Ibrian, eu nu ciocnesc oua de Paste

Este un joc pe care il cunoastem din copilarie. Se joaca cu oua vopsite: ”Hristos a inviat” – cioc, cioc. Oul mai tare castiga.

Ibrian ne-a provocat la concursul oului de paste. Las pe seama oaspetilor sa decida daca oul sau s-a dovedit mai tare sau mai fragil decat al celorlalti favoriti ai grandslamului. Eu il voi lasa pe Ion Barbu sa raspunda la intrebarea daca locul Inviereii este pe buza Istoriei, sta in gat, sau trebuie inghitita si digerata.

E dat acestui trist norod
Si oul sterp ca de mâncare,
Dar viul ou, la vârf cu plod,
Făcut e să-l privim la soare !

Cum lumea veche, în clestar,
Înoată, în subtire var,
Nevinovatul, noul ou,
Palat de nuntă si cavou.

Din trei atlazuri e culcusul
În care doarme nins albusul
Atât de gales, de închis,
Cu trupul drag surpat în vis.

Dar plodul ?
De foarte sus
Din polul plus
De unde glodul
Pământurilor n-a ajuns
Acordă lin
Si masculin
Albusului în hialin :
Sărutul plin.

*

Om uitător, ireversibil,
Vezi Duhul Sfânt făcut sensibil?
Precum atunci, si azi – întocma :
Mărunte lumi păstrează dogma.

Să vezi la bolti pe Sfântul Duh
Veghind vii ape fără stuh,
Acest ou – simbol ti-l aduc,
Om sters, uituc.

Nu oul rosu.
Om fără sat si om nerod,
Un ou cu plod
Îti vreau plocon, acum de Paste :
Îl urcă – în soare si cunoaste !

*

Si mai ales te înfioară
De acel galben icusar,
Ceasornic fără minutar
Ce singur scrie când să moară
Si ou si lume. Te-înfioară
De ceasul, galben necesar…
A mortii frunte – acolo-i toată.
În gălbenus,
Să roadă spornicul albus,
Durata-înscrie-în noi o roată.
Întocma – dogma.

*

Încă o dată :
E Oul celui sterp la fel,
Dar nu-l sorbi. Curmi nuntă-în el.
Si nici la closcă să nu-l pui !
Îl lasă – în pacea – întâie-a lui,

Că vinovat e tot făcutul,
Si sfânt, doar nunta, începutul.

Adevarat a inviat, Ibrian. Dar lasa nefacutul in pace. Nu-l manca, ca nu face bine la colesterol, si nu-l pune la clocitoarea istoriei ca ies monstrii.

13 Responses to Ibrian, eu nu ciocnesc oua de Paste

 1. polihronu says:

  In vino veritas, ibriacule!

 2. Ibrian,

  Cocaina a fost sfintita de papa atunci cand a dat vinul mai bun la urma:

  Vin Mariani was very popular in its day, even among royalty such as Queen Victoria. Pope Leo XIII and later Pope Saint Pius X were both Vin Mariani drinkers. Pope Leo awarded a Vatican gold medal to the wine, and also appeared on a poster endorsing it.[3]

 3. Poli,

  Adevarat, a inviat.

 4. beniamin51 says:

  Edi

  Incercarea ta de a face o paralela intre adictia la cocaina pura a lui Ion Barbu si influenta cocainei asupra mintii lui si vinul lui Mariani dres cu frunze de coca ce il ajuta pe Edison sa nu adoarma repede datorita caffeinei din frunza de cola este ca si cum ai zice ca bautura ta preferata ;-coktail-ul marca Ellen White este bautura sfinta a ingerilor. ,din viziunile ei.

  „” În cursul anului 1924, însem; „I. Barbu mă aşteaptă de la [ora] 4: îmi citeşte poezia unui eteroman [= poemul Un personaj eteroman] – o fumisterie care nu mai e balcanică” (10 aprilie 1924); „I. Barbu citeşte încă o zăpăcită poezie asupra cocainei [= probabil poemul Înfăţişare]” (4 mai 1924) ; „I. Barbu […] îmi povesteşte aventurile amoroase din Germania ce l-au dus din desperare la… eter şi cocaină” (13 mai 1924).

  Depresia psihică prin care trece Ion Barbu se accentuează şi, la jumătatea lunii august 1924, poetul este internat pentru tratament psihiatric şi dezintoxicare „la Mărcuţa”, spitalul de boli mintale amenajat în Mănăstirea Mărcuţa de lângă Bucureşti. În pofida primelor diagnostice, extrem de pesimiste, Barbu depăşeşte perioada de sevraj, se înzdrăveneşte şi părăseşte spitalul după jumătate de an, în ianuarie 1925.

  […] Şi-a mai administrat Ion Barbu substanţe stupefiante după ianuarie 1925, adică după terminarea tratamentului de dezintoxicare? Se pare că da. În orice caz, eterul a rămas un provocator de poezie. […] Administrarea narcoticului îi provoca poetului o anumită labilitate comportamentală, care îl făcea pe E. Lovinescu, de pildă, să se întrebe dacă Ion Barbu „e poseur sau iremediabil ţicnit!” „”

  Ce este interesant ca cei care au incercat sa-l ajute pe Ion Barbu sa iese din nebunia produsa de narcoticele liberatoare de dumnezei si raiuri fanteziste au fost tot maicutele crestine cu gandire arhaica , teama de Dumnezeu si mentalitate retrograda de la manastirea Fecioara Maria de linga Bucuresti , din povestea ai plauzibila cu Panthera si aplaudata de Poli si Ianis .

  Si tot asa de interesant este ca oamenii astia consumatori de droguri , batuti de vanturi si naluci de gindire grendomana , uneori sint luati ca modele de gandire de alti oameni ce vor sa ne convinga ca asa se ajunge gasirea adevaratului sens al vietii.

  Sa tragem oare concluzia ca drumul sa devii genial si admirat de omenire este cocaina ?

  Parca cineva spunea:
  „”multe carari par bune si geniale unor oameni , dar nu sint decat carari ce duc la tzicneala ”
  Pacat de Ion Barbu , si de viata lui desantata ce putea fi traita altfel.

 5. anonymous says:

  Beni, ati mai castigat unu la imparatie

 6. anonymous says:

  de la 1 : 53

 7. beniamin51 says:

  Anonimus

  Asa este , ai dreptate !

  Edi a avut dreptate cand spunea ca RAUL pe acest pamint va fi eliminat prin predicarea si implementarea evangheliei predicate de Pavel.

  Unii sint transformati si pregatiti pentru vesnicie ,iar altii care sint batjocoritori si creati pentru distrugere se vor pierde pe drum . Evolutia pentru ei s-a terminat.

  Daca crezi ca poti si tu sa faci ceva , incearca sa afli daca evolutia ta se termina la groapa sau vei avea un viitor si dupa ce treci de pragul mortii .

  Nimeni nu poate face aceasta in locul tau.

 8. anonymous says:

  Vezi tu Beni, cum este cu mantuirea asta ? cei care au pacatuit putin li se acorda har putin, iar cei care au furat cu sacii, milioane de euro, ca individul asta, au parte de mullllt har. Apropo, a auzit cineva de biserica asta pana acum? este noua banuiesc, cel putin in Romania. Cel care a deschis-o a avut o viziune buna in afaceri. Chiar daca piata bisericilor este suprasaturata, tot mai este loc. 🙂

 9. Beni, problema cu voi, pocaitii sub-culturali din Romania, este ca ati sarit la subcultura ceva mai larga de born-again americani fara sa fi cunoscut valorile culturii romane. Omule, elita interbelica romana au fost europeni cu 5 stele. Sa reduci un poet/matematician/filosof de talia lui Dan Barbilian la un articol de tabloid este o insulta la adresa intelectului.

  Si cine o fi poetul ala fara vicii rele, Traian Dorz?

 10. ibrian says:

  Edi, oricine a studiat subiectul a reusit sa se informeze (din surse si studii cu credibiliate academica) asupra narcoticelor utilizate de Barbilian….Acum nu stiu de ce ma mir, dar se pare ca adevarul istoric despre Barbilian conteaza si iei atitudine (desi ne influenteaza felul de relationare cu ceilalti intr-o maniera infima), pe cand istoricitatea Unuia care ne cere sa schimbam lumea….ei, bine, asta e de asa o neimportanta, ca nici nu ne mai batem capul. Iar cei care si-l bat, trec drept dogmatici si li se rapsunde cu mistouri ieftine.

 11. beniamin51 says:

  Edi

  Nu stiu , mi se pare mie , dar vad in comentariul tau un sentiment de revolta impotriva unor oameni care habar nu au de perioada inter-belica . Chiar si tu ai fost nascut mult dupa aceea epoca.

  „”voi pocaitii sub -cultural din Romania „”–foarte interesanta afirmatia ta.
  Cine sint acesti „voi „?–Tu nu faci parte dintre ei ?.

  Tu cand ai venit in America ai trecut dintr-o data de la „sub cultura de pocait adventist „” la ceva mai bun decat ai avut in Romania ??

  Ma indoiesc de acest fapt.

  Cultura interbelica Romaniasca , o fi fost ea grozava , dar nici pe tine si nici pe mine nu ne-a ajutat cu nimic in perioada comunista si nici dupa emigrarea in America.

  Da ,eu am fost influentat de crestinismul protestant (nu neo-protestant)si perspectiva postmilenista asupra escathologiei , insa tu ai continuat pentru o perioada destul de lunga sa ratacesti pe cararile trasate de „spiritul profetic”, spirit de care acum iti este rusine ,si te miri si tu cum de ai putut trai aproape o viata intreaga fascinat de visele unei femei .

  Da amindoi am fost unde am fost –nu poti sa-ti alegi familia si religia in care te nasti . Si tu si eu nu ar trebui sa ne fie rusine de familia si religia in care nu am ales sa ne nastem. Tu ai evoluat departindu-te de Dumnezeul crestinilor si al parintilor tai , iar eu am evoluat inspre o intelegere mai matura si nesectanta a aceluia ce candva si tu recunosteai ca a transformat intreaga lume adica Isus din Nazaret.

  Un lucru cred ca ar trebui sa- ne fie clar –Tu si Eu – sintem ceea ce sintem astazi datorita influentei IMPULSULUI de la Isus in viata noastra.

  Esti un om pe care eu il admir , in ciuda faptului ca amindoi am evoluat in directii diferite .
  Crestinismul istoric cu care eu ma identific , nu imi cere sa pun un zid de despartire intre mine si Agnosticismul tau cu nuante ateiste..
  Stiu ca si tu ai un respect fata de mine ca om , chiar daca nu esti capabil inca sa intelegi minunea nasterii din nou prin care eu am trecut.

  Eu inca mai sper ca intr-o zi tu o sa-ti indrepti fatza spre Isus ca Salvator al tau si nu doar spre „impulsul” ce vine de la EL.

  Sper ca Dumnezeu sa transforme spiritul tau de Rebel fara cauza sfinta , intr-unul de Rebel cu o cauza sfinta si la fel ca Petru –dupa ce te vei intoarce sa poti sa fi de un folos real , fratilor tai si bisericii pe care afirmi si cred ca o iubesti din toata inima.

  „”Ratacirile”” tale de acum, Dumnezeu le-a folosit pentru a „cerne” pe multi care pretindeau ca sint „iudei” (adventisti ) dar in realitate inima lor nu era transformata.
  Pentru mine tu ai fost un instrument ce m-a ajutat sa cred si mai mult in Isus si Dumnezeul care l-a trimis sa ma salveze. O rascumparare psihologica cum o numesti tu este mai de valoare decat o DEPRESIE psihologica .

  Stiu ca esti un om iertator si esti capabil sa ierti indrazneala afirmatiilor mele in ce priveste perspectiva ta religioasa sau nereligioasa.
  Afirmatiile mele nu sint indreptate inspre tine personal ci doar uneori si , nu totdeauna impotriva ideilor tale.

 12. ge2oana says:

  Ibriane,

  Da´ de ce nu -ti faci si tu o ceva , acolo, un oxigen mai minc ( sau mai mare, la mai mare !!) , o societate X la ce vrei tu, cu zei si dumnezei, cu porumbei, cu orice vrei !!??
  Ca , adica, postezi moaca aicea, si dup´ aia te doare la lingurica ca te ia nush´ care la mishto, ca , adica , Edi are ce are cu SDA sau cu cel zeu-dumnezeu Isus, si tu nu mai poti de grija asta !!

  Ai tupeu, nu gluma ! Da´ numai doar ,doar tupeu !?

  Sau doar pe O2 ai tupeu, ca tot e gratis !?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: