Truman Show-ul de ziua a șaptea

Întâmplarea face că zilele acestea am urmărit online Festivalul Companionilor din biserica AZS Maranatha Brașov unde s-a prezentat seminarul Creaționism versus Evoluționism. Partea cea mai interesantă (dispărută în neant intre timp; în înțelepciunea dată sfinților odată pentru totdeauna, administratorii  au decis să o șteargă atât de pe Facebook cât și din arhiva bisericii) a reprezentat-o momentul de întrebări și răspunsuri.

Comic și grotesc în același timp. Comic pentru că actorii și-au jucat mediocru solemnul rol, grotesc pentru că, în timp ce publicul se prefăcea că pune întrebări serioase, prezentatorii se prefăceau și mai abitir că răspund științifico-duhovnicesc.

În același timp, într-un moment de relaxare, am revăzut filmul The Truman Show (1998) cu Jim Carrey si Ed Harris. Nu m-am putut abține să nu observ o asemănare.

Filmul prezintă viața unui agent de asigurări care îsi trăiește plictisit visul american pe o insulă unde nu se întâmplă aparent nimic. Timp de zeci de ani el nu realizează că totul este un decor uriaș, că insula este plasată într-o cupolă care are un sistem propriu de control al vremii, că totul este dirijat de echipa ascunsă pe luna lipită de marginea de sus a domului și că totul este un uriaș reality show în care toți ceilalți sunt figuranți plătiți iar el își joaca rolul vieții fără să aibă habar de asta.

Miliarde de telespectatori urmăresc spectacolul zi și noapte, în timp ce divizia de marketing monetizează tot ce atinge eroul principal. Spectacolul începuse cu zeci de ani în urma când Truman, bebelușul părăsit la naștere, încape pe mâna Creatorului, un producător ce intuiește potențialul unui reality show de lungă durată.

Între timp, scenariștii cei generoși i-au oferit o familie, o soție, prieteni și colegi. Toți buni actori, pe platou 24 din 24 pentru fericirea lui Truman.

Pe când publicul suspină și trăiește intens micile nimicuri care umplu viața lui Truman, nimeni nu protestează față de situația de sclavie în care trăia acesta. Creatorul se justifică spunând ca Truman e liber sa plece oricând dorește deși nimeni nu îi povestise vreodată despre condiția lui. Ba dimpotrivă, este hrănit cu complexe și fobii astfel încât să rămână mereu prizonier în paradisul artificial. Există totuși o domnișoară ce vizitase insula lui Truman, care îi câștigase simpatia și care încearcă să-l elibereze. Nimic din ce îi spune nu are sens pentru el dar sămânța de scepticism aduce în cele din urmă roade și îl face să înțeleagă hidoșenia jocului. Truman navighează până la marginea domului frumos colorat unde descoperă ușa de ieșire către lume.

Într-o ultimă tentativă de a-l opri, Creatorul apelează la orgoliul acestuia, explicându-i că este un superstar adulat de miliarde și că insula a fost creată pentru binele și fericirea lui și că lumea exterioara este rea și de nedorit. Jucându-și rolul până la capăt (într-un moment când mă așteptam să le ureze furios un fuck you all), Truman salută grațios și părăsește paradisul.

Ultima scenă se termina cinic: doi redneci plictisiți, rămași fără reality show-ul favorit, caută în programul tv o altă distracție. Truman fără show e un nimeni.

Paralela este vizibilă de la o poștă. Biserica este un loc în care Truman sau “true man”-ii se nasc din nou, după scenariul Creatorului, primesc frați, surori, mame și tați care știu ce e mai bine pentru ei și care se luptă din răsputeri sa îi țină departe de influențele din afara bulei ideologice. Ei sunt liberi să plece oricând dar “înauntru” sunt protejați și trăiesc o viață fericită. Li se pune în scenă o poveste despre bine si rău, despre cât de dificilă e lumea de afară și cât de privilegiați sunt ei, jucând pe marea scenă a universului, pe când îngerii, spectatori cerești, suspina de emoție și jinduiesc să fie în locul lor. Între timp, în culise băieții deștepți calculează targetul de vânzări pentru următorii 30 de ani.

Câteva gânduri în timp ce Whitney și Mariah îmi predica pe VH1 cum că There can be miracles, When you believe:

 1. Niciun Truman nu poate fi forțat să iasă din bula în care trăiește ca prizonier. E un proces pe care trebuie să-l parcurgă singur. Scepticismul pare a fi cel mai bun catalizator.
 2. În marele spectacol, Truman este o marfă și o victimă iar producătorii spectacolului sunt imorali, în ciuda intențiilor bune. A golden cage is still a cage.
 3. Când descoperă înșelăciunea, Truman mai joacă totuși o ultimă scenă înainte de a părăsi paradisul mincinos. Nu e ușor să-ți vezi de drum după ce afli că ai fost manipulat, exploatat, mințit și că viața ți-a fost furată. Întrebați-i pe cei care au părăsit adunarea.

Iată de ce spectacolul oferit de festivalul de la Brașov este grotesc. E doar un Truman Show de proasta calitate (dacă s-ar putea vorbi despre cinism de proastă calitate).

P.S. Încerc să-mi imaginez seminarul Creaționism versus Evoluționism moderat de Andrei Gheorghe. RIP.

 

116 Responses to Truman Show-ul de ziua a șaptea

 1. Si atunci, intrebarea de adineauri a dlui Edi Constantinescu, cum anume trebuie reevaluata ontologia acum ca stim ca timpul si spatiul e relativ capata un raspuns. Daca timpul este relativ dpdv ontologic si daca teoria lui Einstein e adevarata dpdv ontologic, atunci evolutia devine doar o iluzie de perceptie a omului. De fapt, toata istoria vietii si a omului este o iluzie de perceptie. Imi este foarte clar ca nu se poate evita aceasta concluzie, daca suntem onesti dpdv intelectual.

 2. Repet, poate ca Einstein greseste, si atunci Darwin poate avea dreptate (nu obligatoriu). Dar ideea este ca trebuie pus odata si odata punctul pe i relativ la obiectivitatea si consistenta ontologica a unor teorii stiintifice.

 3. polihronu says:

  O, Andrei, Andrei! Si ai impresia ca istoria biblica iese mai nevatamata din ghiveciul tau stiintifico-fantastic?

 4. polihronu says:

  Ca sa nu raminem totusi in ghiveci, intrebi tu: „Asta nu inseamna falimentul evolutiei ca teorie obiectiva care are nevoie de un timp real si obiectiv?” Nu, evolutia functioneaza indiferent de conceptia ta despre timp/spatiu/spatiu-timp. De pilda, in varianta sugerata de clipul tau, evolutia este un obiect geometric in spatiu-timp, definit ca un lant cauzal.

 5. anonymous says:

  Andrei,

  Ca o incercare de a rezolva aceasta contradictie, am inteles ca aceasta teorie se aplica doar la nivel cunantic, iar daca unul sau altul au teoria eronata, nu stiu. Cred ca i-as da credit lui Darwin, a fost mai cu picioarele pe Pamant.

  ” De notat ca tipul din videoclip nu e singurul care spune asta.”

  Sigur ca nu este singur, eu sunt altul care spune altceva pe alt subiect. Pe scurt, nu stiu daca am inteles bine sau nu teoria legata de viteza luminii. Si spun teorie nu negand datele stiintifice, dar cred ca aceasta este tratata cu superficialitate de mai marii lumii in cunoastrerea universului si nu numai. Spun asta pentru ca nu am gasit la nimeni o explicatie care sa ma multumeasca.

  Am sa citez in continuare un titan, dar in biologie si genetica: ” Daca privesti steaua noastra vecina Alpha Centauri acum (2012), ceea ce vezi se petrece in 2008. ” – ” Cand privesti la Andromeda, galaxia vecina, telescopul este o masina a timpului care te duce cu doua milioane si jumatate de ani in urma. Exista un grup de cinci galaxii numite Cvintetul lui Stephan, pe care le vedem prin telescopul Hubble cum se ciocneau unele de altele, dar ceea ce vedem s-a intamplat cu 280 de milioane de ani in urma. Daca ar exista extraterestri intr-una din aceste galaxii, ceea ce ar vedea ei chiar acum pe Pamant ar fi primii stramosi ai dinozaurilor. ”- Richard Dawkins

  Cred in ansamblu ca teoria legata de viteza luminii este corecta insa multe premize, ca cea de mai sus, sunt gresite. Dar asta mai tarziu intr-o revista astronomica de specialitate 🙂 Daca vreti sa ma corectati si sa ma puneti la punct, va stau la dispozitie 🙂

 6. Nu am impresia ca iese mai bine. Dar am impresia ca daca teologia are schizofrenie, ca sa folosesc expresia dlui Edi, stiinta nu sta mai bine. Eu ca sa fiu sincer, nu sunt atat de versat in stiinta. Dar din putinul pe care il stiu, si din ce am mai citit pe ici pe colo, cred ca risti sa-ti pierzi mintile de tot daca iei de bun tot ce ne livreaza astia ca teorii stiintifice. E atat de contra-intuitiv, ca ai impresia ca te afli internat pe sectia psihiatrie de la spitalul 9. Probabil ca e doar o senzatie subiectiva.

 7. Anonymous,

  Nici eu nu inteleg mare lucru. Stati linistit. Si ca sa fiu sincer, nu stiu sigur daca exista cineva care sa inteleaga ce se petrece in fizica moderna.

 8. polihronu says:

  Andrei, sint totusi considerabil mai multe sanse ca pacientul de la 9 sa se creada Mesia decit sa fie preocupat de geometria non-euclidiana a spatiu-timpului 🙂

 9. Andrei Voiculescu

  „Eu ca sa fiu sincer, nu sunt atat de versat in stiinta. Dar din putinul pe care il stiu, si din ce am mai citit pe ici pe colo, cred ca risti sa-ti pierzi mintile de tot daca iei de bun tot ce ne livreaza astia ca teorii stiintifice. E atat de contra-intuitiv, ca ai impresia ca te afli internat pe sectia psihiatrie de la spitalul 9. Probabil ca e doar o senzatie subiectiva.”

  Andrei cred ca totul a inceput de aici : 1 Corinteni 1

  ……22. Iudeii, intr-adevar, cer minuni, si grecii cauta intelepciune;

  23. dar noi propovaduim pe Hristos cel rastignit, care pentru iudei este o pricina de poticnire, si pentru Neamuri, o nebunie;

  24. dar pentru cei chemati, fie iudei, fie greci, este puterea si intelepciunea lui Dumnezeu.

  …. noi suntem iudei dar vrem cu grecii, crezi ca reusim, s-au suntem la 9 !

 10. Andrei,

  De ce trebuie sa citezi o opinie in loc sa gandesti cu mintea ta?

  T Evolutiei se bazeaza pe serie de date masurabile din domenii diferite: geologie, fosile, bilogie moleculara, anatomie comparata, mecanismul de reproducre, etc.

  Pe baza acestora exista un model matematic al evolutiei.

  Pe baza acestui model se pot face predictii masurabile si falsificabile prin masuratori.

  Toate predictiile au fost deocamdata confirmate, si e putin probabil ca va veni o rasturnare radicala a intregii teorii in viitor. Exemplu: predictiile bazate pe datari stratigrafice au fost confirmate radiometric, predictii bazate pe raportul fosileleor confirmate de biologia moleculara, predictiile bazate pe stramosul comun confirmate de raportul fosileleor si biologie molecualara, predictii bazate pe ceasuri bilogice confirmate de datarea fosileleor si invers. Asta nu este o ipoteza ci o teorie stiintifica.

  Apoi, stiinta nu este adevar absolut, ci un model care se schimba apropiindu-se asimptotic de adevarul pe care nu-l vom cunoste niciodata pe deplin.

  Istoria teologiei, care este o disciplina stiintifica chiar daca nu este stiinta in sens restrans, parcurge acelasi drum spre intelegerea tot mai clara a relatiei logice intre unul sau mai multe postulate nedemonstrabile, si demostratii izovrate din aceste postulate.

  La fel ca matematica, teologia nu este poezie. De la Polihronu citire, nesinceritatea te-ologitorului de servici consta in faptul ca respinge metoda stiintifica in teologia naturii in timp ce o practica in exegeza biblica, unde ii convine.

 11. Suntem iudei si gasim ca universul este plin de miracole.
  Suntem greci, si incercam sa le intelegem rational.
  Suntem iudei, si intelegem ca ratiunea e un miracol.
  Suntem grci, si incercam sa intelegem ratiunea rational.
  Suntem crestini, adica greci si iudei amestecati, cu o kerygma.

 12. Multumes Edi.

  Nu mi-a mai ramas timp sa acumulez atatea idei ca uni ce posteaza pe acest site, dar unele directii mi-am format si este greu sa le mai schimb. Andrei v. a citit f mult si-l apreciez,apeciez si discutiile de dragul conversatiei dar cteodata parca nu mai esim la mal.

 13. Daniel, n-am citit mult. Am meditat si eu cat am putut la unele probleme care m-au preocupat. Gandurile care le exprim aici sunt ganduri care s-au tot adunat in decursul anilor. Am invatat si eu multe si de la dl Edi Constantinescu si de la cei care comenteaza aici. Multumesc pentru aprecieri dar nu le merit.

 14. Adyt says:

  Edi C.
  „……..Suntem crestini, adica greci si iudei amestecati, cu o kerygma.
  Foarte profundă analiza, ce ne dezamăgește deasemeni profund, e că kerygma(ticii) inițiali, nu au fost deloc exquisiți (îmi cer scuze pentru un eventual neologism), în narațiunea biografiei personajelor și mai ales a Personajului principal, măcar la nivelul biografilor romani sau greci dacă s-ar fi ridicat, dar nici pe departe, așa……avem o bătălie total inegală și debalansată între paradigme.
  În timp ce unii investigheaza, caută, descoperă, alții se ocupă, nu să demonstreze fiabilitatea propriei paradigme ci să caute punctele slabe a celeilalte. În cazul de față, mi-e teamă că nu avem alternativă!

 15. Ianis says:

  Vaticanul a fost infiltrat de adventism. Profetiile se implinesc pe dos. O fi ceva satanic la mijloc? 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: