Scrisoare deschisă către damele din bordel care au semnat o scrisoare deschisa in sprijinul lui Madame

Este 4 Iulie într-o America în care scanteile Declarației de Independență au fost înlocuite cu bucuria vulgară a focurilor de artificii. America pe care am căutat-o nu mai există. A fost ingropata împreună cu intelectualii ei, “dead white men”, și visez uneori la o Românie care nu mai există. O Românie în care dead white men, printre care mulți români, m-au luat de mână și m-au invatat sa merg. În America, intelectualul e mort și, în România, ca sa folosesc un cuvânt favorit al pastorului Iacob Coman, a ajuns curvă.

Suntem o biserica americană, adică o biserica anti intelectuală, și suntem români. Stalin citat de Djilas, 1962, romanii nu sunt o națiune ci o “meserie”. Iertati-mi întrebarea: sunteți curve?

Pastorul Iacob coman este o curvă cu clientela mai mare decat alte curve. Invidia e naturală.

Ce este un intelectual? Socrate și Iisus (fără trei doctorate) vin in minte. Urmează astronomul, matematicianul și poetul persan Omar Khayam (secolul al XII), al cărui Rubaiyat a îngrozit autoritățile islamice ale vremii și ar ingrozii orice creștin conservator din timpul nostru. Lista e lungă. Vreau sa spun ca orice intelectual a fost și este un eretic. Sunteti eretici? Ma indoiesc.

Teologic, filosofic, și, mai ales, științific, nu sunt de acord cu pastorul Coman. Însă, ca intelectual, (iertați-mi pretenția fără titluri academice), ultimul lucru pe care l-aș face (în idiom Coman) ar fi sa imi desfac picioarele in fata Uniunii.

Cand pastorul iacob Coman a devenit o nouă stea pictată pe tavanul bisericii am fost îngrijorat de declarația lui ca orice sintagma biblica nu trebuie judecata într-un anumit context pentru ca tot ce spune Dumnezeu este un absolut. Ca intelectuali, presupun că înțelegeți faptul ca cuvintele nu se raportează la lucruri ci la concepte și ca conceptele sunt imagini mentale ale experienței umane. Presupun deasemenea ca intelegeti ca orice concept este un construct cultural istoric. Probabil cunoasteti și afirmația profetesei ca “Biblia nu reprezinta modul de gandire si exprimare a lui Dumnezeu”. Însă cand mi-am exprimat îngrijorarea m-ați considerat liberal și relativist.

Cand Coman si-a justificat expresiile pornografice cu argumentul ca sunt de sorginte biblice ati amutit. Ați strecurat tantarul liberal și ați înghițit camila vulgarității sexuale.

V-am explicat că Daniel 11 descrie istoria războaielor siriene pana la profanarea templu de către Antioh Epifanul, că viziunile din capitolele 7-9 reprezinta acelas lucru, ca Daniel 11 de la versetul 36 reprezinta poriectia fantezista a culminarii acestei istorii, și că autorul lui Daniel nu înțelegea că Roma reprezenta mai mult decat “niște corabii din Chitim”. Ca intelectuali, puteti verifica argumentele. Ați preferat răspunsul din autoritate. Apoi a venit Coman cu paradigma dispensationalista si vederile geo-politice ale celor pe care Daniel îi numește “o ceată de derbedei” și v-ați trezit că istoricismul secolului XVII nu rezista în fata derbedeismului evanghlico-geo-politic din secolul XXI. Însă ați spus: mai bine derbedeu decat istorico-critic.

Când Coman a canonizat sexul oral a adus iarasi argumentul inerantist dar și cel din design inteligent, pe care il sustineti. Dacă Dumnezeu ne-a dat tesutul epitelial la ambele capete a facut-o cu un scop. Idea ca, în evolutie, organul reproducator a coborat de la gura la cloaca și apoi la organele specializate ale mamiferelor, care se poate vedea în lumea vie de la burete la om, și este bine documentată în genetica evolutionara și în raportul fosilelor, vi s-a părut eretica pentru ca contrazice inerantismul lui Coman pe care îl acceptati implicit deși îl respingeți cu jumătate de gură.

Luther v-a spus de cinci secole că, deși zecimea poate fi acceptata pragmatic, a da zecime unui pastor considerand principiul vechi-testamentar înseamnă ca acel pastor este mijlocitor între om și Dumnezeu. Ei bine, Coman s-a declarat explicit mijlocitor, adică preot, a introdus teologia sacramentala în comuniune, a jucat cartea persecuție, și voi nu aveți răspuns pentru ca, implicit, ați încurajat aceste vederi la membrii bisericii. Mai mult, ați reinventat tologia indulgențelor în care banii sunt canal al harului și colecta este un sacrament. Sacramentul lui Iuda. Apoi v-ati suparat cand Coman a spus ca zecimea este a lui sa o manance ca fii lui Eli și cand a apelat la complexul persecutiei facandu-se martir pentru teologia sacramentala, care a facut atatea victime în timpul ciumei medievale. Nu aveti argument pentru ca ati incurajat superstitii medievale într-o biserica pretinsă protestantă și ati cultivat complexul persecutiei.

Lista este mai lungă dar mă opresc aici. Intelectualitatile voastre l-au creat pe “intelectualul” Coman. Doctor Frankenstein vrea sa omoare monstrul pe care l-a creat dar e prea tarziu. Cineva trebuia sa secere ce a semănat. Vorba profetului favorit al lui Laiu, secerati furtuna.

86 Responses to Scrisoare deschisă către damele din bordel care au semnat o scrisoare deschisa in sprijinul lui Madame

 1. The Dude says:

  Polihroane, ai zis tu mă ca „bucatica de carne de kkt suntem cu totii”? Ori iti dai mesaje epifenomenologice private cu fata asta si s-a scapat aci? Oricum, foarte urat.

 2. polihronu says:

  „semipastorul ,semiprofesorul si semidoctorul”

  Calaretii apocaliptici vin cite patru – n-ai vazut si la Coman? Hai, mai pune un „semi” 🙂

  „s-a scapat”

  Metafrazele Duhului, duda! 😛

 3. polihronu says:

  Bolsonaro e pozitiv, iar unii chiar il cunosc pe Trump („hubris and wilful ignorance”).

 4. daimonel says:

  Semi laicul…

 5. polihronu says:

  Neah, semipastorul e cam acelasi lucru. Io ma gindeam la semilunul – un apropo poetic la apucaturile lui talibanice 😛

 6. are dreptate ge2oana! Ar trebui dată in judecată biserica pentru daune!! Cineva ar trebui sa facă un reportaj gen Recorder,pe urmele banilor azs!! Serios ,de ce nu e ilegală biserica?? Pana la urma urmei nu e altceva decât o escrocherie !!

 7. The Dude says:

  „hubris and willful ignorance”

  C.J. Fettweis zicea ca „in many ways, realism is the enemy of and solution to the „hubris pathology”. Ori in America, cel putin de la Bush incoace (despre care vb. Fettweis in cartea lui), mie chiar asa imi si pare, o accelerare sistematica a sublimarii realitatii intr-o basina halocinogena si paralizanta deja aproape imposibil de evitat si epurat. normal ca nu le convine cu masca.

 8. Ca sa fii intelectual ai nevoie se curajul si libertatea gandirii critice ,iar ca sa fii laic ai nevoie sa te eliberezi de sub tutela bisericii si mai ales a slujitorilor ei !

  Well said. Esti unul dintre putinii care nu revendica un job de prestigiu national (ma opresc aici din motive de etica) ca statut de intelectual, ca sa ne arati ce este intelectualul si ce este laicul.

 9. This was a naïve view, and to the extent it was actually operationalized it generated an arid, soulless liberalism, a meritocracy short on wisdom and memory, animated by unhappy status-seeking and aspiring only to its own perpetuation.

  No further comments. Sper ca view-arii vor citii articolul.

 10. ge,

  Acum 15 ani discutam cu un negru, fost black panthers, in down town Atlanta. „Edi, I am tired of hate.” I-am spus: bine ar fi daca ar obosii si rednecii.

 11. Uite aici un Morricone pe care l-am vazut/audiat cu your dad, long, long time ago. Morricone at his best

 12. polihronu says:

  Mi-a placut intotdeauna Jean Gabin, dar nu cred sa-l fi vazut in asta. O sa-l caut.

 13. Bad, very bad. Am iesit cu your dad de la ora muzicala si ne-am dus la Clanul Sicilienilor. Trebuie sa il vezi out of respect pentru generatia noastra.

 14. polihronu says:

  L-am gasit, pus in watchlist. O sa beau si-o braga 🙂

 15. polihronu says:

  Am vazut traileru’. Bad, bad boys. Banuiesc ca nu erati inca constanteni si ca scena de pe plaja v-a facut sa auziti glasul marii 🙂

 16. Vazuzem deja in Constanta mai multe si mai tari. Am locuit in casa facuta de conradieni in VN ceva mai inainte.

 17. Ah, braga dobrogeana. Unde sunt zapezile de alta data.

 18. polihronu says:

  Even worse 🙂

 19. polihronu says:

  Braga si covrigii calzi din Piata Ovidiu.

 20. polihronu says:

  Cica insusi Jean Constantin a vindut braga la Victoria. Ma invata internetu’ ce n-am apucat sa invat in deceniul meu constantean.

 21. Polihroane ma faci sa plang.

  Cafeneaua Victoria era propietatea familei Ivanchiu in WW II. Fiul lor, gimnast, circar, adventist, emigrat in America, imi povestea cum cei mai civilizati clienti erau nemtii, pe locul II britanicii, apoi americanii, si, pe ultimmul loc, rusii.

  Pe timpul meu se numea ” la minister’ si era loc de bisnita si batai constantene intrate in folclorul urban. Cand eram la Liceul II am chiulit cu un prieten si ne-am dus la minister unde un caricaturist la Dobrogea Noua ne-a desenat sub legenda „o cafea si un cognac si sa ne grabim sa nu intarziem la geografie”. Iti imaginezi ce a urmat nu doar la scoala dar si pe Dumbrava Rosie.

  Dar braga nu pot sa o uit. Banda lui Dumi domina cartierul si jefuia elevii care veneau sa cumpere covrigi si braga in recreatia mare insa eu eram printre privilegiati: „salut Dumi, salut Edi”. Ce vremuri. Dumi mi-a spart nasul pe faleza si asta era considerat titlu de noblete. Ce vremuri mai Poli, ce vremuri.

 22. polihronu says:

  Toate povestile tale par sa fie cu chiul 🙂 Chapeau!

 23. polihronu says:

  Wow: „‘Donald was to my grandfather what the border wall has been for Donald: a vanity project funded at the expense of more worthy pursuits,’ she writes.”

 24. polihronu says:

  „Am locuit in casa facuta de conradieni in VN ceva mai inainte”

  Ai dreptate – uitasem de episodul asta. Cred ca bunicul meu a fost cel care a preluat districtul dupa promovarea tatalui tau la conferinta de la Sibiu. Aia a fost casa in care mi-am petrecut primii trei ani din viata. Ca sa-mi clarific cronologia, am dezgropat necrologul tatalui tau din Curier. Abia asa am aflat ca era tirgovistean, ca avem in comun si Chindia, nu doar faleza. Trebuie sa-i cert pe-ai mei ca mi-au spus povesti partiale – mai ales din alea cu pluta pe Olt 🙂

 25. Ah, cu pluta pe Olt. Sa faci Oltul cu pluta si sa te visezi pe Mississippi.

 26. The Dude says:

  The good, the bad and the ugly: once upon a time in Cernica, the untouchables au dat reset la the hateful eight si acum my name is nobody a plecat cu a few dollars more si a fistful of dynamite. Duck!

 27. Mexican standoff la Cernica. Florin e Angel’s Eyes, Coman e Blondi, cine e Tuco?

 28. polihronu says:

  Tocmai am revazut un film cu Eli Valahu’ – The Holiday (tribut la nevasta). He was the best.

 29. Ianis says:

  Tuco e biserica, oamenii de rând. Ei cred că au venit la bătălie dar nu știu că pistolul e de recuzita și că lucrurile sunt deja aranjate.

 30. polihronu says:

  Si ca lucreaza la Canal.

 31. polihronu says:

  Si ca pupa icoana unui dumnezeu necunoscut.

 32. There are two kinds of people in this world, my friend. Those with a loaded Bible and those who dig.

 33. polihronu says:

  Yep, daca vrei sa stii cum gindeste pe bune o societate (o biserica), uita-te la productia ei pornografica – si cu un ochi critic vreau sa zic 🙂

Lasă un răspuns:

Te rog autentifică-te folosind una dintre aceste metode pentru a publica un comentariu:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

%d blogeri au apreciat: