem .
  Sper sa va placa asta :

  Enjoy !!

 31. Ianis says:

  Treaba cu deconstructia predicilor (cristescu, de exemplu), s-a mai facut aici:
  https://oxigen2.net/2011/12/19/logos-72-argumente-false/

  Enjoy 🙂

 32. ge2oana says:

  Ianis,

  Merci, esti un cavaler…..

  Ce-o fi astia de aplauda asa , ca doar nu-s adventisti , nu !!??

 33. ge2oana says:

  Nu-mi aduc aminte sa fi fost asa de multa tacere (a mieilor !!?? ) pe O2 de foarte mult timp….

  In timp ce STIU cum functioneza sistemul, niciodata n-am crezut in …..providenta acestuia.
  Indiferent de multele lui conexiuni, sistemul NU este ,absolut deloc, omnipotent.

  Sunt ” N” variabile ce-l obliga sa ….improvizeze.
  Si asta ESTE o dovada a vrajelii cu cea ….inspiratie divina ( pardon, jivina !!), adica fum in ochi.

  Nu provoc pe nimeni, ar fi fara sens, zic doar ce STIU si, oarecum , gandesc !

  http://filmehd.net/the-silence-of-the-lambs-1991-tacerea-mieilor-filme-online.html

 34. ge2oana says:

  Uuuups, am uitat sa va urez vizionare placuta !
  Deci:

  Vizionare placuta , merita !!

 35. mariusandy says:

  Bunule Marcus

  pai tot ca popa si dumneata?!

  Adicatelea ne zici noua sa nu mai mergem pe la bise si dumneata te duci?

  Ce sa spun,

  imi pare sincer rau de dezamagirea produsa, de pierderea unor ore pretioase,

  te duci ca sa asculti ce?

  In pulpit nu exista nici verb, nici axis!

  Astepatarea aceasta a verbului si a normei e cauza traumei,

  asteptarea aceasta e viata virusului,

  e dovada puterii zeului,

  daca nu cumva este si nevoia de socializare, dar la ce oferton de lupi si vipere ne rasfata edenul sda-ist stau si ma intreb inca odata – nu pot scapa de ocazie fara sa-i fac ocheada oanei

  ce desfatare masochista e blestemul acesta care ne trimite inapoi.

  Prilej ca sa constat ca ideea e aceea care te proiecteaza catre ceva sau cineva, dar acest ceva sau cineva se afla inaintea ta si iti ofera prilejul ca sa faci primul pas, pasul tau.

  Viitorul nostru al celor ramasi dincoace de idee este in cel mai fericit caz,

  intepenit la ieri.

  Un altfel de blestem al zeului.

  Era sa zic al oanei pe care o salut si ii multumesc inca odata pentru linkuri!

  Pe cand draga oana o reforma de aceea in felul lu’ taica Luther! Apropo nu stiu daca ai habar ce apetit avea reformatorul la halba!? Nu stiu daca tineai pasul cu el…

 36. Relația teologie – filozofie – ştiinţă

 37. Ianis says:

  Te doare mintea dupa un dialog de genul. Intelectualii astia traiesc in secolul XIX

 38. mariusandy says:

  Unele minti nu pot opera sau refuza sa opereze unele distinctii mentale.
  ( de ex. stiinta/scientism). In consecinta se incing prea mult si apare efectul de durere. Ca remediu se recomanda pauza si apoi reluarea operatiilor neefectuate recte distinctiile necesare. Nu este recomandat sa se efectueze judecati de valoare in timpul durerii. Datorita fierbintelii e posibil ca aceste judecati sa fie nule.

 39. iluminatul says:

  Dar de faza cu ” nu putem sa-l reducem pe Dumnezeu la notiunea de concept ” ce ziceti?…e ca si cum ai spune : nu-mi place sa-l vad pe Dumnezeu in cutia numita sanctuar…

  ”.ratiunea presupune mai mult decat o intelegere ideologica a credintei”…Eu sunt de parere ca daca o idee a ucis(in numele unui Dumnezeu),ea trebuie sa raspunda pentru crimele savarsite…Si bineinteles, n-am putea trece cu vederea si participarile fara voie…!!

  Despre teologie pot sa spun ca dogmatismul ei n-a iubit niciodata cantarul….Ea a preferat intodeauna sa deschida leprozerii si peste drum biserici…A folosi anatema in locul cantarului### e un obicei cel putin anacronic…

  In stiinta cand nu merge ceva este pus pe seama unei erori umane si se reia cercetarea…
  In teologie cand moare cineva prea tanar sau foarte batran: asa a vrut Dumnezeu..
  In filozofie cand moare cineva se spune : nu va faceti remuscari, asta e viata domnilor, nu sunteti nici primii , nici ultimii…..si ”Dumnezeu a murit”…

  Hey si acum aliniati-va la start….cine e mai abil invinge …!! sper sa nu castige sectarismul…sau mai rau Stephen Hawking.( n-are cum ca e ”doar un personaj puternic ideologizat cu accente comerciale ”)..zise un barbos…!!!..cred ca totusi exista o optiune posibila intre doua idolatrii…Insa nu se poate alege intre ceea ce refuza noutatea si ceea ce refuza ”respectul”..

  Taina trinitatii inca se mai calculeaza aprig..!!
  Dumnezeu =teologie
  Isus = filozofie
  Duhul sfant =stiinta constiintei universale

  Va salut pe toti :)) constiinta imi sugereaza ca toti , inclusiv noi adventistii , ne invartim intre judecati si prejudecati…intre eroare si firesc…

  Un sabat iluminat va doresc*****

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: