Alicia Johnston în Țara Minunilor

Sigmund Freud ne învață în Civilization and Its Discontentsomul, acest ”zeu pe prostetice”, nu își poate ierta faptul că ”picioroangele care îl ridică deasupra celorlalte viețuitioare nu au crescut natural din el”. Cu alte cuvinte, omul nu pot accepta faptul că civilizația și morala socială nu exprimă fanteziile lui secrete ci contrariul lor.

Toți nevroticii, și nu numai ei, vor să facă excepție de la faptul că ”inter urinas et faeces nascimur”.

”Excepția” despre care vorbește Freud are două fețe. Unii spun că am căzut din perfecțiunea edenică în ”urinas et faeces” iar alții că ””urinas et faeces” reprezintă chiar Edenul în care trebuie să ne întoarcem.

Alicia Johnston face în mod clar parte din a doua categorie. Păstorița adventistă și-a dat demisia atunci când a aflat cu stupoare că biserica are probleme cu homosexualii. Pastor Johnston, care deține un master în teologie la universitatea Andrews, nu înțelege cum este posibil așa ceva de vreme ce Biblia este în mod clar și explicit pro-LGBT. Alice crede că mâna iubitoare a lui Yahweh a făcut-o bisexuală, deci Domnului îi place. Deși este bi, Alice a ales să se căsătorească cu o persoană de același sex, pentru că adventiștii merg pe calea îngustă. Cu alte cuvinte, asemenea eroinei cu același nume din poveste, Alice a căzut în gaura de iepure a fanteziilor care protejează mintea infantilă de o realitate prea dură.

Spune Freud mai departe:

Majoritatea oamenilor nu doresc cu adevărat libertatea, pentru că libertatea implică responsabilitate, și majoritatea oamenilor se tem de responsabilitate.

Contrar aparențelor, Alicia Johnston nu și-a asumat responsabilitatea pentru decizia ei. Păstorița se refugiază într-o lume imaginară în care Yahweh a creat diverse genuri și orientări sexuale și Jeezas alege pentru ea cu cine și cum să facă sex. Apărătorii ei împărtășesc această iluzie și salută decizia lui Alicia ca pe un act de curaj menit să întoarcă biserica la adevărul evangheliei. Detractorii, dimpotrivă, o acuză că nu respectă porunca și planul lui Dumnezeu pentru ea. Ambele clase și-au învățat lecția în aceiași biserică: Dumnezeu este singurul care are libertatea să aleagă.

Furtuna de pro și contra pe care a provocat-o mărturia lui Alice Johnston în această lume ruptă de realitate este la fel de incoerentă ca reacția tribunalului din povestea lui Lewis Caroll la mărturia lui Alice (traducere Popescu Bogdan):

„Juriul să-şi dea verdictul” spuse Regele pentru cam a douăzecea oară în acea zi. „Nu, nu!” spuse Regina „Întâi sentinţa, apoi verdictul”. „Ce tâmpenie!” spuse Alice cu voce tare „Să dai întâi sentinţa!…”. „Ţine-ţi gura!” spuse Regina înroşindu-se. „Nu vreau!” răspunse Alice. „Tăiaţi-i capul!” urlă Regina cât o ţinu gura. Nimeni nu mişcă. „Cui îi pasă de voi?” spuse Alice (crescuse la înălţimea ei normală între timp) „Nu sunteţi decât un pachet de cărţi!”. La asta întregul pachet se ridică în aer şi se năpusti căzând asupra ei; ea dete un ţipăt scurt, jumătate de frică, jumătate de furie şi încercă să le gonească lovindu-le cu mâinile dar se trezi întinsă pe bancă cu capul în poala surorii sale care, cu blândeţe, îi dete la o parte câteva frunze care căzuseră din copaci pe faţa ei. „Trezeşte-te, Alice, dragă!” îi spuse sora ei „Ce mult ai dormit!”.

Și noi îi dorim lui Alice Johnston să crească și să se trezească din vis. Până atunci va continua să se bată cu cărțile de joc.

17 Responses to Alicia Johnston în Țara Minunilor

 1. Alicia Johnston în Cautarea timpului pierdut ! O calatorie in care nu se mai bate cu cartile de joc , ci cu sine insusi ! Și noi îi dorim lui Alice Johnston să crească !

 2. MM,

  Deosebirea dintre Oscar Wilde și Alice Johnston este Portretul lui Dorian Grey. Deosebirea între VF și Nabukov este că Nabukov a creat-o pe Lolita. Deosebirea între Byron și AJ este că Byron (care a făcut un copil cu sora lui) a scris Cain. God hates you Alice. Hate him back or hate yourself but don’t give us this bull.

 3. Capu-Varzã says:

  De unde pana unde poate cineva cu master în teologie la universitatea Andrews, sa creada ca Biblia este în mod clar și explicit pro-LGBT??? A lipsit la ora in care se preda Sodoma si Gomora?

 4. ,,Литература – это не занятие, состоящее в том, что человек пишет книги. Литература, или литературный акт, есть часть построения душевной жизни . Часть построения актов понимания того, что происходит в мире и что происходит с тобой в этом мире.,,
  Marcel Proust

 5. Biblia (cărțile) ca orice bibliotecă conține texte care se contrazic între ele.

  Tora condamnă clar homosexualitatea, dar există și vestigii cananite care nu sunt ortodoxe. Iubirea dintre David și Ionatan este suspectă, mai ales dacă o privim prin prisma altor texte ale antichității care glorifică relația homosexuală între camarazii de arme. În Banchetul lui Platon, primul disucurs despre iubire ne spune că scopul iubirii este întărirea coeziunii militare prin relații homo.

  Pe de altă parte, sodomiții ar fi rămas bine merci dacă nu încercau ”să poftească după trup străin” (Iuda), adică după carne de înger. Iuda compară păcatul lor cu cel al îngerilor care nu și-au păstrat vredinicia poftind după fetele oamenilor. Știu frații evrei de ce nu acceptă un Mesia născut din fecioară. Nu că ar fi imposibil ca YHWH nu ar avea ce are nevoie pentru asemenea experiment, dar este împotriva Torei. Lot, dimpotrivă, a rămas neprihănit după ce și-a oferit fetele pentru viol și apoi s-a complăcut în incest cu ele.

  Iubirea creștină are destule nuanțe homo-erotice sublimate care jutifică orice manifestare de afecțiune fizică până la relația explicită. Seminarele teologice sunt pline de tineri frustrați și speriați de femeie care sunt în căutarea unui mediu masculin intens emoțional. De ce crezi că sunt unii atât de porniți împotriva femeilor în pastorație? le strică iubirea sfântă.

  În sfârșit, mulți evanghelici îți vor spune la fel ca David că dragostea lui Jeezas este mai ceva decât dragostea de femeie.

  În opinia mea Alice face două greșeli. Prima este greșeala generală a LGBT atunci când preferă narațiunea sentimentală argumentului din libertatea individuală. Al doilea este când încearcă să construiască pe Biblie în loc să o deconstruiască. Pe scurt, dezbatere în gaura iepurelui.

 6. Capu-Varzã says:

  Edi, inteleg ca in lumea antica exista o dispozitie spre homosexualitate si sunt de acord cu analiza ta ca Alice face cele 2 greseli. Ce nu pot pricepe este cum poate cineva care a studiat Biblia prin prisma doctrinei adventiste, care sustine ca omul a fost creat perfect si a ajuns in halul in care este acum printr-o degenerare de 6000 ani de pacat, sa creada ca Biblia este în mod clar și explicit pro-LGBT? Afara de cateva relatii suspecte dar explicabile si altfel, nu exista decat texte care in mod clar si explicit condamna LGBT.

  Iar modul in care clasifici orice relatia de prietenie intre barbati ca homosexualitate (cel putin suspecta), mi se pare reductionist si cu o nunta de corect-politic. Stiu si din experienta mea si a altora ca poti sa ai o prietenie foarte stransa cu cineva (de acelasi gen), fara sa existe nici o nuanta sexuala (intotdeauna homosexualitatea mi sa parut ceva desgustatoar, iar lesbianismul ceva comic). Pe de alta parte, un barbat poate sa faca sex cu o femeie atractiva fara sa fie neaparat prea implicat emotional ci doar atras fizic. Deci (cel putin la barbati in general), sentimentele si sexul pot sa fie destul de separate daca e cazul.

 7. daimonel says:

  Experienta si argumentatia acestei Alice ne conduce intr adevar in tara minunilor, cea aflata undeva la baza creierului,cu o suprafata nu mai mare decat unghia policelui ,denumita de anatomisti hipotalamus. Ea este sediul intregii vieti instinctuale si a tenebrelor pe care oamenii incearca sa le lumineze ba cu ratiunea,ba cu arta sau cu religia.
  Cine pretinde ca detine cheile de acces sau a gasit firul rosu care ordoneaza acest bestiar inepuizabil ,este fie naiv,fie ignorant!
  Daca aceasta Alice crede ca si poate gasi un reazim justificativ in sfanta ei carte,propun s o lasam sa creada asa…
  Altfel ar putea sa si piarda si ultima iluzie.Iar fara iluzii ,omul se dezumanizeaza!

 8. Capu-Varzã says:

  „Iar fara iluzii ,omul se dezumanizeaza!”

  Sau poate doar cand se elibereaza de iluzi, omul e liber sa descopere adevarata umanitate.

 9. Capu-Varzã says:

  Cel putin unii, altii probabil ca se vor reintoarce in animalitate ca monstii de pe insula lui Dr Moreau.

 10. Ianis says:

  Capu-varza

  Subiectii dr Moreau s-au intors la normalitate – starea dinainte de „cadere” sub bisturiu. Poate ca si o parte din omenire trebuie sa se intoarca la starea naturala, de ce nu normala (ca orice creatura din natura) 🙂

 11. CV,

  Am avut și eu experiența frățiilor de cruce și a camaraderiilor romantice. Când spun că relația între David și Ionatan este suspectă mă refer la faptul că grecii glorificau relația homosexuală între camarazii de arme. Istoria lui David poartă amprenta culturii filistene mai degrabă decât iudaice de mai târziu, și filistenii – popoarele mării – erau probabil înrudiți cu strămoșii grecilor.

 12. Ianis,

  Poate ca si o parte din omenire trebuie sa se intoarca la starea naturala, de ce nu normala (ca orice creatura din natura) 🙂

  Douglas Adams în The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy împarte nemulțumiții în două clase: cei care spun că nu trebuia să coborâm din copaci și cei care spun că nu trebuia în primul rând să ieșim din apă. Dacă trebuie să subscriu, subscriu la a doua clasă.

 13. daimonel

  Cine pretinde ca detine cheile de acces sau a gasit firul rosu care ordoneaza acest bestiar inepuizabil ,este fie naiv,fie ignorant!

  Când și când o plimbare prin grădina zoologică nu strică.

 14. daimonel,

  Există o scenă de milioane în filmul The king girl în care Descartes scoate glanda pineală din craniul unui cadavru la o ședință de disecție și le spune că acolo se află sediul sufletului (pentru secolul XVII merită tot creditul). Unul vomită, altul îl acuză de blasfemie, iar regina lesbiană hiperventilează. Atât de mic și atâtea necazuri?

 15. Mariana, mi-ai amintit de profa de rusă. Ce vremuri.

 16. Ianis says:

  America e cu adevarat Țara Minunilor iar Alicia Johnston e cea mai mica problema a ei.

  Stiati ca in SUA pedofilia e legala in 27 de state?

  „Florida is one of 27 US states that permits children of any age to be married with their parents’ permission.”

  Intreg articolul aici: 11-year-old girl ‘forced to marry her rapist’ from church in Florida

  New York Times are si statistici pe state. Vedeti articolul 11 Years Old, a Mom, and Pushed to Marry Her Rapist in Florida

  Statele din Bible Belt sunt fruntase. De ce nu ma mir, oare?

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: