Dupa 8 Martie

Doua meme au dominat internetul de 8 Martie. Ambele poarta batic.

Prima este imaginea unei femei in salopeta. Femeia isi flexeaza bicepsul aratand lumii pumnul de proletar. Fata ei este dura si asertiva. Un batic rosu cu buline albe este legat stil bandera peste pieptanatura europeana de la inceputul secolului. Bandera rosie nu este “un semn al stapanirii”. Este semnul libertatii platita scump, muncind in fabrica si protestand in strada.

A doua este imaginea unei adolescente care zambeste bland si smerit. Pe cap poarta baticul hijab. Hijabul arata ca adolescenta este dispusa sa-si ocupe locul intr-o societata unde marturia unei femei valoreaza jumatate din cea a unui barbat. Ca accepta o conditie in care va ramane sub tutela masculina chiar la maturitate. O imagine face cat o mie de cuvinte. Spune mai mult decat un discurs de acceptare a premiului Nobel. Malala Yousafzai ne spune: eu vreau doar sa merg la scoala, nu vreau sa contest sistemul. Nu clatin barca.

Pana la urma, ce invata fetele la scoala in Pakistan? Ce invata o tanara care urmareste un master in teologie la o universitate conservatoare din US? Ca barbatul a fost facut dupa chipul lui Dumnezeu, dar femeia a fost clonata dintr-o coasta ca sa-i fie “un ajutor potrivit”, si ca pacatul originar a inceput cu o femeie care a iesit singura la plimbare (stiu sauditii ceva).

Asta imi aminteste de un alt laureat al premiului Nobel pentru pace care a declarat la Universitatea din Cairo:

Eu resping punctul de vedere al unora din Occident că o femeie care alege să își acopere părul este într-un fel mai puțin egala, dar cred că femeii careia i se refuză educația i s-a refuzat egalitatea. (Aplauze).

Desigur, mister President, nu este din cauza inegalitatii, este din pricina ingerilor. Doar am citit si noi Biblia. Dar nu-l uitati nici pe Marx ca oricum vorbeste lumea: critica religiei se afla la baza oricarei critici.

Discursul lui Obama la Cairo este demn de Frank Underwood. Este de fapt un F(rank) U(nderwood) adresat tuturor celor care sperau ca America va sustine cauza secularismului in primavara araba. Nu degeaba s-a inchinat seful lumii libere in fata monarhului absolut al tarii in-care-toate-femeile-sunt-sclave.

Dar in timp ce in lumea islamica femeile traiesc in iad, in America exista un loc in iad pentru femeile care nu voteaza cu doamna Clinton. Cohabitarea celor doua in acelasi stabiliment este simbolizata prin juxtapunerea obscena a femeii cu bandera si a femeii cu hijab de ziua internationala a femeii.

Acum un secol, Rosa Luxemburg raspundea evreilor care o condamnau pentru lipsa de implicare in cauza propriului trib:

Nu am nici un colț special în inima mea pentru ghetou: Eu sunt acasă în întreaga lume, oriunde există nori, păsări și lacrimi umane.

Rosa Luxemburg a murit torturata de fascisti. Trupul ei a fost aruncat in canal. Cauza ei a urmat-o. Nu se da premiul Nobel pentru pace celui care imbratiseaza umanitatea in loc sa o imparta in triburi si ghetouri. De aceea Yasser Arafat se afla alaturi de Malala pe lista recipientilor. Caci premiul Nobel pentru pace se da pentru corectitudine politica, indiferent daca esti terorist sau victima terorismului.

Nu a fost oferit nici lui Ayaan Hirsi Ali care si-a dedicat viata luptei pentru drepturilor femeilor din tarile si ghetourile islamice. Ali are o fatwa pe capul ei, dar nimeni nu a pus-o pe lista pentru premiul Nobel. La fel ca Rosa Luxemburg, Ali este considerata o criminala a gandului. Crima ei: „islamofobia” si „fundamentalismul iluminist”. Ce avem aici este degenerarea miscarii pentru drepturile femeii de la bandera la hijab, de la revolutie la multiculturalism.

In secolul care a trecut , dreptul femeii de a participa la universalitatea umana a fost schimbat pentru dreptul femeii ca minoritate. Femeia este considerata un caz particular, o exceptie, ca cei de alta culoare sau orientare sexuala, sau ca cei care practica o religie medievala in timpurile moderne.

De aceea este Malala simbolul perfect al acestei ideologii, pentru ca este de doua ori minoritate, odata ca femeie si odata ca musulmana. Ayaan Hirsi Ali este mustrata pentru ca, la fel ca Roasa Luxemburg, si-a parasit ghetoul si tribul pentru familia umana. Malala este rasplatita pentru ca a ramas in ghetou. Feminismul ei este celebrat tot ca un feminism de ghetou, in care a fi femeie este o exceptie tolerata.

Nu este nevoie sa comentez absurditatea acestei notiuni. Insa trebuie sa intelegem ca radacina ei nu este logica ci teologica. Din punct de vedere teologic, Dumnezeu reprezinta idea de universalitate. In religiile avraamice, Dumnezeu este in mod explicit de gen masculin. Nu poate deci exista alt universal uman decat cel al barbatului. Femeia nu poate fi decat particularul. Femeia este un trib, un ghetou, o minoritate care isi reclama drepturile numai in contextul dreptului de a fi diferit. Asa se face ca o biserica care adera la citirea literala a naratiunii din Gneza 2 poate totusi comisiona femei ca pastori in numele diversitatii, pentru ca biserica este corecta politic.

Oprimarea femeii nu reprezinta oprimarea unei minoritati. Este chiar oprimarea Omului, in numele unei masculinitati divin-abstracte. Si daca acest om oprimat, alienat, si impartit in el insusi, a supravietuit pana acum propriei mizerii, se datoreste femeii. Insa cum suna citatul meu favorit din William Faulkner, eu cred ca omul va si invinge. Femeia va zdrobi capul sarpelui.

33 Responses to Dupa 8 Martie

 1. polihronu says:

  „Femeia va zdrobi capul sarpelui”

  Impudicule! 🙂

 2. La asta chiar nu m-am gandit. Pare o exegeza noua.

 3. polihronu says:

  E veche de cind lumea. Toiegele se prefac mereu in serpi, si stau de preferinta intre picioare.

 4. Alise Fekete says:

  ”Oprimarea femeii nu reprezinta oprimarea unei minoritati. Este chiar oprimarea Omului, in numele unei masculinitati divin-abstracte.”

  Superb!

 5. Indraznesc sa am o alta parere: uneori, pentru a schimba sistemul si a fi capabil sa pui un sfarsit persecutiei, trebuie sa fii „viclean ca sarpele si bland ca porumbelul”. Malala – o rebela, cu adevarat, face mult mai mult prin a sustine dreptul la educatie (este ceva mult mai revolutionar, de altfel!) decat ar face prin a pune in discutia conditia femeii, in general, cu sau fara batic:) Pentru ca pe fundamentalisti cel mai mult ii sperie educatia – odata ce fetele castiga dreptul la educatie, fapt dovedit istoric si statistic, ajung sa aiba o voce, sa fie vizibile, sa se revolte. Si in vreme ce Ayan Hirsi Ali este o voce impotriva oprimarii femeii de catre fundamentalistii islamici, din afar (sa nu uitam ca a plecat din Somalia cand area 7 ani, si a aplicat pentru azil politic in Olanda la 23 de ani – having, since then, the advantage of freedom and protection under the law, in Holland, and later in the US), Malala fought from within (which, like her age at the time of her revolt, indicate great courage, and wisdom… ). Now that she is being educated in England, some of her message might change. However, awarding her with the Nobel peace prize actually further contributes to her cause, and while putting her at risk with fundamentalists, this award shed a brighter light on girls’ right to education.

  Whoops, am observat ca fara sa-mi dau seama am trecut pe engleza:) In fine, ce incercam sa spun este ca ambele femei contribuie in felul lor la agende majore cu privire la drepturile femeii – si au un impact major. Ambele au fost pe lista Times a celor mai influenti oameni. Si, din experienta mea limitata cu femeile musulmane, nu putem generaliza ca pentru toate purtarea hijabului este impusa sau abuziva. Dimpotriva, in ultimii ani, in USA si tarile europene, purtarea hijabului a devenit un instrument pentru restabilirea identitatii culturale, si dreptului de a alege. Iar pentru ca tot a fost ziua femeii, cel mai mare cadou care ni se poate face (sic!) este acela de a asculta multele voci de femei, si a incuraja participarea, in moduri cat mai diverse, la luarea de decizii. Educatia este un pas important, de aceea, crescand accesul la educatie (chiar in sistemele imperfecte existente) este esential.

 6. anonymous says:

  Femeile din Arabia Saudita sunt foarte fericite pentru ca au fost declarate in sfarsit mamifere.
  Mai bine pe post de capra, decat lucru neinsufletit.
  http://www.evz.ro/femeile-au-aceleasi-drepturi-precum-camilele-si-caprele.html

 7. Ianis says:

  anonymous, articolul e fake. Vaca de ziarista de la evz, platita cu bonuri de masa, a preluat un text umoristic, transformandu-l in stire

 8. anonymous says:

  Ianis, am urmarit link-ul de pe evz si duce undeva unde nu inteleg o boaba de franceza.
  Fotografiile intradevar sunt un pamflet, iar daca ar fi un fake, tot nu ar fi nicio usurare, stim toti cum sunt tratate femeile acolo. Descoperirea „oamenilor de stiinta”, cum ca femeia este un mamifer, nu este nicio noutate. Noi suntem fii de camile si capre.

 9. Ianis says:

  E o parodie la mai multe capete. In afara de cea evidenta, cu femeile „promovate”, eu mai vad si ironizarea barbatilor musulmani carora „grupul de cercetatori” le gaseste suport stiintific pentru combinarea cu animalele (in desert te multumesti cu ce ai la indemana si cu ce iti trimite Allah 🙂 )

 10. ibrian says:

  Sub un articol siropos feminist, Ianis reuseste performanta de a se referi la o femeie folosind substantivul comun „vaca”. Prea ca la tara…

 11. Marcus Crassus says:

  Myriam Francois-Cerrah despre modul in care valul a devenit simbolul alegerii femeii, sau despre mariajul ceresc dintre leftismul regresiv si islamul fundamentalist.

 12. lampadaru says:

  Norocul omenirii ca mai exista si femei neideale .

 13. ge2oana says:

  Pai da´ cum altfel….

  Adica mie nu-mi zice nimeni si pas de tout,”la multi ani” fa Oano, da´ la comentarii zdup si repede se reped masculii !

  Ibrian, imi pare rau pt tine, tind sa cred ca esti iremediabil, adica , pe bune , esti jalnic.

  Edi,

  Ziciai de comisonare ceva !?

  Norvegienii nu mai comisioneaza nici male nici female.

  Ca cica sa nu se supere nimeni.
  De SDA shit vorbesc, desigur !!

  Ah , sa nu uit , madama EGW e exceptia celor spuse de tine ,Edi !?

  Nu de alta , da´ ea e miezul SDA, un fel de dumnezeu la care se raporteaza ,corect politic (futu-i….) glorioasa biserica care se vrea( biserica , adica….) depozitara adevarului, mireasa si calauza orbilor.

  Eh, zic si eu , asa de caterica , ca tot fu ziua muierii, n´ est pas !!??

 14. Marciana,

  Toata admiratia si compasiunea pentru Malala. Banuiesc ca banii nu vor putea sa-i dea inapoi ce i-a rapit trauma prin care a trecut. Sunt convins ca este o fata mai curajoasa decat politicienii nostrii. Eu am ce am cu cei care o folosec ca poster-girl in timp ce vand cauza ei pentru petrodolari.

  Sa nu uitam insa ca femeile sunt o parte din oprimarea femeii in Islam. Ali povesteste ca a fost circumcisa de bunica ei. Banuiesc ca in majoritatea cazurilor mamele si bunicile sunt cele care tin ca fetele sa fie circumcise pentru a fi pazite de pericole imaginare. Mamele isi imping fetele in casatorii fortate cu barbati batrani si instiga daca nu participa direct la honour killing. Soacra isi abuzeaza nora, la fel ca in Romania, dar abuzul e mai sever in islam. Sotia abuzata devine mama sau soacra abuziva, si baiatul abuzat de mama se va razbuna pe sotie. Etc.

  In comunitatile conservatoare din romania era o crima ca o femeie sa-si taie parul. Atunci cand una incalca tabuul, femeile erau primele sa o condamne. Femeile purtau coc sau batic „de buna voie”. Abuzul este interiorizat. Imi este mila de femeile care poarta burca, dar stiu ca multe dintre ele isi canalizeaza frustrarea si suferinta ca ura impotriva unei lumi pe care o percep ca pe o imensa conspiratie impotriva islamului. Inteleg, pentru ca a fost un timp cand credeam ca exista o conspiratie impotriva religiei mele si cred ca majoritatea religiilor se considera victima persecutiei. In acest context, vrei sa te identifici cu ai tai si esti mandru sa iti fluturi culorile.

  Marx spune in faimoasa glossa despre „religia = opium” ca religia acopere lanturile cu flori. Imi permit si eu sa asez cuvantul „cultura islamica ” alaturi de „religie”. Mai nou avem, alaturi de burca si hijabul monocrom, hijabul pastel si moda islamica. Unii sustin ca pana si mutilarea genitala are ratiuni estetice. Si, firste, cele mai multe musulmane poarta hijabul ca sa afirme identitatea lor cu o cultura care se simte umilita si amenintata de Apus.

  Eliberarea femeii islamice incepe cu eliberarea ei de religie si de cultura modelata de aceasta religie. Nu am nimic impotriva culturii arabe, care ne-a dat 1001 de nopti, haine si dansuri exotice, sa nu mai spun de Avicenna. Islamul a distrus cultura araba si orice cultura pe care a cucerit-o. Folclorul si portul national al pakistanezilor sau iranienilor nu este hijabul sau imbracamintea monocroma si reducerea muzicii la chemarea la rugaciune. Imi place cultura persana dar nu o regasesc in republica islamica Iran. Asa ca nu e vorba de identiate culturala ci de interiorizarea unei distrugeri culturale de catre o religie imperialista.

  Le admir pe Rosa Luxemburg si pe Emma Godman pentru ca, evreice fiind, au avut curajul sa arunce florile care acopere lantul, sa se lepede de ghetou si de Moise pentru a-si afirma identitatea ca parte a marii famili umane. Pentru mine Ali este adevaratul mostenitor al femeii cu bandera rosie tocmai pentru ca se identifica cu universalitatea apusului in opozitie cu o cultura tribala. Ali reprezinta iluminismul european mai mult decat Merkel, desi este somaleza.

 15. beniamin51 says:

  Poli

  „”The whispering of the devil is the starting point of all evil deeds. It begins as a whisper and turns into an evil thought. Then the devil pictures the thought in your mind and turns it into a desire,which later becomes a will.He then makes you forget all the consequences and belittles the outcome of the sin,until you see nothing but the fulfilment of your lust. It is in this stage that the devil dispatches his soldiers to urge you to achieve your desires whenever you show any neglience.
  (Ibn Qayyim – Tafsir Surah Nas)

  This is exactly the process we go through before we do sinful acts .””

  „”Soapta Diavolului este punctul de plecare al orcarei fapte rele (pacatoase). Intotdeauna incepe cu o soapta si se transforma intr-un gand pacatos.Diavolul iti proiecteaza o imagine in gand si apoi aceatsa imagine se transforma intr-o dorinta ,, dorinta ce mai tarziu se transforma intr-o vointa greu de stapinit .Dupa aceea Diavolul te face sa uiti sau sa minimalizezi consecintele acelui act pacatos, si nu te lasa pana nu ajungi sa duci la indeplinire aceea pofta ce acum nu mai poti sa o stapinesti.Cand ajungi la acest stadiu Satana , Diavolul isi mobilizeaza soldatii (prieteni „binevoitori) lui ca sa-ti usureze implementarea poftelor nesabuite oridecate ori esti neglijent si cochetezi cu aceste pofte ce iti vor distruge viata .””

  Gandurile si faptele pacatoase sint precum cardurile de credit;– cumpara astazi , satisfa-ti pofta si platesti mai tarziu cu dobinda foarte mare.
  Aici se potriveste proverbul;–„semeni vant si seceri furtuna”..

  Acum o sa fur o ideie de la Edi si o intorc cu capul in jos:
  Diavolul promite eliberarea de lanturile acoperite cu florile religiei false ,si te leaga cu alte lanturi acoperite tot cu flori ,flori cu miresme ademenitoare create special pentru natura noastra corupta si usor de pacalit.

  Isus avea dreptate :
  „”nimeni nu poate sluji la doi stapini”

  Orisicine se crede eliberat de Dumnezeul care l-a creat , si pretinde ca este cu adevarat liber de orisice stapin , se inseala amarnic -este de fapt robul poftelor lui nesabuite si evolutia acelui om s-a incheiat .

  As vrea sa stiu cum intelegi tu citatul de mai sus.

  PS–orce potrivire cu persoanele ce citesc acest citat este doar o potrivire intimplatoare si intentionata.

 16. Edi, problema este mult mai complexa! Si are atat de multe fatete incat generalizarile nu sunt numai neavenite, sunt periculoase. Asa cum spuneam, ceea ce este un simbol al oprimarii pentru unele femei (vorbind de burca) devine un simbol al identitatii de cultura si neam pentru altele, si implicit al libertatii de exprimare. Si totul tine de gradul liberatii de alegere pe care o avem.
  Despre femei, ca si contribuind la oprimare:
  Asa cum foarte bine ai spus, abuzul si violenta sunt internalizate, si normalizate, normalizarea devenind un mecanism de supravietuire. Apoi raspunsul femeilor la abuzul ALTORA este de multe ori un mecanism de aparare mergand pe logica – daca ea sufera pentru ce a facut, sau n-a facut, implicit eu daca respect regulile, nu voi suferi… Dupa secole de cultura patriarhala in care femeile au avansat foarte incet de la inexistenta, la statutul de „less than”/”second class citizens”, la o oarecare recunoastere, dar adesea in limitele status quo-ului, astfel de mecanisme de aparare sunt si ele normalizate…
  Despre FGM: simplificam mult prea mult problema atunci cand spunem – femeile sustin FGM, si le judeca pe cele care nu trec prin acest proces. Pentru ca un act de sustinere sau opozitie presupune existenta unor alte optiuni, viabile si la fel de benefice… In cazul FGM, femeile care nu trec prin aceasta procedura pierd sansele de mariaj, si aceasta pentru multe inseamna o condamnare la moarte – pentru ca in acele comunitati tribale accesul la resurse este mediat de statutul social, si implicit de barbatul de langa tine (tata, si mai tarziu sot, sau fratele sotului, etc.). Deci cand bunica isi duce fata la circumcizie, o face (1) pentru ca a normalizat procesul (toate trecem prin asta – kind of mentality) si (2) pentru ca vrea sa protejeze fata, si sa ii dea o sansa la viata. FGM de multe ori devine on simbol de identitate culturala, si deci cele care nu trec prin acest procedeu devin outsideri… Da, sunt femei curajoase, si de ce sa nu recunoastem, cu oarecare resurse (fara de care curajul lor s-ar transorma in martiraj) care refuza sa se conforme acestei practici abuzive… dar majoritatea nu pot decat sa normalizeze… si sa foloseasca tot ce le sta la indemana ca protectie.
  Scriind toate astea, dintr-o data mi s-a facut dor de emisiunile care le-am facut impreuna!!!:) Sper sa ne revedem curand!

 17. Ianis says:

  Pentru ca … din seria abuzurilor si pentru ca…ziua femeii: ultima poezie compusa de unchiu Vasile Feresteanu inainte sa mearga pe drumul dreptilor, dedicatie pentru femei, fete si fetite de pretutindeni

  A se recita in la minor natural 🙂

  În lume sunt mărgăritare
  Și diamante sclipitoare
  Dar mult mai mult e prețuită
  Femeia nobilă, cinstită.

  E bucuros și-ncrezător
  Bărbatul de-al său ajutor
  Și zi de zi venituri vin
  Și-mbogățesc al lor cămin.

  Ea face pururi numai bine
  Și îl atrage către sine.
  Cu tact ce n-are asemănare
  Îi face viața sărbătoare.

  Din toate câte-n față-i vin
  Alege lână, alege in
  Cu mâna harnică lucrează
  Belșugul casei îl păstrează.

  Când zorii încă n-au sosit
  Ea hrana casei a-mpărțit.
  Și slujnicele-i vor primi
  De lucru pentru-ntreaga zi.

  Ea n-are duh cheltuitor
  Gândește, cumpăr-un ogor
  Din rodul muncii, hărnicie
  Sădește încă și o vie.

  Ea-și face lucrul cu plăcere
  Și e încinsă cu putere
  Și brațele își oțelește
  De munca zilei se gătește.

  Vede că munca merge bine
  Vede puterile divine
  Ce-asupra casei ei veghează
  Și noaptea neagr-o luminează.

  Ea nu-i doamnă ce poruncește
  Ci-n rând cu alți cu drag muncește
  Și toarce cu îndemânare
  Pe furca, fus ca orișicare.

  Ea din economii făcute
  Poate pe alții să ajute
  Mâna-i spre cel nenorocit
  Brațu-i întins celui lipsit.

  Ea de zăpadă nu se teme
  Căci totu-i pregătit din vreme
  Casa-ncălzită și curată
  În cărămiziu e îmbrăcată.

  Ea pentru zile călduroase
  Face învelitori frumoase
  Apoi când arșițele vin
  Veșminte ușoare de in.

  Veniturile în hărnicie
  I-aduc aleasă bucurie
  Putința să se învelească
  Cu purpură împărătească.

  Bărbatul ei e prețuit
  La porți la sfat este primit
  Lângă bătrâni alături pus
  Are cuvântul său de spus.

  Ea face cămăși și le vinde
  Ocazii ne-ncetat le prinde
  În plus lucrează cingători
  Făcând comerț cu negustori.

  Cu slavă, tărie îmbrăcată
  Și conștiința împăcată
  Ziua de mâine n-o înspăimântă
  Cu bucurie râde, cântă.

  Nu spune vrute și nevrute
  Ci dă învățături plăcute
  Atunci când limba ceva spune
  Aduce pururi doar vești bune.

  Asupra casei ei veghează
  Și ochiul deschis îl păstrează.
  Alege doar calea slujirii
  Fugind de pâinea lenevirii.

  Toți fiii ei o prețuiesc
  Și fericită o numesc
  Bărbatul care o iubește
  Cu laude o copleșește.

  Sunt fete nobile curate
  Dar tu, tu le întreci pe toate
  Nu dezmierdări înșelătoare
  Nici frumusețe trecătoare.

  Femeia Domnului predată
  Va fi cinstită, lăudată
  Ea va avea ca răsplătire
  Chiar rodul muncii în jertfire.
  Și faptele-i sunt lăudate
  La porți de cetăți trâmbițate.

 18. ge2oana says:

  Ianis,

  Nu te superi , da´ „femeia Domnului ” la care se face referire, o fi tot una cu „vaca Domnului ” cea la fel de mult folosita( de expresie vorbesc ….) de slujitorii Domnului cand le vine chef si li se scoala vreo ideie, ca sa nu zic altceva !?

  Ah, sa nu uit, am vizionat „Spotlight”. Cica , zice unul, nu conteaza baieti/fete in procesul de luat la ranga si distrus emotional, nooo, e tot una , adica un mare egal.

  Oricum ar fi, potentii sexual/religiosi (adica aia care iau la ranga….) NU sunt satisfacuti.
  Nu asta voiau DUPA ce au luat la ranga, adica e shit SI pt ei , adica nu asta asteptau , satisfactia e vax si zero.

  Sa mai zica cineva ca DRAC(u) nu exista si ca nu face tot felul de victime !!

  Ma gandesc cam ce s-ar putea intampla (spotlight !!) daca vreo victima de-asta recurge la taiat un onorabil penis de slujitor divin (jivin ) !!!!?????

 19. ge2oana says:

  Well,

  Acuma´ nu trebuie sa se supere nimeni, oricum viata merge inainte.
  Mortii cu mortii, vii cu vii.
  De Dumnezeu , pe bune , ce sa mai vorbim !?
  Fiecare scapa cum poate, face ce poate, altfel viata n-ar mai viata.
  Spunea ,odata , un intelept cum ca…. ” daca lumea asta ar fi perfecta , cu siguranta ca nu ar mai exista „.
  Sunt de acord cu el.

 20. Marciana,

  Scriind toate astea, dintr-o data mi s-a facut dor de emisiunile care le-am facut impreuna!!! 🙂 Sper sa ne revedem curand!

  O iau ca pe o promisiune. Mie mi s-a facut dor si de cafeaua pe care am baut-o la Panera.

  Desigur ca problema e complexa. Eu am scris doar un pamflet. Las sociologia pe seama celor care o fac 🙂

  Un exemplu al complexitatii problemei este legea leviratului. Pentru Tamar era o dezonoare sa nu fie oferita cumnatului mai tanar pentru ridicarea semintei si era mai onorabil sa faca un copil cu socrul ei decat sa moara fara copii.

  O inteleg pe Tamar dar ma cutremur cu dezgust la gandul ca exista oamnei care cred ca exista o relevanta eterna, chiar o superioritate morala in legile mozaice. Las la o parte modernitatea. Egiptul si Sumerul sunt deasupra VT din punct de vedere moral.

  Intrebarea este daca exista un criteriu pentru a compara moral o cultura cu alta cultura – pt. ca este dificil sa compari moral indivizi din culturi diferite. O alta intrebare este cu privire la problema mai complexa a relatiei intre identitate si cultura.

  Apusul si-a format un ideal faustic in care individul se descopera/reinventeaza prin negarea propriei culturi. Idealul middle-east (in care am fost imersati via. iudeo-crestinism) este conformismul. Idealul far-east este desprinderea de eul empiric pana la nihilism.

  Marturisesc ca in entuziasmul meu pentru individualismul occidental ma bazez mai putin pe stiinte sociale cat pe texte filosofice si romantice din perioada iluminismului si romantismului, but that’s me. OTOH observ ca prietenii Beni Plesa si FL nu pot rupe lanturile lui Moshe tocmai din cauza ca in adolescenta s-au ferit de „mirosul florilor otravite” (vezi postul lui Beni) si au zburat ca mustele in jurul cadavrelor de idei.

  See ya.

 21. Beni,

  Nu vezi o problema cu argumentul tau? Sustii intr-o singura suflare teoria conspiratiei evreiesti si morala sclavilor inventata de prizionerii evrei in Babilon. Eu nu sunt nici antisemit, nici nu cred in conspiratii sioniste, dar URASC din adancul sufletului frica de libertate pe care sclavii roamani au invatat-o de la sclavii evrei si care a otravit crestinismul inca din primele secole.

  Tu sustii falsa dilema intre o viata licentioasa si sclavia mintii. Faptele te contrazic. De ex. mai multi romani dintr-o anumita biserica din sud ( you know what I mean) nu au fost impiedicati de hiper-conservatorismul teologic si ura lor impotriva gandirii libere sa faca bordel din biserica. Nici nu au fost impiedicati de fundamentalismul eggwhite sa bata numarul divorturilor in toata diaspora. Nici nu au fost impiedicati sa transforme experienta lor americana intr-un proces de degenerare biologica pe baza de junk-food si coca-cola. Nic unul nu a vizitat un muzeu in cateva decenii de Murika dar au fost la disney-land.

  Asta de fapt refelcta perfect cultura locala unde oamenii sunt obsedati de contraceptie dar tin recordul national la teen-pregnancy si out of wedlock births. Nu mai pomenesc faptul ca sunt cei mai obezi oameni de pe planeta.

  Nu ma tem nici de flori nici de diavol, si nu recunosc nici o autoritate deasupra mintii, dar nu mi-asi permite sa fac lucruri pe care cei care ma condamna pentru libertatea mea le practica fara probleme, si apoi ne povestesc cum au descoperit ei harul iertator in evanghelie.

 22. Ianis & Oana, am spus-o si o repet, VF este un caz de victima a abuzului care abuzeaza. Frica de dumnezeu si de diavol l-a impiedicat sa-si analizeze demonii launtrici. Si-a incarcat memoria cu texte biblice dar a fugit de orice text stiintific care la-r fi ajutat sa se inteleaga pe sine. Macar sa-l fi citit pe Nabukov, si avea ocazia unei reflexii. Dar el invata texte pe dinafara si versifica proverbele. Admiratia tampa a comunitatilor rurale i s-a suit la cap. De aici, tendinta de a nu se autocenzura. Putea iesi ceva mai bun din el, dar in acest caz nu avea loc in biserica.

  In cultura populara nu se face deosebire intre pedofilie ca act criminal si pedofilie ca impuls launtric, pentru ca exista teama decriminalizarii, ca in cazul gaylor. VF nu a ales sa fie pedofil ca impuls. In ce priveste faptele, nu este singurul vinovat.

 23. beniamin51 says:

  Edi

  Nu este un secret pentru cei ce ma cunosc ca apreciez foarte multe din perspectivele tale .

  „”Tu sustii falsa dilema intre o viata licentioasa si sclavia mintii””

  Edi , ti-as fi recunoscator daca ai putea fi mai specific in ce ma priveste pe mine in relatie cu :sclavia mintii”.

  Din cate ma cunosti , incearca si enumera cateva exemple prin care tu crezi ca eu imi ifrumusetez incatusarea mintii cu „flori” artificiale religioase.

  Fi te rog specific si nu ma menaja .

  Da e trist in ce priveste comunitaea adventista amintita de tine.
  Ai cunosc destul de bine , tu ai cunosti si mai bine ca doar erai pastorul lor.

  Majoritatea sint o adunatura de fundamentalisti , adunati de prin toata Romania , in teorie toti se lauda cu :tinerea” Lejji, , asa cum unii evanghelici se lauda cu Geeezas..

  Propovaduirea lejjji nu duce la o viata cumpatata dupa cum folosirea harului in mod gresit duce la o viata licentioasa.

  Nu sint nici pentru una nici pentru alta.

  Ps–nu sint anti-semit , si nu cred in conspiratii ,mai ales cand Sionismul isi declara politica rasista destul de clar .si pe fata .

  Foarte multi evrei sint impotriva Sionismului , si nu cred ca pot fi numiti anti-semiti.

 24. Individualismul occidental ne costa pierderea notiunii de comunitate, si de responsabilitate colectiva… desi stim ca nici un om nu e o insula… Balanta care trebuie stabilitta este intre acest individualism si nevoia de celalalt, de grup de apartenenta, de comunitate, ca elemente principale ale capitalului social.

  Toate culturile umane au elemente comune. O platforma a drepturilor omului, practic bazata pe elementele concrete care contribue la deminatea umana, este singurul criteriu de comparare, daca vrei, sau si mai bine, singura masura de responsibilitate colectiva la care e bine sa aderam.

  🙂 Te asteptam la New York, cu mult drag, si promit (1) sa bem o cafea si mai buna ca cea de la Panera (mama ramane furnizorul meu principal de cafea, si Dalmayr, cafeaua mea preferata!:); (2) sa continuam sa dezbatem subiecte importante pentru multi dintre cei cu care interactionam, si (3) sa te introduc unor prieteni ai mei care m-au ajutat sa imi recapat speranta in comunitatea umana, si in mijlocul carora te-ai potrivi imediat si te-ai simti acasa!!!

  Intre timp, spune-mi, ai Kindle? As vrea sa-ti trimit cateva carti care sunt sigura ca te-ar atrage. Ai citit vreuna din cartile lui Peter Rollins? Ca de exemplu The Orthodox Heretic? Great books! Imbratisari Elenei, si serios, va asteptam pe la noi!! Viata e prea scurta si imprevizibila, si ar fi minunat sa mai petrecem ceva timp impreuna.

 25. ge2oana says:

  Edi,

  Eu una , cel putin , nu m-am referit doar la VF.
  Daca n-as sti , n-as vorbi, in fine , scrie.
  Cica in memoria colectiva (cine citeste ,sa inteleaga, la naiba !!!!) exista o puzderie de amintiri gen VF, Pipim, popa ala de la liceul azs,Bidiuc, Laiu senior,si alte asemenea lor lighioane.

  Cred ca deja domn´Marcus o sa taie comentariul asta, ca cica e cu nume .Adica spotlight-ul, faptic ,nu doar ca enunt, e perfect detectabil si la SDA si ORIUNDE e vorba de doamne-doamne, adica shit religios avandu-L pe Dumnezeu obiectul muncii.
  In rest , aleluia !

  Doamna Marciana,

  Ma bucur pt dvs ca v-ati recapatat increderea in comunitatea umana.
  Si eu inca mai sufar de boala asta,insa fac diferenta clara intre umana si SDA.

  Prefer asta, fie cum o fi, decat orice vrajeala SDA:

 26. ge2oana says:

  Am o propunere.
  Urmariti serialul „Lucifer”.

  Nu cred ca poate fi un „blestem” mai mare decat sa urmariti elucubratiile divine (jivine) ale nu-stiu-cui uns-unsuros SDA.

  Imi asum raspunderea ,sa fie pacatul meu.
  Sigur, asta in cazul in care si Dumnezeu e la fel de bulangiu ca bulangii SDA.

  Cel putin ca aia pe care-i cunosc eu.
  DE restul sa se ocupe Lucifer, fiu al aceluiasi Tata.http://www.990.ro/seriale-256807-Lucifer-online-download.html

 27. Femeia asta ar fi mai buna decat Carson ca secretar cu educatia.

 28. beniamin51 says:

  Edi

  Marciana are dreptate si perspectiva ei despre responsabilitatile individului ce traieste intr-o societate cu care trebuie sa coopereze ,este un principiu mult mai umanist decat filozofia de viata a republicanilor conservatori , filozofie de viata ce promoveaza INDIVIDUALISMUL.

  Faptul ca tu admiri individualismul , poate sa fie un lucru bun insa nu in orce context .
  Dupa cate te-am inteles eu , tu esti simpatizant al ideilor lui K.Marx ,
  It takes a village si cooperare sa se poata trai intr-o societate civilizata si echitabila pentru majoritatea celor ce alcatuiesc aceea societate.

  Tu , parca nu demult erai advocatul ideilor ca republicanii au reusit sa spele la creier pe crestinii conservatori si sa-i influenteze sa voteze impotriva intereselor lor..

  https://www.facebook.com/#!/berniesanders/videos/901074399947565/?fref=nf

  Bernie Sanders cu siguranta nu este adeptul filozofiei -ce promoveaza egoismul la scara sociala si nepasarea fata de „aproapele nostru” asa cum o fac republicanii conservatori.

  Intre o minciuna care te face sa te simti bine si un adevar care te stinghereste , oamenii de obicei aleg sa fie mintiti frumos..

  Resposabilitatea personala niciodata nu trebuie divortata de responsabilitatea sociala.
  Acesta a fost mesajul profetilor biblici si al lui Isus.
  America demult nu mai este o republica de tip democratic.
  America este o oligarhie ce nici macar nu mai este bine camuflata sub masca democratiei de tip republica in care legile sa fie in favoarea tuturor.

  Legile sint facute sa favorizeze o minoritate ( a zecea parte din unu la suta din numarul total al populatiei Americii).

  Acesta este unul din motivete pentru care cred ca Marciana are o perspectiva corecta asupra unei societati ce se vrea calauzita de principiul real umanist.si nu doar al principiului evolutionist ;–cel mai tare inghite pe cel mai slab.
  Daca am trecut de la stadiul de primata la nivelul de OAMENI , atunci sa ne comportam ca OAMENI si nu doar ca animalul din care am evoluat.( asa cum cred unii.)
  Socialismul lui Bernie Sanders nu are nimic de a face cu ideile lui Stalin , asa cum sint spalati la creier sa creada unii americani si multi dintre romanii mai „scapatati” din diaspora.

  Ps– S-ar putea ca Aurel Ionica sa aiba dreptate cand afirma ca in spatele acestor abuzuri la nivel social sa existe o forta malefica de origine supra-naturala , forta fara de care omenirea ar fi mult mai capabila sa se organizeze spre bine si nu totdeauna spre raul celor mai multi. , .

  Aurel se pare ca si el crede acelasi lucru pe care tu il promovai cativa ani in urma si anume:
  „Raul pe planeta va fi eliminat prin promovarea si acceptarea EVANGHELIEI ”

  Care este aceasta „evanghelie” si cum se poate implementa aceasta evanghelie la scara mondiala , aici s-ar putea sa aveti pareri deosebite..

  .

 29. beniamin51 says:

  Edi

  „”Femeia asta ar fi mai buna decat Carson ca secretar cu educatia.””

  Daca Ted Cruz ajunge presedinte , declaratia lui este ca printre primele lucruri pe care il va face este sa desfinteze departamentul federal al educatiei si sa lase fiecare stat in mod individual sa decida cum cred ei ca este bine asupra educatiei cetatenilor lor.

  Daca guvernul federal din USA s-ar calauzi dupa acest principiu ;individualismul personal sau la nivel de stat si ar lasa fiecare stat membru sa decida individual , cu siguranta ca si astazi statele din centura biblica a sudului american ar promova sclavia sau segregarea sociala .

  Sa fie oare doar potriveala cu ideile -EVOLUTIONISTE- ale acestei femei , ca o simpatizezi atit de mult ,sau in subconstientul tau ai si afinitati teologice cu ideologia ei religioasa ?

  Chiar tu, nu demult afirmai ca musulmanii sint o secta ce s-a dezvoltat din crestinismul iudaizant al lui Iacov , si ca adventistii sabatarieni impartasesc aceeasi platforma teologica ,inlocuindu-l doar pe Mohamed cu Elena White. . si se vad restauratori al crestinismului iudaizant al secolului unu AD.la fel cum se vad si musulmanii.

  Edi dragul meu , asa cum bine afirmai chiar tu :-„”teologia adventista sabatariana ai supt=o impreuna cu laptele de mama „” .
  Tu in foarte multe privinte tu ai iesit din adventismul sabatarian , dar ceea ce ai supt impreuna cu laptele de mama , inca nu a iesit complet din individualitatea ta..

  Acelasi lucru mi se potriveste si mie .

  Sabat binecuvintat ! (si nu o zic la misto) .
  Esti pastorul meu favorit , chiar daca sefii ti-au luat „carnetul de partid”.
  Ceea ce ai in minte si in inima nu poate sa-ti rapeasca nimeni prin decizile institutiei care te-a angajat .si aici apreciez individualismul tau .

 30. mariusandy says:

  „Este semnul libertatii platita scump, muncind in fabrica si protestand in strada.”

  -Unele demersuri pentru libertate sfarsesc in liberticid. – „A nu se uita de Marx…” unii au inceput cu Marx si au sfarsit cu Stalin in numele umanitatii, egalitatii si echitatii sociale.., si ne intoarcem de unde am plecat, la Ceasca si la vremea lui, ca inainte era mai bine ca de aia am plecat in vest (cu gandul la est!)

  clasicele idiosincrazii liberale bine puse la pachet a se citi la pamflet sa ma ierte Malala…

  Iata o mostra de ipocrizie liberala
  http://inliniedreapta.net/monitorul-neoficial/bogdan-calinescu-novlimba-stangii-franceze/

  Si daca Dumnezeu este substantiv gen masculin atunci traim o societate misogina

  dupa cum

  masina este substantiv feminin deci traim o societate androgina,

  hai lasa ca nu e masina ci turism deci e neutru

  cum neutru va fi si viitorul nostru…
  ..

 31. dalivis says:

  femeia asta e inca in viata dupa ce a spus ca cur anul nu este o carte de stiinta?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: