Mein Kampf

20 Responses to Mein Kampf

 1. Exceptionala prezentarea. Se vede destul de limpede ca pentru national-socialism a existat un misticism al rasei, al determinismului biologic si al liderului care apare in mod natural si organic din sanul rasei alese. Aceste idei sunt tot ce poate fi mai irational si mai contrar iluminismului asa cum foarte bine ati observat. Nedumerirea mea este, cum s-a putut ca un popor atat de educat si civilizat asa cum era poporul german sa cada in plasa unei asemenea utopii irationale atat de usor. Intr-adevar, bine s-a spus ca „somnul ratiunii naste monstri.” A fost o epoca dominata de credinte si filosofii ale irationalului. Chiar si artele, pictura, muzica epocii reflecta aceste schimbari profunde. In filosofie se abdica de la rationalism si se cade in irational. Nu sunt un cunoscator dar diferenta dintre filosofia lui Husserl (un cartezian persecutat de nazism) si filosofia elevului sau Heidegger (un „mistic” care a facut pactul cu diavolul) e graitoare.

 2. Sa fie oare caracteristica germanilor lipsa acelui „common sense” de care vorbesc englezii? Stiu, risc sa cad in aceeasi greseala a unui determinism al rasei si al neamului. Pierre Duhem considera insa ca germanilor le lipseste acel bun simt sau simt comun si il dadea ca exemplu pe Gauss matematicianul, inventatorul geometriei neeuclidiene care era, dupa Duhem, o aberatie a mintii si o monstruozitate. Desi, daca stau sa ma gandesc bine, nu cunosc o alta tara in care inscaunarea la putere a unui dictator feroce precum Hitler sa fi avut loc in mod democratic, prin alegeri libere, asa cum s-a intamplat in Germania.

 3. Nana Nani says:

  buna emisiunea, buna concluzie:

  „in contextul in care rasismul reinvie, in care islamul nu este confruntat ca fiind o ideologie radical opusa iluminismului si europa nu isi apara mostenirea iluminista ci incepe sa apere o rasa, o natiune definita biologic fata de intruziuni dintr-un alt organism biologic, asa cum hitler si-a aparat natiunea impotriva evreilor, rasismul poate fi usor transferat impotriva islamului si ar putea lua nastere acelasi sistem de putere ca cel national socialist.

  pe de alta parte cineva cu un ochi mai ager ar putea sa vada ca de fapt islamul este o repetare a national-socialsimului si sa ceara eliminarea lui din spatiul politic legitim, la fel de hotarat cum a fost eliminat fascismul dupa razboi.”

  iata despre ce vorbeam cand afirmam ca edi e un analist desavarsit. stie sa extraga esenta.

  ideea ar fi ca societatea astazi e altfel construita si ca odata cu multiculturalismul a aparut si corectul politic si tot felul de termeni supralicitati ca integrare si toleranta, si atunci atata vreme cat acestea 2 vor exista nu va putea lua nastere un sistem de putere ca cel national-socialist pt ca ar fi sanctionat la nivel de europa, ma gandesc.

  in ce priveste a doua varianta si anume eliminarea islamului din spatiul politic (si sunt convinsa ca sunt deja multi ochi „ageri” ce au sesizat demult pericolul invaziunii lui), s-ar putea sa fie mai probabila, dar si aceasta ar fi o masura dictatoriala nu, deci ar fi nevoie de o dictatura. cine va fi aceasta? ramane de vazut.ar fi plauzibila daca aceasta invazie nu a fost programata. daca a fost programata si sunt puteri ce urmaresc prabusirea si faramitarea ei, atunci probabil ca fiecare natie ar trece la programul de autoconservare, printr-o inchidere fata de restul europei si conservarea valorilor.

  dar la cat de slabita e europa nu stiu daca va avea puterea sa se regaseasca pe sine, sa se dezmeticeasca si sa lupte. inainte miturile erau acelea care au animat un inconstient colectiv, chiar daca mitului ii luase locul o ideologie, o utopie, ca cea nationalista. acum despre ce ideologie se poate vorbi care sa fie atat de puternica incat sa se poata trezi furia maselor sau ca ele sa fie in cautare de erou? ar trebui o reintoarcere la valorile umanismului, la individualitate. cum s-ar putea putea petrece asta in conditiile in care vorbim de multiculturalism si corect politic, nu stiu.

  da si apropo de asta, epoca iluminista a apus demult pt europa. europa daca isi apara isi va apara fantasmele ei multiculturale de azi, ca nu mai e iluminista demult.

 4. Capu-Varzã says:

  Doar urmarind emisiunea, fara sa fi citit Mein Kampf, am ajuns la concluzia ca Hitler a fost un geniu care a rezolvat unele/multe din problemele Germaniei, singura lui problema fiind ca s-a bazat pe niste premise gresite, cea mai mare fiind ca a pus semn de egalitate intre cultura si rasa. Un personaj dintr-un film modern care samana mult cu Hitler este antagonistul din filmul Kingsman: The Secret Service (http://www.imdb.com/title/tt2802144/?ref_=nv_sr_1) care pe de o parte este un om sensibil care cauta solutii (practice) pentru problemele omenirii, iar pe de alta parte solutia lui il face un criminal genocidal.

  Am inteles si de ce Germania s-a ridicat si cu toate traumele suferite in urma razboaielor a ajuns asa repede printre cele mai puternice economii din Europa (si din lume), cred ca cultul muncii inspirat de Hitler a contribuit mult la asta (sa nu spun si inteligenta inascuta unei rase superioare 😀 ).

  Multumim Edi pt inca o prezentare excelenta (a real eye-opener).

 5. Capu-Varzã says:

  Daca stie cineva germana, poate ne traduce ce spune Hitler la sfarsitul emisiunii, ca vorbeste voarte pasionat, parca e un pastor harismatic care tine o predica foarte emotionanta.

 6. anonymous says:

  Mai sunt cativa hitleristi actuali; Putin, V.Orban, Alexis Tsipras.

 7. furtunadragos says:

  Es ist unser Wunsch und Wille, dass dieser Staat und dieses Reich bestehen sollen in den kommenden Jahrtausenden. Wir können glücklich sein zu wissen, dass diese Zukunft restlos uns gehört!

  Este dorinta si vointa noastra ca acest Stat si acest Regat sa existe in viitoarele milenii. Suntem bucurosi sa stim ca acest viitor ne apartine in intregime ( sau cu desavarsire.)

 8. furtunadragos says:

  Am fost intr-un muzeu nu dearte de unde locuiesc si mi-a atras atentia un afis de propaganda din vremea respectiva, zicea cam asa: Ausländische Arbeitskräfte sichern die Kriegswirtschaft und den Kampf auf den Ostfront gegen das Slavische Untermensch.
  Forte de munca straine asigura industria de razboi si lupta pe frontul de est impotriva (slavilor subumani)

  The Romanian Army had nearly 700,000 men under arms in 1941 and 1.25 million by the summer of 1944. Romanian troops fighting in the Soviet Union outnumbered all of Germany’s other allies combined

  http://www.armchairgeneral.com/hitlers-foreign-armies-on-world-war-iis-eastern-front.htm

  Romania aligned with Germany in November 1940. Although the Germans’ principal interest in the country was its Ploesti oilfields

  http://www.armchairgeneral.com/hitlers-foreign-armies-on-world-war-iis-eastern-front.htm

  After the liberation of the northern part of Moldova, Stephen the Great’s Higher Land, recently also called Bucovina, General Eugen von Schobert, Commander of the Eleventh German Army, expressed his “full gratitude” for the manner in which the Third Romanian Army had fought and congratulated the Romanian Command on 7 July 1941. When several German officers were asked who were the best soldiers of the Axis that did not belong to Germany: the Finns, the Croatians or the Hungarians, General Hans Speidel, a former Wehrmacht general and later Chief of NATO Staff said, “None of these. The Romanians. Give them some decent officers and they are the best soldiers you can have.”

  The former Commander of Crete, General Heinrich Kreipe, who had led a division on the front of Kuban (south of Stalingrad, where he also wrote these lines, on the front – our note), where he had seen the Romanians in action, answered the question of a British officer about who were the best military allies of the Germans: “Ah, the Romanians, of course. They were fearless during attacks and if they had to defend a position, they were like guard dogs! Sometimes they would hold positions until their last breath.”

 9. Edi,

  tot ce-ai spus in emisiune suna cam asa in urechile mele: hai sa discutam despre ceva, ca sa se inteleaga altceva… 🙂

  Am citit Mein Kampf in urma cu vreo 20 de ani, asa ca n-o sa-mi bat capul sa dau „citate”. Bunica a fost sasoaica si-a trait din plin evenimentul „Hitler” iar tata a luptat in armata lui si-apoi, vreo patru ani, in timpul prizonieratului la rusi, a avut timp sa mediteze la ideologia lui Hitler.

  Prin urmare, atat din carte cat si din cele povestite, am retinut cu totul altceva decat ce spui tu pe-aici: notiunea ideologica de baza la Hitler nu este „rasa” ci… „predestinatia”.

  Idea de predestinatie este temelia intregii lui filosofii, restul sunt doar teologie aplicata. Si culmea este ca, din tot Kampf-ul, partea cea mai „cusuta cu ata alba” este exact aceea in care Hitler aplica predestinatia in dreptul „rasei” germane. Putina jogleria a’ la’ gigi, si iata ca a reusit!…

  De fapt asta a atras la Hitler: vorbea ca un profet, sigur pe sine si pe „mesajele” sale. Adica, vorba ta, nu conteaza ca spui prostii, important este ca atunci cand le spui, sa vada „fratii”, dar mai ales „surorile”, ca esti sigur pe tine!… 🙂

  Islamistii au si ei aceeasi ideologie a „predestinatiei”, iar ISIS nu este altceva decat o implinire „profetica” islamista, care se desumfla acum la fel de repede precum s-a umflat, ca un balon, datorita faptului ca si-a bagat Putin „ac”-ul in el, ca daca era dupa Obama si Erdoğan, in cativa ani Romania (re)devenea pasalac turcesc.

  Celor care n-au accesul la Mein Kampf-ul lui Hitler, le recomand sa citeasca doua-trei volume de Marturii de-ale lui EGW, ca-i tot aceeasi Marie, doar ca are alta palarie… 🙂

  PS. Da’ eu ma mir de ce n-ai scos nici un cuvintel despre „neamt”-ul vostru, care-i pe cai mari acuma, mister Donald Trump? Ca prea-s multe coincidente… Ha?

 10. Dragos, fac si eu ca Paul, ma laud cu familia. Tatal meu a fost ofiter decorat, printre putinii instruit de germani si dotat cu tehnica antitanc germana. Romani au luptat bine – dar nu erau o forta fata de T-urile sovietice – unele mai bune chiar decat Tiger. Apoi existau exercitii tactice f. riscante (sapi groapa in drumul tancului, te culci in ea si agati grenada de senile) pe care le practicau doar rusii si germanii – romanii au refuzat sa le incerce desi colnelul german a incercat sa-i convinga. Cea mai sclipitoare strategie a germanilor nu a fost blitzcriegul ci retragerea – cand au inceput sa saboteze ordinele lui hitler si si-au propus sa duca acasa cat mai multi soldati vii – ceea ce au reusit. Rusii aun inaintat calcand peste cadavrele camarazilor. All in all – germanii si rusii au fost cele mai bune armate din istorie – americanii nu ar fi facut fata la o confruntare cu blitzcrieg in 1940 – asa cum nu au facut nici britanicii si francezii impreuna. Dupa Jukov: germani au fost „cea mai eficienta si diciplinata armata din istorie”.

 11. Multumesc pentru traducere Dragos. Este ultima fraza din ultimul clip pentru cine nu intelege germana.

  Edit: Totusi Reich nu este regat – nazistii fiind anti-monarhisti- ci mai degraba domeniu.

 12. Paul, for god’s sake, Predestinatia este un concept teologic Augustinian-Calvinist. „Destinul” rasei germane este un concept darwinist. Cele doua sunt opuse ca Weltanschauung. Islamul crede in prededestinatie pentru viata aceasta – altceva decat predestinatia pentru cer sau iad la calvin.

 13. Edi Constantinescu,

  Apropos de Augustin. Citisem pe undeva ca spre sfarsitul vietii si-a schimbat opinia cu privire la predestinatie si a retractat. Stiti ceva in legatura cu asta? Si v-as mai intreba daca ii considerati predestinationisti (in sensul de predestinatie pentru rai sau iad) pe sf Pavel si pe Pascal.
  Va multumesc.

 14. Edi,

  Jongleriile astea de-a cuvintele le-am tras pe nas demult, remember?… 🙂

  De-asta nu pricepi nici tu nici „scholars”-ii nici pana-n ziua de azi „fenomenul Hitler” ori alte fenomene ce se intampla sub ochii vostrii, ca va jucati de-a alba-neagra cu cuvintele in timp ce inghititi mereu galusca servita cu alta eticheta.

  Cand omul „sustine” si „crede” ca are de partea lui o „forta” ori „vointa” ori „zeu-dumnezeu” care-l sustine si-l conduce la realizarea unui obiectiv, indiferent care, ii poti spune cum vrei, ca-i tot un drac.

  Ca pe unii dracu’-i duce numa’ pana la prima iar pe altii pana la capat de linie, mai conteaza?

  Tu crezi ca nemtii care-l ascultau ca electrocutati pe Hitler, erau prosti? Ori ca s-au bagat in RR-ul lui Hitler de dragul darwinismului? Nu, tata, ci toti au „crezut” mitul „liderului suprem”, care era nici mai mult nici mai putin decat…predestinatie divina!

  De-asta au fost si cazuri de adventisti de ziua a saptea care au considerat ca Domnu’ le cere sa-l urmeze pe Hitler la implinirea „misiunii” lui si s-au dus la razboi singuri si de buna voie…!

  Da’ tu da-i ‘nainte cu dawinismul… ca dupa ce mr. Donald ajunge presedinte, sa vezi atunci pre-sau post-destinatie… 🙂

 15. Saule, Saule…

  Cine se joaca cu cuvintele? Predestinatia este un concept teologic cu un sens precis. N-o sa-mi spui ca Hitler era calvinist. Daca ai citi MK ai vazut ca relatia lide-masa este privita „stiintific” adica „biologic”. Modelul este biosocial si darwinist intrucat Hitler se refera la legile evolutiei darwiniene. Pana la urma Hitler e nietzschetian, este „der ubermench”, omul care controleaza evolutia speciei. Citeste si „Hitler’s table talks” pentru mai multa informatie.

 16. Capu-Varzã says:

  @furtunadragos

  Multumiri pentru traducere. Daca nu te deranjez, pe la minutul 18-19 mai este o faza in care Hitler spune ceva apoi toti baietii cu lopeti striga o lozinca in cor. Ar fi interesant de inteles ce se spune si acolo. Multumesc.

 17. Spune ca munca lor e onorabila si ca toti germanii vor trebuii sa treaca pe acolo.

 18. @ EC și PC

  O scurtă întoarcere la Popper cu a lui Mizerie v-ar arăta de ce aveți amândoi dreptate și vă înșelați amândoi.

 19. furtunadragos says:

  @CV, ce zice Hitler e pic neinteligibil, doar daca stiu cand a fost tinut speechul pot sa caut sa zic mai exact, taranii cu lopata spun: Ihr seid nicht Tod, Ihr lebt, in Freiheit ! daca am inteles eu bine.. Nu sunteti morti, traiti, in libertate !

  @Edi, de acord, putea sa se refere si la domeniu si la imperiu, el a vrut sa uneasca in primul rand popoarele germanice vorbitoare de germana invatata de la episcopul Wulfilas sub nazism, Austria, Elvetia, bucatica din Cehia si bucatica din Polonia. Elvetia n-a pus botu, restul n-au avut incotro. A avut si el halucinatiile lui de a resuscita sfantul imperiu roman de natiune germana.

  Lumea nu a fost pregatita la aspiratiile si conspiratiile lunaticului, dar s-a adaptat, el sau ei daca erau asa de semizei ar fi fost primii care ar fi detinut triada nucleara dar s-au grabit si s-au bazat pe arme conventionale, infanterie, artilerie, aviatie, arme maritime. Daca erau destepti il inchideau pe einstein si toti savantii ce ii aveau la indemana intr-un beci sa termine armele nucleare mai repede si apoi puteau sa se apuce linistiti de ce razboi vor muschii lor, ca nimeni nu le mai statea in cale. Asa ca nu sia-u urmat propria zicala : Kämfe überlegt und übe die Geduld ( lupta calculat si antreneaza-ti rabdarea) ca sa ajunga departe au ajuns ocupati pana in ziua de azi de armate straine, americane si engleze. Iar cand toti au intrat in Berlin, atat estu cat si vestu, le-au ciordit inteligenta si au dus-o la ei acasa. Astazi doar Rusia si SUA detine triada nucleara, restul care au asa ceva sub o forma sau alta, e cu acordul si sub comanda deplina fratilor mai mari. Ca sa nu fie invadati pe coasta normandiei din Franta trebuia sa tina cu dintii de Gibraltar, nu sa insire trupe de infanterie dea lungul coastei.
  In strategia lor militara ori e tampenie curata ori e un blat de la bun inceput.
  Eu m-am saturat sa ii vad cum se lauda la tv ca ei au fost pe ”Ostfront” ca niste interlopi incordati de vai muschii lor in fata fraierilor infometati si slab informati, Fara Romani sa le tina piept rusilor erau pe nicaieri, ca nu ei s-au luptat cu flota avioanelor de vanatoare americane ce au luat in vizor rafinariile de petrol de la ploiesti. Si chiar daca sunt bune si vestite armele de infanterie de la acea vreme nu au mai facut fata pt ca erau costisitoare in resurse materiale si timp, au copiat STEN SMG de la Englezi, PPSH 41 de la sovietici. Dar ce mai conteaza adevarul, masinaria de propaganda inca functioneaza si se perfectioneaza.
  Nici imperiul Roman nu a venit singur sa cucereasca 14 la suta din Dacia, au luat dupa ei legiuni germanice de la Rin, cucerite mai dinainte de Romani.
  Si ne-au facut statui si arcuri de triumf si columne imprastiate pe tt globul in mari capitale si muzee, de fraieri ce eram.
  Astazi nemtii fac afaceri cu marfa umana, traficanti de sclavi moderni , emigranti, duc razboaie economice, ideologice, fac cadou ucrainienilor echipament de protectie balistica sa se bata cu rusii pt ca asa vrea Thyssen Krupp sa destabilizeze zona ca sa poata ciordi el resursele Crimeene. Von Braun nu mai produce rachete V2, s-a pocait, face epilatoare si aparate de barbierit. Antreneaza radicali islamisti in moscheile lor din germania si ii trimite in irak si siria ca sa creeze groaza, ca la biliard, le-a dat o lovitura cu manta ca sa le vina forta de munca proaspata si alte ciurucuri.
  Ca doar la SOFEX nu conspira generalii armatelor lumii la pacea, linistea si bunastarea mondiala a cetateanului, cum nici Pastorii la conferinte sau prin ce stiu eu ce de comitete nu conspira la bunastarea credinciosului.

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: